Σάββατο, Οκτωβρίου 24, 2020

Αδιανόητη κίνηση απανθρωπιάς με γελοίες δικαιολογίες

Έξωση του Δήμου Θέρμης στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης !



Πηγή φωτογραφίας: Facebook

Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες στο Δήμο Θέρμης, έπειτα από την απόφαση του δημάρχου κ. Παπαδόπουλου, να δώσει διορία τριών ημερών στο Κοινωνικό Ιατρείο που λειτουργεί στην περιοχή να αδειάσει τον χώρο που χρησιμοποιεί, προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα εκεί Κέντρο – Covid-19 στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού. 

Από την πλευρά τους, οι ιθύνοντες του ΚΙΑΛΛΗ κατανοούν ότι η δημιουργία του Κέντρου Covid-19 είναι επιτακτική ανάγκη, αλλά θεωρούν ότι θα μπορούσε να στεγαστεί σε έναν πιο λειτουργικό χώρο, ενώ επίσης χαρακτηρίζουν αδιανόητο το γεγονός ότι τους ζητείται ο δικός τους χώρος και μάλιστα ότι καλούνται να τον αδειάσουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο. 

Το ΚΙΑΛΛΗ στεγάζεται σε ένα λυόμενο ιδιοκτησίας του Δήμου Θέρμης, το οποίο για αρκετό διάστημα ήταν άδειο πριν ο χώρος παραχωρηθεί για τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου, αφού εξαιτίας του σημείου που βρίσκεται (κοντά σε κοίτη ρέματος) δεν μπορεί για λόγους ασφαλείας να λειτουργήσει κάποια άλλη δημόσια ή δημοτική υπηρεσία. 

Το χρονικό και η ανταλλαγή επιστολών 

Σύμφωνα με επιστολή του δημάρχου Θέρμης κ. Θ. Παπαδόπουλο προς το Κοινωνικό Ιατρείο της περιοχής, είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση στις 5/10/2020 με τον κ. Κοκκίνη, πρόεδρο του ΔΣ του ΚΙΑΛΛΗ, με θέμα την παράδοση του χώρου που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο. 

Στις 20 Οκτωβρίου, ο κ. Παπαδόπουλος μέσω της επιστολής του, ενημερώνει το ΚΙΑΛΛΗ για την απόφαση του Δήμου Θέρμης να χρησιμοποιήσει τον χώρο για την στέγαση του Κέντρου Covid-19 δίνοντας διορία μέχρι τις 23 Οκτωβρίου ώστε να απομακρυνθεί όλος ο εξοπλισμός του Κοινωνικού Ιατρείου και να παραδοθούν τα κλειδιά, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου.  

Επιστολή σε Κοινωνικό Ιατρείο

Ο δήμαρχος Θέρμης, στην επιστολή του, υπογραμμίζει ότι οι δράσεις που προσφέρει το ΚΙΑΛΛΗ είναι σημαντικές, αλλά θεωρεί ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά και σε συνεργασία με το Κοινωνικό Φαρμακείο και Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, καθώς και την Κοινωνική Υπηρεσία και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». 

Επιστολή Δήμου Θέρμης σε Κοινωνικό Ιατρείο

Με επιστολή του στις 22 Οκτωβρίου, ο κ. Κοκκίνης, πρόεδρος του ΚΙΑΛΛΗ, επισημαίνει στον κ. Παπαδόπουλο ότι η λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου είναι απαραίτητη για τους πολίτες της Θέρμης, καθώς καλύπτει τις ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, για παράδειγμα για όσους ανθρώπους δεν έχουν ΑΜΚΑ. 

Παράλληλα, ο κ. Κοκκίνης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη σημαντική βλάβη που θα υποστεί μερίδα της κοινωνίας της Θέρμης σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας του ΚΙΑΛΛΗ και αναρωτιέται για ποιο λόγο ο Δήμος δεν μπορεί να βρει έναν άλλο χώρο για να στεγάσει το κέντρο Covid-19. 

Τέλος, αναφέρει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να εκκενωθεί ο χώρος μέχρι την Παρασκευή 23/10 και ζητάει επιπλέον χρόνο ώστε να συγκληθεί ΓΣ των μελών του ΚΙΑΛΛΗ ώστε να προγραμματιστούν οι επόμενες ενέργειες. 

Είχε προηγηθεί ακόμη μία επιστολή του κ. Κοκκίνη στις 29/9 και πάλι με αποδέκτη τον δήμαρχο Θέρμης στο οποίο εξηγούνταν η σημασία της συνέχισης της λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου, αλλά και η ανάγκη για υποστήριξη της προσπάθειας που γίνεται καθώς αποτελεί κοινωνική δομή υγείας και κέντρο υποστήριξης ευάλωτων ομάδων. 

Την Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Θέρμης για το συγκεκριμένο θέμα. 

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει η επιστολή του κ. Κοκκίνη προς τον κ. Παπαδόπουλο στις 22/10:

«Προς τον Δήμαρχο Θέρμης
Κ. Θεόδωρο Παπαδόπουλο

Κοιν.: Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Θέρμης

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,

Μετά λύπης μας λάβαμε την επιστολή σας με ημερομηνία 20/10/2020 που ζητά από το Κοινωνικό Ιατρείο Θέρμης (ΚΙΑΛΛΗ) να αδειάσει το χώρο μέσα σε τρεις ήμερες από την ημερομηνία σύνταξης της επιστολής. Γίνεται φανερό ότι δεν κατέστη σαφές κατά τη συνάντησή μας και από την επιστολή που σας παραδώσαμε ότι το ΚΙΑΛΛΗ αποτελεί μία δομή που λειτουργεί συμπληρωματικά των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου. Η λειτουργία του ΚΙΑΛΛΗ αφορά ανάγκες πολιτών που δεν μπορούν να καλυφθούν από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου λόγω των θεσμικών και άλλων προϋποθέσεων πρόσβασης σε αυτές (π.χ. δεν έχουν ΑΜΚΑ). Οι συμπολίτες μας αυτοί θα υποστούν σημαντική βλάβη αν δεν συνεχιστεί η αδιάκοπη λειτουργία του ΚΙΑΛΛΗ. Οι ανάγκες τους συνεχίζουν να υπάρχουν. Αναρωτιόμαστε γιατί ένας Δήμος με τις κοινωνικές ευαισθησίες και τις δυνατότητες, όπως ο δικός μας, έχει ανάγκη το συγκεκριμένο χώρο για τη λειτουργία του κέντρου Covid-19.

Επισημαίνουμε ότι το ΚΙΑΛΛΗ αποτελεί μια δομή που στα επτά χρόνια λειτουργίας και προσφοράς του έχει επενδύσει στον εν λόγω χώρο. Στον χώρο υπάρχει σημαντικής αξίας υλικός εξοπλισμός. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί με έξοδα δεκάδων χιλιάδων Ευρώ, που το ΚΙΑΛΛΗ εξασφάλισε από δωρεές και από τις συνδρομές των μελών του, και αξιοποιήθηκαν για την κατασκευή νέου δαπέδου, μόνωση οροφής, επισκευές ηλεκτρολογικών και υδραυλικών δικτύων, διαμόρφωση εσωτερικών χώρων, ειδική διαμόρφωση φαρμακαποθήκης, ειδικός εξοπλισμός κλιματισμού – υγρασίας 24ωρης λειτουργίας για τη φαρμακαποθήκη, εγκατάσταση συναγερμού και φωτεινής πινακίδας, εγκατάσταση τηλεφωνικού κέντρου πολλαπλών σημείων χρήσης και συστήματος ασύρματου δικτύου, εσωτερικό δίκτυο Η/Υ, σύστημα συναγερμού και εξωτερικού φωτισμού, επίπλωση, εξοπλισμός των δύο ιατρείων (καρδιογράφος, καρέκλα “boom”, ανάκλινδρα, ζυγοί για μωρά, πιεσόμετρα, σετ ΩΡΛ, κλπ). Κάθε βεβιασμένη κίνηση απομάκρυνσης θα προκαλέσει βλάβες σε όλη αυτήν την υποδομή και τον εξοπλισμό. Σας καλούμε, για ακόμα μια φορά, να έρθετε προσωπικά και να επισκεφθείτε τον χώρο για να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι τα όσα σας εκθέτουμε. Στις σημερινές συνθήκες όμως το ΚΙΑΛΛΗ δεν διαθέτει πόρους για την ενοικίαση άλλου χώρου. Η θεσμική ανεξαρτησία είναι ζήτημα αρχής για κάθε φορέα της κοινωνίας των πολιτών και προϋπόθεση για τις χορηγίες που δόθηκαν ώστε να εξασφαλιστεί ο εξοπλισμός του ΚΙΑΛΛΗ.

Άρα, η λειτουργία του ΚΙΑΛΛΗ δεν συνάδει με την υπαγωγή του στις υπάρχουσες κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, όπως προτείνετε στην επιστολή σας.
Ως εκ τούτου, σας ενημερώνουμε ότι είναι αδύνατον να ανταποκριθούμε στο αίτημά σας για εκκένωση του χώρου και παράδοση των κλειδιών μέχρι την Παρασκευή 22/10/2020. Χρειαζόμαστε επιπλέον χρόνο για σύγκληση γενικής συνέλευσης των μελών του ΚΙΑΛΛΗ και προγραμματισμό των επόμενων ενεργειών μας. Η εισήγηση του ΔΣ προς τη γενική συνέλευση θα τονίζει ότι η λειτουργία του ΚΙΑΛΛΗ προϋποθέτει παραμονή στους χώρους που σήμερα βρίσκεται. Σε κάθε περίπτωση, διαμαρτυρόμαστε εντόνως για τη λύση που επιλέξατε και παρακαλούμε όπως η απάντησή μας κοινοποιηθεί στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου.

Προσδοκούμε στην υποστήριξη και τη συνεργασίας σας»

Λίγα λόγια για το ΚΙΑΛΛΗ 

Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θέρμης παρέχει ΔΩΡΕΑΝ πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη σε όλους τους ανασφάλιστους.

Εξυπηρετεί παθολογικά και παιδιατρικά περιστατικά σε τακτική βάση στους δικούς του χώρους και παράλληλα στηρίζεται σε ένα εξωτερικό δίκτυο αλληλέγγυων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και ιατρικών εργαστηρίων στα οποία παραπέμπει τα όποια περιστατικά ποικίλων ειδικοτήτων, εφόσον παρέχεται αυτή η δυνατότητα.

Όλες οι αποφάσεις που αφορούν στη λειτουργία του παίρνονται στη γενική συνέλευση, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι εθελοντές. Το έργο του ιατρείου συνεπικουρείται από το «Σύλλογο Φίλων» του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θέρμης.

Ως νομικό πρόσωπο ο Σύλλογος μπορεί να δέχεται δωρεές καθώς και να διαχειρίζεται τη σχέση του ιατρείου με θεσμικούς φορείς.

Ποιοι εμπλέκονται στη λειτουργία του ιατρείου και με ποιους πόρους λειτουργεί;

Την πρωτοβουλία δημιουργίας του ιατρείου είχε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Θέρμης.

Ο χώρος για την στέγαση του ιατρείου παραχωρήθηκε από τον Δήμο Θέρμης στα λυόμενα δίπλα στο κλειστό γυμναστήριο Θέρμης. Όλοι οι συσχετιζόμενοι με το ιατρείο (γιατροί, νοσηλευτές, γραμματειακή και τεχνική υποστήριξη) είναι εθελοντές.

Τα έξοδα λειτουργίας καλύπτονται από εκδηλώσεις (όπως η συναυλία της 11/9/2013 στο Φράγμα Θέρμης) και από δωρεές και χορηγίες.

Ξεσηκωμός στα social media και διαδικτυακό ψήφισμα 

Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θέρμης μέσω της επίσημης σελίδας του στο Facebook έφερε στο προσκήνιο το θέμα που έχει προκύψει, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

Σε συνθήκες πανδημίας κάνουμε πρόσθεση, όχι αφαίρεση!

Δίνοντας προθεσμία 3 ημερών, ο Δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος καλεί το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θέρμης (ΚΙΑΛΛΗ) να εκκενώσει το λυόμενο χώρο, ιδιοκτησίας του Δήμου Θέρμης, εντός του οποίου λειτουργεί από το 2013.

Στα χρόνια αυτά το ΚΙΑΛΛΗ προσφέρει ιατρική φροντίδα, φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογική υποστήριξη και υλική αρωγή (τρόφιμα, ρουχισμός, λευκά και σχολικά είδη) σε κατοίκους της περιοχής μας, άπορους ασθενείς νοσοκομείων και γηροκομείων, ιδρύματα ψυχικά ασθενών, σωφρονιστικά ιδρύματα, κέντρα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, ορφανοτροφεία, κέντρα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, άστεγους και μοναχικά άτομα με προβλήματα επιβίωσης, άλλες αλληλέγγυες δομές, ομάδες ή οργανώσεις σε πανελλαδικό επίπεδο.

Το ΚΙΑΛΛΗ στέλνει φάρμακα και υγειονομικό υλικό σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία και Δομές υποδοχής προσφύγων. Το ΚΙΑΛΛΗ καλύπτει ανάγκες που οι δημοτικές δομές και υπηρεσίες αλληλεγγύης δεν μπορούν ή δεν έχουν θεσμικά δικαίωμα να ικανοποιήσουν. Το εγχείρημα αλληλοϋποστήριξης του ΚΙΑΛΛΗ και του Δήμου Θέρμης αποτέλεσε παράδειγμα συνεργασίας Ο.Τ.Α. και κοινωνίας των πολιτών. Στο ΚΙΑΛΛΗ δραστηριοποιούνται εθελοντικά, 83 γιατροί – κοινωνικοί λειτουργοί – ψυχολόγοι, 56 συνεργαζόμενα φαρμακεία και 150 πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Θέρμης. Το ΚΙΑΛΛΗ λειτουργεί χωρίς χορηγούς, βάσει εθελοντικής προσφοράς και δεν έχει τους αναγκαίους πόρους μετεγκατάστασης.

Ο Δήμαρχος Θέρμης επικαλέστηκε την ανάγκη χρήσης του χώρου λειτουργίας του ΚΙΑΛΛΗ ως «κέντρου Covid-19 του Δήμου Θέρμης». Το κέντρο Covid-19 του Δήμου είναι επιτακτικά απαραίτητο και σίγουρα μπορεί να γίνει σε πιο λειτουργικό χώρο. Οι ανάγκες της πανδημίας δεν αντιμετωπίζονται με την καταστροφή μιας δομής όπως το ΚΙΑΛΛΗ που ακόμα και αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την εφεύρουμε.

Οι ανάγκες που καλύπτει το ΚΙΑΛΛΗ δεν θα σταματήσουν ξαφνικά να υπάρχουν σε 3 μέρες από σήμερα… Περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η λειτουργία του ΚΙΑΛΛΗ είναι αναγκαία για όσους δεν έχουν φωνή, δεν είναι ορατοί αλλά υπάρχουν! Καλούμε όλους τους δημότες της Θέρμης, όλους τους συνεργαζόμενους με το ΚΙΑΛΛΗ φορείς, κάθε πολίτη και κάθε κοινωνικά ευαισθητοποιημένη συλλογικότητα να υποστηρίξει το ΚΙΑΛΛΗ και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: σε συνθήκες πανδημίας κάνουμε πρόσθεση, όχι αφαίρεση!

Στο πλαίσιο των αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφαση του Δήμου Θέρμης, το ΚΙΑΛΛΗ δημιούργησε διαδικτυακό ψήφισμα στην πλατφόρμα AVAAZ με στόχο τη συγκέντρωση υπογραφών για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του και της παροχής βοήθειας σε όσους το έχουν ανάγκη, χωρίς προϋποθέσεις.

