Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019

Oυκ απέσβετο το λάλον ύδωρ

  • Γ' Διεθνές Συνέδριο: Η Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία ανά τους αιώνες (28-30/3/19)

    Πρόσκληση συμμετοχής για το Γ΄ Διεθνές Συνέδριο υπό τον γενικό τίτλο "Η Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία ανά τους αιώνες", Λευκωσία 28-30 Μαρτίου 2019, με θέμα "Από τον Όμηρο και τον Ησίοδο στην Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία”.
    Συνδιοργανωτές: Ε.Κ.Π.Α. (Εργαστήριο Κυπριακών Μελετών του Τμήματος Φιλολογίας), Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου (Δ.Μ.Ε. - Π.Ι.).
    Στην προφορική παρουσίαση: 18λεπτες εισηγήσεις (στα Ελληνικά).
    Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι 30 Ιανουαρίου 2019 (με τίτλο εισήγησης και σύντομη περίληψη στα Ελληνικά) / Τελική διατύπωση τίτλου και περίληψη στα Αγγλικά μέχρι 15 Φεβρουαρίου 2019 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: gkarla@phil.uoa.grΑποτέλεσμα εικόνας για flowers and birds animated gifs
  • Άρθρα του Φάνη Ι. Κακριδή στην Πύλη για την ελληνική γλώσσα (δημοσιευμένα στη σειρά ψηφιοποιημένων Περιοδικών Λόγου και Τέχνης)

    Εννέα συνολικά άρθρα του Καθηγητή κλασικής φιλολογίας Φάνη Ι. Κακριδή († Ιανουάριος 2019) φιλοξενούνται στον ιστοσελίδα (βάση δεδομένων) ψηφιοποιημένων Περιοδικών Λόγου και Τέχνης του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Πρόκειται για κείμενα που ο πρόσφατα εκλιπών Καθηγητής δημοσίευσε στα περιοδικά για την εκπαίδευση Έκφραση (περιοδική έκδοση του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Φθιώτιδας) και Φιλόλογος (περιοδική έκδοση του Συλλόγου Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης) καθώς και στο λογοτεχνικό περιοδικό Νέα Πορεία την δεκαπενταετία 1994-2008. Τα άρθρα αφορούν θέματα διδασκαλίας της αρχαιοελληνικής γραμματείας, σχόλια και βιβλιοπαρουσιάσεις για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τη σημερινή του πρόσληψη στην εκπαίδευση και την κοινωνία.
    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας έχει ψηφιοποιήσει το περιεχόμενο των συγκεκριμένων περιοδικών που λειτουργούν και σε βάση δεδομένων με δυνατότητες απλής και σύνθετης αναζήτησης όρων και φυλλομέτρησης (συγγραφέων, τίτλων, θεμάτων, και είδους κειμένου). Μπορείτε να διαβάσετε διαδικτυακά τα συγκεκριμένα άρθρα στην ιστοσελίδα http://www.greek-language.gr/periodika/ ή να συνδεθείτε απευθείας από τους παρακάτω συνδέσμους:
    Αξιοποιώντας τις ώρες της σχόλης: ο ελεύθερος χρόνος στη Μυκηναϊκή εποχή, Έκφραση 9 (Νοέμβριος 1997), 5-9
    Ο Αινείας, ο Anatole France και η Ενωμένη Ευρώπη, Νέα Πορεία 536-538 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 1999), 268-272
    Η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών από το πρωτότυπο, Φιλόλογος τχ. 75 (Άνοιξη 1994), 7-20
    Το διδακτικό βιβλίο της Ιλιάδας από μετάφραση, Φιλόλογος 110 (Χειμώνας 2003), 620-627
    Δυοίν θάτερον, Φιλόλογος 115 (Άνοιξη 2004), 10-12
    Έξι ανεπίδοτα γράμματα στην Υπουργό Παιδείας. Έκτο γράμμα: Και τώρα τι;, Φιλόλογος 126 (Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2006), 509-511
    Κερδισμένοι και χαμένοι στην εκπαίδευση, Φιλόλογος 128 (Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 2007), 197-198
    Αρχαιόπληκτοι και αρχαιομάχοι, Φιλόλογος 129 (Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2007), 345-346
    Ν. Καζαντζάκης – Ι.Θ. Κακριδής. Κουβέντες στην Αντίπολη, Φιλόλογος 131 (Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2008), 83-89Σχετική εικόνα
  • Σειρά διαλέξεων του Γ. Κεντρωτή στο Ναύπλιο: Μετάφραση και Γλώσσα (8-9/2/19)

    Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ» και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας συνδιοργανώνουν σειρά διαλέξεων με θέμα "Μετάφραση και Γλώσσα" με τον Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Γιώργο Κεντρωτή.
    Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή και το Σάββατο 8-9 Φεβρουαρίου 2019, με ώρα έναρξης 7 μ.μ. στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου (Κωλέττη 3).
    Μεταξύ των θεμάτων που θα πραγματευτεί ο ομιλητής θα είναι:
    - Η Μετάφραση ως Διαδικασία και Αποτέλεσμα
    - Η δράση της μετάφρασης ως κειμένου μέσα σε συγκεκριμένο επικοινωνιακό πλαίσιο
    - Συγχρονία και Διαχρονία στη μετάφραση και
    - Μεταφράζοντας από τα αρχαία ελληνικά στα νέα ελληνικά τραγωδίες, λυρική ποίηση και φιλοσοφικά κείμενα.Αποτέλεσμα εικόνας για flowers and birds animated gifs
  • Σύμμεικτα Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΚΕΓ: Χίλιες εκδόσεις, τριάντα χιλιάδες άρθρα για τη νεοελληνική λογοτεχνία

    Περισσότερες από χίλιες έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις (κυρίως πρακτικά συνεδρίων, ημερίδων και επιστημονικών συναντήσεων) καθώς και τριάντα χιλιάδες περίπου άρθρα για τη νεοελληνική λογοτεχνία και φιλολογία μπορείτε να αναζητήσετε στη βάση δεδομένων Σύμμεικτα Νεοελληνικής Φιλολογίας που διατηρεί και ενημερώνει συνεχώς το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Αναζητήστε συγγραφείς, τίτλους και θέματα ή λέξεις-κλειδιά και, για πολλά από αυτά, διαβάστε on line το περιεχόμενο.
    Συνεχίζεται ο εμπλουτισμός με νέα δεδομένα της αναλυτικής βιβλιογραφίας των Συμμείκτων Νεοελληνικής Φιλολογίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, στην οποία καταγράφονται τα εκδοτικά στοιχεία και τα περιεχόμενα των σύμμεικτων τόμων της νεοελληνικής φιλολογίας που δημοσιεύτηκαν από το 1926 και μετά. Από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι σήμερα (Ιανουάριος 2019) εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν 94 επιπλέον τίτλοι σύμμεικτων τόμων που αντιστοιχούν σε 2.312 άρθρα. Οι πληροφορίες και τα μεταδεδομένα για το νέο υλικό είναι αναζητήσιμα με απλή και σύνθετη αναζήτηση καθώς και μέσω αλφαβητικού ευρετηρίου συγγραφέων, τίτλων άρθρων και βιβλίων, και θεμάτων. Σήμερα η βάση περιλαμβάνει δεδομένα για 1.086 τόμους και 30.069 άρθρα. Η έρευνα, καταγραφή και ανάρτηση των δεδομένων γίνεται στο πλαίσιο βιωσιμότητας του έργου και εντάσσεται στις δράσεις του Τμήματος Γλώσσας και Λογοτεχνίας του ΚΕΓ.
    Τα ποσοτικά δεδομένα της καταγραφής αποτυπώνουν το αμείωτο επιστημονικό ενδιαφέρον και τη συγγραφική δραστηριότητα των νεοελληνιστών, ενώ τα περιεχόμενα χαρτογραφούν τις τάσεις και προτιμήσεις της έρευνας τα τελευταία χρόνια.
    11/2015 699 εκδόσεις 20.066 άρθρα
    11/2016 832 εκδόσεις 23.858 άρθρα
    01/2017 850 εκδόσεις 24.556 άρθρα
    12/2017 992 εκδόσεις 27.757 άρθρα
    01/2019 1.086 εκδόσεις 30.069 άρθρα
    Επισκεφτείτε τα Σύμμεικτα Νεοελληνικής Φιλολογίας πατώντας εδώ
Αποτέλεσμα εικόνας για ts eliot  animated gifs
  • Σεμινάριο ποίησης στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στην Θεσσαλονίκη. Από τον Βιργίλιο στον Τ.Σ. Έλιοτ (14-30/1/19)

     

    Μετά από την επιτυχημένη διοργάνωση στην Αθήνα, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει στο Βιβλιοπωλείο του στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 11), τον Ιανουάριο του 2019 το ποιητολογικό σεμινάριο "Από τον Βιργίλιο στον Τ. Σ. Έλιοτ".
    Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να κατανοήσουν βαθύτερα τον ποιητικό λόγο. Διατρέχοντας είκοσι αιώνες ποιητικών μεταμορφώσεων, από τον Όμηρο στον Βιργίλιο, από τον Βιργίλιο στον Δάντη, και από τον Δάντη στον Σολωμό και την ποίηση του 20ού αιώνα (Γαίητς, Τ.Σ. Έλιοτ κ.ά.), οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στο ποιητικό σύμπαν κορυφαίων ποιητών από έγκριτους Έλληνες μεταφραστές και μελετητές τους.
    Το σεμινάριο περιλαμβάνει 4 δίωρες συναντήσεις, που θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του Βιβλιοπωλείου του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη).
    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ:

    Τετάρτη 30.1.2019, 6:00-8:00 μμ
    Τι σήμαινε γι’ αυτούς ο Δάντης
    Διονύσης Καψάλης, συγγραφέας, διευθυντής του ΜΙΕΤ
    Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος γι’ αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
    Η εγγραφή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
    Μέσω του viva.gr στον παρακάτω σύνδεσμο: (http://bit.ly/2Bsrbw0)
    Στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11), εντός του ωραρίου λειτουργίας.
    Το ΜΙΕΤ θα χορηγήσει βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου σε όλους τους συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν και τις 4 διαλέξεις.
  • Σεμινάριο από το ΜΙΕΤ: Ανάμεσα στον «χαρακτήρα» και τη «μορφή»: το τραγικό υποκείμενο (30/1-6/2/19)

    Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει σεμινάριο για το αρχαίο θέατρο
    με ομιλήτρια την καθηγήτρια Αρχαίου Δράματος στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, κυρία Ελένη Παπάζογλου. Το σεμινάριο έχει τον τίτλο: "Ανάμεσα στον «χαρακτήρα» και τη «μορφή»: το τραγικό υποκείμενο" και θα διαρκέσει από τις 30 Ιανουαρίου έως και τις 6 Φεβρουαρίου 2019 (ώρες 6.00-9.00 μ.μ.). Θα διεξαχθεί στο Bιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Αμερικής 13, Αθήνα).
    Πληροφορίες
    Τηλ: 210 3234267, 210 3614143 & e-mail: info@miet.gr

     

  • Εκδήλωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη αφιερωμένη στο έργο του Αλέξη Δημαρά (31/1/19)

    Η Εθνική Βιβλιοθήκη τιμά τον Αλέξη ΔημαράΗ Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ερευνών Νεοελληνικής Εκπαίδευσης (ΚΕΝΕΚ), αναπόσπαστου τμήματος της Εταιρείας Σπουδών, εντάχθηκε με απόφαση του ΔΣ της Εταιρείας Σπουδών στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας. Με την ευκαιρία της δωρεάς αυτής, διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του Αλέξη Δημαρά, του επί σειρά ετών προέδρου της Εταιρείας Σπουδών και βασικού εμπνευστή της ιδέας ίδρυσης του ΚΕΝΕΚ.
    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019, από 19:30 έως 21:30 (Πύργος Βιβλίων), με είσοδο ελεύθερη στο κοινό.
    Το πρόγραμμα
    Χαιρετισμός
    Κατιάννα Μίχα, πρόεδρος Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού & Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη).
    Ομιλητές
    Χάρης Αθανασιάδης, καθηγητής Ιστορίας της Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, διευθυντής του μεταπτυχιακού «Δημόσια Ιστορία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου»: Η δεύτερη γενιά των δασκάλων του δημοτικισμού: Η περίπτωση του Γεωργίου Δάνου (1904-1977).
    Βαγγέλης Καραμανωλάκης, επίκουρος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, ΕΚΠΑ: Η ιστοριογραφία της ανώτατης εκπαίδευσης και οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν.
    Χριστίνα Κουλούρη, καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο: Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ως πολιτικό και επιστημονικό διακύβευμα.
    Αλεξάνδρα Πατρικίου, ιστορικός, ερευνήτρια στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος: Ένας μικρόκοσμος στο κέντρο της Αθήνας: Το δημόσιο εβραϊκό σχολείο (1940-47).
    Συντονιστής
    Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επιστροφή στην Άνοιξη με κακό καιρό: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ για Παρασκευή και Σάββατο

      emy.gr Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) https://www.boatfishing.gr/wp-content/uploads/2018/09/ektakto-deltio-thyellodon-an...