Τετάρτη, Νοεμβρίου 21, 2018

Αποτέλεσμα εικόνας για τοξικα καλλυντικαΤοξικά Συστατικά στα Καλλυντικά που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε!

ΠΗΓΉ: bloggers  της Euthalia natural cosmetic values
  • Acetone-ακετόνη
Το γνωστό ασετόν που χρησιμοποιείται ως διαλύτης για τα βερνίκια νυχιών ,συγκαταλέγεται σε λίστες επικίνδυνων ουσιών.
Προκαλεί ξηροστομία, ζαλάδα, ναυτία, δυσκολία στην ομιλία και σε ακραίες περιπτώσεις κώμα. Λειτουργεί ως κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος Κ.Ν.Σ
  • Aluminium Αllantoinate, Αluminium Carbonate,Αluminium Chloride – συνθέσεις αλουμινίου
Ένα πολύ κοινό συστατικό που χρησιμοποιείται σε αποσμητικά και αντι- ιδρωτικά. Οι συνθέσεις αλουμινίου μπορούν κυριολεκτικά να σταματήσουν την φυσική διαδικασία εφίδρωσης του σώματος. Μπορούν να συρρικνώσουν τους ιδρωτοποιούς αδένες και να μπλοκάρουν τους πόρους. Μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και ενοχοποιούνται για την ασθένεια Alzheimer.. Πρέπει να τα αποφεύγουμε και ιδιαίτερα οι γυναίκες όπου τα χημικά που βάζουν στις μασχάλες φτάνουν μέσω των αδένων στο στήθος και συσσωρεύονται.
  • Αmmonium Hydrohide Compounds-συνθέσεις αμμωνίας
Πολλές συνθέσεις αμμωνίας χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά. Είναι τοξικές και προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε πολλούς ανθρώπους. Μακροχρόνια επαφή μπορεί να προκαλέσει βήχα, ανακοπή της αναπνοής με αποτέλεσμα πνευμονικό οίδημα.. Πρέπει να τις αποφεύγουμε.
  • Benzophenone- Benzene,Benzylphenyl,Ketone – βενζοφαινόνη
Χρησιμοποιείται ευρέως σε αντιηλιακά, σαμπουάν, καθαριστικά και αρώματα. Ερεθιστικό για τα μάτια, το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα. Βλαβερό με την εισπνοή, την κατάποση και την απορρόφηση από το δέρμα. Συγκαταλέγεται στη λίστα επικίνδυνων χημικών ουσιών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την παγκόσμια οργάνωση για την φύση WWF και υπολείμματα του βρέθηκαν στο μητρικό γάλα…
  • Benzyl Acetate-oξικό βενζόλιο
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι είναι καρκινογόνος ουσία (καρκίνος του παγκρέατος). Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα, βήχα και συστημικές αντιδράσεις. Τοξικό.
  • Benzyl Alcohol-βενζυλική αλκοόλη
Πετροχημικό συστατικό που
Απορροφάται από το δέρμα πολύ εύκολα. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια, πονοκεφάλους, ναυτία, εμετό, ζαλάδα, πτώση της πίεσης του αίματος, καταστολή του Κ.Ν.Σ και σε ακραίες περιπτώσεις διακοπή της αναπνοής και θάνατο.
  • BHT:Butulated Hydroxytoluene-Βουτίλιο υδροτολονόλιο
Είναι συνθετικό συστατικό (από πετρέλαιο). Περιέχεται σε υδατικές κρέμες ορούς ενυδάτωσης και γενικά στα καλλυντικά σαν αντιοξειδωτικό. Είναι εξαιρετικά φωτοευαίσθητο και προκαλεί μεγάλους ερεθισμούς με τη έκθεση στον ήλιο. Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια και στο δέρμα ,διαταραχές και ερεθισμούς στο πεπτικό και αναπνευστικό σύστημα και κατ’ επέκταση στην καρδιά. Ακόμα μπορεί να προκαλέσει αναπαραγωγικά προβλήματα και διαταραχές στο έμβρυο, μεγάλη συσσώρευση του προκαλεί γαστρεντερίτιδα, ναυτία, εμετούς και διάρροιες και γενικά ακραία προβλήματα υγείας. Ύποπτο για καρκινογένεση σε βαθμό επικινδυνότητας 3. Περιέχει τα επικίνδυνα συστατικά Cresol και Phenol συστατικά που κατηγορούνται για πολλά προβλήματα υγείας και μόλυνσης του περιβάλλοντος.
  • Cocamide DEA-Αμίδια κόκκου υδροξυκίθυλο
Ένα μείγμα από αιθανολαμίνες από οξέα καρύδας που χρησιμοποιείται επειδή βγάζει σαπουνόφουσκες και για να κάνει πιο παχύρρευστα τα καλλυντικά ή σαμπουάν .Όμως επειδή αναμιγνύεται με συνθετικά χημικά μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και ξηρότητα στο δέρμα και στα μαλλιά. Είναι τοξικό
  • Diethanolamine(DEA)-Διαιθανολαμίνη
Συχνά χρησιμοποιείται στα καλλυντικά για την εξισορρόπηση του PH. Επίσης χρησιμοποιείται σε πολλά λιπαρά οξέα για την επεξεργασία του οξέος ,το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται σαν βάση στο γαλάκτωμα. Προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, ερεθισμούς στα μάτια και στο δέρμα. Τοξικό αν χρησιμοποιείται για μεγάλη χρονική περίοδο. Πιθανός παράγοντας καρκινογένεσης.
  • DMDM Hydantoin
Χρησιμοποιείται σε προϊόντας περιποίησης του δέρματος και των νυχιών, προκαλώντας αλλεργίες, ισχυρούς πόνους και καρκίνο.
χρησιμοποιείται στα καλλυντικά.
  • EDTA Ethylenedinitrilo-Edetic Acid
Συνθετικό χημικό που χρησιμοποιείται για μαλακτικό νερού και σαν αντιοξειδωτικό. Προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις και είναι τοξικό. Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το κατατάσσει στις τερατογενείς ουσίες.
  • Fluoride-Φθόριο
Είναι δηλητήριο. Πριν δεκαετίες το φθόριο χρησιμοποιούταν σαν δηλητήριο για ποντίκια, αρουραίους. Καταστρέφει την ακετυλοχολίνη (μια ουσία που είναι υπεύθυνη για την μεταβίβαση του νευρικού συστήματος) ,με αποτέλεσμα να μην μεταδίδεται το αίσθημα του πόνου από τα δόντια στον εγκέφαλο. Όσο λιγότερη ακετυλοχολίνη υπάρχει στον οργανισμό τόσο λιγότερη ικανότητα μνήμης προκύπτει. Η νόσος Alzheimer οφείλεται στην μειωμένη παραγωγή ακετυλοχολίνης. Το 50%του φθορίου απορροφάται από τα αιμοφόρα αγγεία στο στόμα και συσσωρεύεται κυρίως στα κόκκαλα και στα δόντια. Η επίδραση του στα κόκκαλα είναι άμεση και οδηγεί σε οστεοπόρωση και αρθρίτιδα. Στον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο το χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί στους φυλακισμένους ,με την πρόθεση να έχουν μειωμένη αντίληψη, αντιδράσεις και σκέψης. .Από το 1990 το φθόριο έχει συγκαταλέγει στις καρκινογόνες ουσίες από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ με ένδειξη καρκίνου των οστών και οστεοσαρκώματος. Η Διεθνής Ακαδημία Στοματικής Ιατρικής και Τοξικολογίας κατέταξε το φθόριο ως μη αποδεκτό οδοντικό φάρμακο, λόγω της υψηλής τοξικότητας του. Έρευνες έδειξαν ότι αν ένα παιδί καταναλώσει 50ml οδοντόκρεμας που περιέχει φθόριο μπορεί να πεθάνει.
  • Formaldehyde-Φορμόλη-Φορμαλεδεύδη
Χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό και μικροβιοκτόνο. Συνήθως παράγωγα του χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά γιατί το ίδιο μυρίζει πολύ έντονα. (Χρησιμοποιείται σε ταριχεύσεις νεκρών πουλιών και ζώων). Προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, είναι σίγουρα τοξικό, πιθανόν και καρκινογόνο.
  • Imidazolidinyl Urea- Diazolidinyl Urea – Ιμιδαζολινική Ουρία
Αυτά είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα συντηρητικά μετά τα Parabens. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας προκαλούν δερματίτιδα, ενώ σε θερμοκρασίες άνω των 10 βαθμών Κελσίου απελευθερώνουν φορμόλη. Αυτά τα χημικά είναι τοξικά. Χρησιμοποιείται σε πολλά υποαλεργικα προϊόντα
  • Isopropyl Alcohol- Propyl Alcohol-Propanol- Ισοπροπυλική Αλκοόλη
Χημική ουσία από πετρέλαιο. Χρησιμοποιείται σε κρέμες προσώπου. Ερεθίζει τα μάτια, επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, ερεθίζει το δέρμα, προκαλεί κοκκινίλες και πόνο. .Με την αναπνοή αυτής της ουσίας έχουμε συμπτώματα ζαλάδας, πονοκεφάλους, αναισθησία ακόμα και θάνατο. Άτομα με ευαισθησίες στο δέρμα, προβλήματα νεφρών, συκωτιού, καρδιάς και κυκλοφορικά είναι πιο ευάλωτα τοξικά. Μπορεί να προκαλέσει τερατογένεση.
