Πέμπτη, Οκτωβρίου 22, 2020

«Έφυγε» o Αντώνης Γούλας 

 http://neatoumpas.gr/wp-content/uploads/2020/08/%CE%9D%CE%A9%CE%9D%CE%A4%CE%91%CE%A3-%CE%91%CE%9D%CE%95%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%A3.jpg

Ν.Β. 

Πηγή: efsyn.gr

 

Ένας από τη γενιά των νέων που δεν δίστασαν να ορθώσουν το ανάστημά τους στη στρατιωτική δικτατορία ήταν ο Αντώνης Γούλας που έφυγε προχθές.

Καταδικάστηκε το 1968 από το Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης σε βαριά ποινή κάθειρξης για τη συμμετοχή του στην αντιστασιακή οργάνωση «Κίνημα 29ης Μαΐου». Μαζί του ο Νώντας Οχονός, ο Τάσος Τάντσης και ο Νίκος Χλωρός. Έμεινε πέντε χρόνια στις φυλακές Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ), Αίγινας και Κέρκυρας.

Πριν από τη σύλληψή του είχε καλλιτεχνική καριέρα στο ΚΘΒΕ. Πάντα ζωηρός, σταθερός στις ιδέες της Αριστεράς, αγαπητός σε όλους, με αιχμηρό λόγο και αυτοσαρκασμό, ξεχώριζε ανάμεσα στους νέους πολιτικούς κρατούμενους. Στις φυλακές έδωσε διέξοδο στην καλλιτεχνική φλέβα του στη ζωγραφική και τη χαρακτική.

Αργότερα δούλεψε σκληρά και διακρίθηκε ως επιχειρηματίας, έχοντας πάντα εξαιρετικές σχέσεις με τους εργαζόμενους. Ήταν από αυτούς που δεν «εξαργύρωσαν» ποτέ τις αντιστασιακές «περγαμηνές». Έφυγε αθόρυβα. Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: