Δευτέρα, Οκτωβρίου 26, 2020

«Τα χέρια του αντιστέκονται» και ο γελοίος ισχυρισμός των ψεκασμένων ότι είναι... καταραμένος


 

Τα  χέρια του αντιστέκονται

The Hands Resist Him

 

 Ο πίνακας  φιλοτεχνήθηκε  από τον ζωγράφο Bill Stoneham, το 1972, 


Stoneham Studios, Paintings

και ανήκε  στον ηθοποιό John MarleyJohn Marley (1907-1984) - Find A Grave Memorial , γνωστό από ταινίες όπου έπαιζε συχνά το ρόλο του "κακού". Αργότερα  ανέβηκε στο eBay , το 2000,  με τον τίτλο ο «Στοιχειωμένος Πίνακας» και  με τη σημείωση ότι είναι "καταραμένος", προφανώς για λόγους αύξησης της τιμής του. Όταν ο πίνακας αγοράστηκε , η ευφάνταστη μικρή κόρη του νέου ιδιοκτήτη, επηρεασμένη από κουβέντες που άκουσε από τους μεγαλύτερους ,  άρχισε να ισχυρίζεται πως οι μορφές του πίνακα ...σαλεύουν  τη νύχτα  ,  βγαίνοντας  μάλιστα έξω από το κάδρο!

Ο  καλλιτέχνης εξηγεί ότι  για να φτιάξει τον πίνακα, στηρίχτηκε σε μια παλιά φωτογραφία του .Το αγόρι στον πίνακα αναπαριστά τον ίδιο στην ηλικία των 5 ετών.  Το παράθυρο συμβολίζει τη διαχωριστική γραμμή  ανάμεσα στον πραγματικό κόσμο και  τον κόσμο της φαντασίας και των πιθανοτήτων, ενώ  οδηγός  μιας τέτοιας εμπειρίας είναι η κούκλα (ή η αδελφή του) που βρίσκεται δίπλα του .

 Όσο για τα χέρια πίσω από τη βιτρίνα, αυτά  συμβολίζουν εναλλακτικές ζωές ή διάφορες ονειρικές καταστάσεις στις οποίες είναι επιρρεπή τα παιδιά . Οι παλάμες των παιδιών στο γυαλί συμβολίζουν έναν  ανύπαρκτο, ένα απατηλό κόσμο του παιδιού, και η κούκλα είναι ο οδηγός του σε αυτό το ασυνήθιστο κόσμο .

Το μυστήριο του "καταραμένου" πίνακα , λέει  ο   Bill Stoneham είναι μια γελοία   ιστορία, που στηρίζεται σε μία δυσάρεστη σύμπτωση : αρχικός  αγοραστής ήταν η Perception Gallery στο Grand Rapids, του Michigan, όμως  ο ιδιοκτήτης της πινακοθήκης στην οποία ο πίνακας πρωτοεμφανίστηκε, καθώς και ο κριτικός της, πέθαναν μέσα σε έναν χρόνο μετά την επαφή τους με «Τα χέρια που του Αντιστέκονται».

_____________________________

 .


The Hands Resist Him - Wikipedia


Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Μα γίνονται καταλήψεις και στο Columbia; Γιάννης Αλμπάνης NEWS 24/7 Κοίτα να δεις τι γίνεται στην Αμε...