Τι λέει ο Δήμος Θέρμης για το θέμα

Η Parallaxi επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θέρμης, Κ. Κουγιουμτζίδη ο οποίος δήλωσε σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει:

«Ο δήμαρχος έστειλε μία επιστολή προς το ΚΙΑΛΛΗ, διότι πρέπει να δημιουργήσουμε μία έδρα για τον Covid-19, έπειτα από τη σύμβαση που έχουμε υπογράψει για τη διενέργεια 1.000 τεστ για τους εργαζόμενους του δήμου. Έτσι, απαιτείται να στηθεί ένα κέντρο Covid, στο οποίο θα ελέγχουμε το τι συμβαίνει στο Δήμο Θέρμης και το τι επιπτώσεις θα έχει η πανδημία. Το μόνο μέρος που βρήκαμε για να στεγάσουμε το συγκεκριμένο κέντρο ήταν αυτό.

Άλλωστε, στο Δήμο Θέρμης, λειτουργεί Κοινωνικό Φαρμακείο και τους έχει γίνει πρόταση από πλευράς Δημάρχου, να ενταχθούν σε αυτό, επομένως δεν κατανοώ τον λόγο για τον οποίο έχει δημιουργηθεί όλο αυτό το θέμα. Μπορεί να βρεθεί λύση μέσω διαλόγου και να λυθούν τα όποια ζητήματα.

Εννοείται ότι θέλουμε τους εθελοντές, όλοι προσφέρουν και κανένας δεν περισσεύει. Δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε και τα όσα έχουν προσφέρει ως σήμερα, αλλά λόγω της πανδημίας είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε το συγκεκριμένο κέντρο Covid και πρέπει να το στήσουμε τουλάχιστον μέχρι την άλλη Παρασκευή. Θα πρέπει να ξεκινήσουν τα τεστ στους εργαζόμενους του Δήμου, για να τους προστατεύσουμε και να αποφύγουμε τυχόν διασπορά σε περίπτωση θετικού κρούσματος, μιας και κυκλοφορούν στα κτίρια, στους δρόμους με τα απορριμματοφόρα και όπου αλλού χρειαστεί.

Εάν αδειάσει ο χώρος, εμείς είμαστε έτοιμοι για να το στήσουμε μέχρι την άλλη Παρασκευή, επομένως την μεθεπόμενη Δευτέρα να λειτουργήσει κιόλας. Να ξεκινήσουμε αρχικά με τους εργαζόμενους του Δήμου, 25 ανά ημέρα, για να διενεργούνται τα τεστ, να ξέρουμε ότι είναι καλά και ότι όλα λειτουργούν υπό νορμάλ συνθήκες, γιατί αν υπάρξει έστω και ένα κρούσμα μπορεί να γίνει μεγάλη διασπορά.

Επαναλαμβάνω, ότι κανείς δεν μειώνει τα όσα έχει προσφέρει το ΚΙΑΛΛΗ και είναι αξιέπαινοι για το έργο που προσφέρουν, αλλά μπορούν να προσαρμοστούν στις δομές του Δήμου Θέρμης και να συνεχίσουν να βοηθάνε. Μακάρι να τελειώσει γρήγορα όλη αυτή η κατάσταση με την πανδημία και να χρησιμοποιήσουν και πάλι το χώρο. Εμείς δεν έχουμε κανένα απολύτως θέμα μαζί τους».

Ο Δήμος Θέρμης από την πλευρά του, ως όφειλε, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό, όμως παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν, θεωρείται άστοχη, το λιγότερο, η επιλογή να προχωρήσουν σε έξωση του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θέρμης, που τα τελευταία επτά χρόνια έχει να παρουσιάσει ένα αξιοσέβαστο έργο σε όσους συνανθρώπους μας το έχουν ανάγκη, αντί να βρεθεί ένας άλλος χώρος που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τη στέγαση του Covid – κέντρου που αποφασίστηκε να δημιουργηθεί.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε διακεκριμένοι συγγραφείς στο 5ο «Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha» στην Αθήνα

  5ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha στην Αθήνα diastixo.gr ...