Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019

SCRIPTA MANENT KAI ΦΩΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ


Παραθέτουμε φωτοτυπημένο  απόσπασμα από  την έγκριτη εγκυκλοπαίδεια "Grolier Universal Encyclopedia", τόμος 6, copyright Grolier inc. 1966, 1965. Library Congress Catalog Card No 66-10145, USA, που είχε την καλοσύνη  να μου στείλει ο  ακαταπόνητος ελλόγιμος φίλος Βασίλειος Μηλίτσης
Το λήμμα "Μακεδονική Γλώσσα"  είναι ένα σαφές δείγμα για το πόσο εδραιωμένη ήταν επί δεκαετίες  στον κόσμο των επιστημόνων  αυτό που πάμπολλοι (πονηροί ή αστοιχείωτοι και ανιστόρητοι) Έλληνες αρνούνταν να  δεχτούν.
Για όσους κακόπιστους εξακολουθούν να  ισχυρίζονται ότι οι Βορειομακεδόνες γείτονές μας μάς "κλέψανε" τη...γλώσσα, υπάρχει πλέον και η επίσημη διευκρίνιση στο νέο σύνταγμά τους ότι  η γλώσσα τους ανήκει στην οικογένεια  των των σλαβικών γλωσσών , όπως παραστατικά περιέγραφε η εγκυκλοπαίδεια"Grolier". 
Gerontakos
« ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ,  μία από τις τέσσερις γλώσσες της Γιουγκοσλαβίας ( οι άλλες είναι η Σερβική, η Κροατική και  η Σλοβενική), που ομιλείται από περίπου ένα εκατομμύριο  ανθρώπους στο μεγαλύτερο μέρος της νότιας  Μακεδονίας. Ανήκει  στον νότιο κλάδο της Σλαβικής υποομάδας  της οικογένειας των Ινδο-Ευρωπαϊκών γλωσσών. Η Μακεδονική γράφεται με μια παραλλαγή του Κυριλλικού αλφαβήτου, αν και η διάλεκτος που ομιλείται στην Ελλάδα και την Αλβανία γράφεται με το Λατινικό αλφάβητο. Η πρόταση που ακολουθεί είναι γραμμένη στη Μακεδονική γλώσσα:




«Εάν μου λύσεις αυτό το πρόβλημα , θα σε ευγνωμονώ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: