Τρίτη, Ιανουαρίου 22, 2019

Παρακολουθώ με βαθιά λύπη και απελπισία τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς και των «εκσυγχρονιστών», χώρο στον οποίο είχα ενταχθεί επί περίπου δέκα χρόνια από κοινού με άλλους που συμπορευθήκαμε στην ανανεωτική Αριστερά από την εποχή της δικτατορίας.
Παρακολουθώ την εμπάθεια που βγαίνει σήμερα από αυτόν τον χώρο, τις κραυγές, την εγκατάλειψη κάθε ορθού λόγου, τη διολίσθηση από άποψη θέσεων αλλά και ύφους προς κατευθύνσεις που πάντα πολεμούσε.
Παρακολουθώ τη συμπαράταξη του χώρου αυτού πολιτικά, αλλά και στη ρητορεία, όχι πια με μια φιλελεύθερη Κεντροδεξιά «για να ηττηθεί ο λαϊκισμός», αλλά με μια ακραία λαϊκιστική και εθνικιστική σκληρή Δεξιά που σε κρίσιμα ζητήματα συμπορεύεται με την Ακροδεξιά. Με μια παράταξη που καθίσταται πια κίνδυνος για τη χώρα και απόλυτος αντίποδας κάθε έννοιας Αριστεράς.
Αγαπητοί φίλοι, πρώην συνοδοιπόροι, ξυπνήστε! Με την πορεία που ακολουθείτε τελευταία, έχετε βρεθεί στο λάθος στρατόπεδο!
Δεν είναι το δικό σας στρατόπεδο αυτό που κατεβαίνει, ενωμένο πια, στα συλλαλητήρια για να διατρανώσει το μίσος του στους γείτονες. Δεν είναι το δικό σας στρατόπεδο αυτό που απορρίπτει τη σύνθετη ονομασία για να ρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που ψάχνει να βρει ψεγάδια στη Συμφωνία των Πρεσπών για να καταψηφίσει τη λύση. Δεν είναι το δικό σας στρατόπεδο αυτό που καταγγέλλει ως προδότες και αποστάτες όσους ακολουθούν τις μέχρι χθες δικές σας πεποιθήσεις για το Μακεδονικό. Δεν ταιριάζει στον δικό σας πολιτικό πολιτισμό να χάνεστε σε διαδικαστικά και μικρο-ελιγμούς όταν καλούμαστε να πάρουμε θέση σε μείζονα πολιτικά ζητήματα.
Δεν είναι ο δικός σας εαυτός να καταγγέλλετε την Ε.Ε. και τη Δύση επειδή στηρίζουν τις Πρέσπες και την έξοδό μας από την κρίση, εκεί που πολεμούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή κατήγγελλε αυτός την Ε.Ε. και τη Δύση. Ούτε να λέτε τον Τσίπρα «σκυλάκι της Μέρκελ».
Δεν είναι ο εαυτός σας να συμπορεύεστε με όσους προτρέπουν σε βία ή την ανέχονται, σαν να μη βλέπετε πως η κατάσταση εκτροχιάζεται καθημερινά, πως σε εμάς και στην Ευρώπη γεννώνται τις μέρες αυτές τέρατα.
Δεν θα επιχειρήσω εδώ να σας πείσω πως η πόλωση που προκάλεσε η κρίση και τα μνημόνια δεν είναι το ίδιο με αυτήν που κατασκευάζουν ο εθνικισμός και η πατριδοκαπηλία. Ούτε πως υπερβάλλετε χοντρά όταν αποδίδετε στον Τσίπρα όλες τις ακρότητες του πρόσφατου παρελθόντος. Είναι όμως στη δική σας λογική να «εκδικείστε» λες και ο εκτροχιασμός σήμερα της χώρας θα στοιχίσει μόνο στον Τσίπρα; Μάλλον τον θυμωμένο αγά θυμίζετε.
Φοβάμαι πως αλλιώς ξεκινήσατε τον αγώνα σας κατά του ΣΥΡΙΖΑ και αλλού καταλήγετε σήμερα. Γιατί η κατάσταση έχει αλλάξει. Το δικό σας πείσμα είναι που δεν άλλαξε, σας τυφλώνει και σας οδηγεί στη μετάλλαξη σε κάτι που δεν σας ταιριάζει.
Ούτε σας αρμόζουν σοφιστείες γραφικές: να ζητάτε επί χρόνια το διαζύγιο με τον Καμμένο και, όταν αυτό πραγματοποιείται, να αρνείστε να το δείτε. Να καταγγέλλετε πως ο Τσίπρας δεν έχει τη δεδηλωμένη και, όταν την επαναβεβαιώνει, να αντιτείνετε πως κάποιες ψήφοι δεν μετράνε.
Αγαπητοί φίλοι «εκσυγχρονιστές»,
Ενδεχομένως μερικοί από σας, στην πορεία του αντι-ΣΥΡΙΖΑ αγώνα σας, να αφήσατε την Κεντροαριστερά και να ασπαστήκατε τον φιλελευθερισμό. Δεν νομίζω όμως πως γίνατε οπαδοί της σκληρής Δεξιάς και του εθνικισμού. Κάτι δεν πάει καλά. Με τη στάση σας αυτή, και τη χώρα ζημιώνετε και τον πολιτικό σας χώρο καταβαραθρώνετε. Αυτό βλέπουν και επώνυμα στελέχη και οπαδοί σας και αντιδρούν δημόσια ή σας εγκαταλείπουν. Οχι κάποιες καρέκλες.
Επιτρέψτε μου να συνοψίσω: Η ψήφιση και η στήριξη της υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών αντιστοιχεί στα «πιστεύω» και τους αγώνες σας των τελευταίων δεκαετιών. Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει για να απουσιάζετε ή να σιωπάτε. Το ξέρετε. Τουλάχιστον το Ποτάμι, έστω με χίλια ζόρια, αναγνώρισε αυτό το προφανές.
Όπως εξελίσσεται η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η συμπαράταξη των προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στην Ακροδεξιά και σε μια Δεξιά που συνεχώς διολισθαίνει προς την πρώτη αποτελεί μονόδρομο. Την επιβάλλει ο κοινός νους. Έλεος, αφήστε τους ακροβατισμούς πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Αριστερά ή πως απειλεί αυτός, όχι η Ακροδεξιά και ο εθνικισμός, τη δημοκρατία. Αφήστε και τις φαντασιώσεις πως εσείς θα τον υποκαταστήσετε. Και ελάτε να διαμορφώσετε μαζί του έναν πόλο, που θα ετοιμάσει το έδαφος για μια ρεαλιστική και σωτήρια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.
* διδάσκοντος στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: