Τρίτη, Ιανουαρίου 22, 2019


Οι ψυχωτικές εμπειρίες ενδέχεται να προκαλούνται από το παιδικό τραύμα

psychologynow.gr

παιδί που κάθεται μόνο του και παραμελημένο σε παγκάκι κοντά στη θάλασσα

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Bristol διαπίστωσαν πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις μεταξύ του παιδικού τραύματος και τις ψυχωτικής εμπειρίας σε άτομα ηλικίας 18 ετών.


Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό JAMA Psychiatry, είναι τα πρώτα που εξετάζουν διεξοδικά τη σχέση μεταξύ διαφορετικών τύπων τραυμάτων και το χρονοδιάγραμμά τους στην παιδική ηλικία, με την εμφάνιση ψυχωτικών εμπειριών αργότερα, διεξάγοντας μια μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη. Οι ψυχωτικές εμπειρίες περιλαμβάνουν μη φυσιολογικές εμπειρίες, όπως το να ακούει κανείς φωνές ή να έχει την αίσθηση της παράνοιας.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διαχρονικά δεδομένα εξετάζοντας 4.433 συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν περάσει από κλινικές συνεντεύξεις και είχαν εισαχθεί σε κλινικές στην ηλικία των 18 ετών. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 5% του δείγματος των νέων που ανέφεραν ψυχωτικές εμπειρίες δεν θα τις είχε εμφανίσει αν δεν είχαν εκτεθεί σε ψυχολογικά τραύματα όπως ο εκφοβισμός, η ενδοοικογενειακή βία ή η συναισθηματική παραμέληση ως παιδιά.
Τα αποτελέσματα ήταν συνεπή, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση ή τον γενετικό κίνδυνο των δυσκολιών ψυχικής υγείας, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν μελλοντικές έρευνες καθώς και την ανάπτυξη παρεμβάσεων.
Ο ψυχολόγος Jazz Croft, υπεύθυνος της έρευνας δήλωσε:
Καθώς περίπου το 5% του πληθυσμού παρουσιάζει ψυχωτικές εμπειρίες κάποια στιγμή της ζωής του και αυτές συχνά οδηγούν σε περαιτέρω προβλήματα ψυχικής υγείας, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε περισσότερα για το ρόλο που παίζει το τραύμα στην αύξηση αυτού του κινδύνου.
Ήθελα να μελετήσω τις τραυματικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη βάση δεδομένων «Children of the 90s» γιατί μας επιτρέπει να απαντήσουμε σε ερωτήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τον τύπο τραύματος που οι προηγούμενες μελέτες δεν μπόρεσαν να εξετάσουν διεξοδικά.
Και ο ψυχολόγος συνεχίζει: Τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι η συνηθισμένη εξέταση ρουτίνας για ψυχωτικές εμπειρίες σε παιδιά ή νέους που εκτίθενται σε τραύμα, ιδιαίτερα εκείνων που εκτίθενται συχνά σε τραυματικές εμπειρίες, θα πρέπει να θεωρείται ένας τρόπος πρόληψης των μεταγενέστερων προβλημάτων ψυχικής υγείας. Κατανοώντας πως το τραύμα οδηγεί σε ψυχωτικές εμπειρίες θα μπορούσε να οδηγήσει επίσης και στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τις ψυχώσεις.
Ο Stanley Zammit Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και συν-συγγραφέας για την έρευνα πρόσθεσε:
Αυτή η ερευνητική μελέτη, βοηθά να διαπιστωθεί η σημασία του τραύματος στην αιτιολογία των ψυχωτικών εμπειριών και μπορεί να βοηθήσει με περισσότερη πληροφόρηση την κλινική προσέγγιση όσον αφορά στη μείωση των επιπτώσεων των συχνά πολύ δυσάρεστων συμπτωμάτων.

Έρευνα: Association of Trauma Type, Age of Exposure, and Frequency in Childhood and Adolescence with Psychotic Experiences in Early Adulthood - JAMA Psychiatry.
Απόδοση: Χριστιάνα Γεννατά, Εκπαιδευόμενη Ψυχολόγος


2018: Psychotic experiences could be caused by trauma in childhood .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...