  • Magnesium Nitrate-Μαγνησιονατρικό Άλας
Επικίνδυνο εύφλεκτο υλικό – προκαλεί ερεθισμούς και εγκαύματα στο δέρμα. Με την αναπνοή έχουμε έντονο βήχα -αδύνατη αναπνοή. Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια ακόμα και προσωρινά προβλήματα στην όραση. Χρόνια έκθεση μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, κατάθλιψη, πονοκεφάλους, διανοητικά προβλήματα. Μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο στα διάφορα όργανα του οργανισμού.
  • Mineral Oil -Μεταλλικό έλαιο
Σε κρέμες χειλιών, ματιών, χεριών, σώματος, υδατικές κρέμες ,μεικάπ, προϊόντα μαλλιών κλπ. Καλύπτει το δέρμα με ένα λεπτό στρώμα, εμποδίζοντας την ικανότητα του να αναπνέει, να αποβάλλει τις τοξικές ουσίες, να ενυδατώνεται και να δημιουργεί νέα υγιή κύτταρα. Συχνές αντιδράσεις είναι μαύρα στίγματα, σπιθουράκια, αφυδάτωση, φωτοευαισθησία (υπερευαισθησία στον ήλιο-πανάδες), πρόωρη γήρανση του δέρματος. Καρδιολογικές διαταραχές, αλλεργικές διαταραχές, διαταραχές στο αμυντικό, βλάβες στα νεφρά και δυσκολίες στην αναπνοή.
  • Methyl -Propyl Butyl Paraben-Παραβένες-Εthyl Paraben
Χρησιμοποιούνται για την αναστολή μικροβίων και να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος. Αν και είναι γνωστό ότι είναι πολύ τοξικά χρησιμοποιούνται ευρύτατα. Έχουν προκαλέσει αλλεργίες και δερματίτιδες. Επιστημονικές έρευνες του πανεπιστημίου Brunel έχουν αποδείξει ότι μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα. Μέσα στο σώμα λειτουργούν σαν ξένη θηλυκή ορμόνη προκαλώντας μείωση της δύναμης του σπέρματος ,καρκίνο στους όρχεις, δυσμορφίες στο πέος και άλλες διαταραχές στο αναπαραγωγικό σύστημα στους άνδρες και καρκίνο στο στήθος της γυναίκας.
  • Nylon12(Polyamide)-Ναυλον 12-Πολυαμίδιο
Προκαλεί δερματίτιδες ερεθισμούς και εγκαύματα στα μάτια. Προβλήματα στην όραση. Συγκαταλέγεται στα συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν καρκινογένεση.
  • Paraffiniun Liquidium-Παραφίνη-Παράγωγο Πετρελαίου
Χρησιμοποιείται σε πολλά καλλυντικά κραγιόν, κρέμες κλπ. Τοξικό. Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια, σε επαφή με το δέρμα προκαλεί προβλήματα δερματίτιδα, πονοκεφάλους, ζαλάδες, αναισθησία. Παρόμοια συμπτώματα με το μεταλλικό έλαιο.
  • PEG–POLYETHYLENE πολυαιθυλένογλυκολη
Συνήθως συνοδεύονται από έναν αριθμό (π.χ. PEG2, 7 , 75) που αντιπροσωπεύει το μοριακό βάρος της συγκεκριμένης ένωσης. Χρησιμοποιούνται PEGs με μικρό μοριακό βάρος, σε ενώσεις με λιπαρά οξέα και λιπαρές αλκοόλες για να διεισδύουν ευκολότερα στην επιδερμίδα, την μαλακώνουν και να προσθέτουν αφρό στο σκεύασμα. Τα καλλυντικά που περιέχουν PEGs μπορούν ενδεχομένως να ευαισθητοποιήσουν την επιδερμίδα όταν ήδη παρουσιάζει κάποια φλεγμονή, ερεθισμό, ή είναι τραυματισμένη ή όταν στη σύνθεση μιας κρέμας συνυπάρχουν με ενεργά συστατικά τα οποία δεν πρέπει να διεισδύσουν βαθύτερα στο δέρμα.
  • PHENOXYETHANOL- Φαινοξυαιθανόλη
Συντηρητικό το οποίο αντικαθιστά τα παραβενς νέο το οποίο μπορεί να δημιουργήσει αλλεργίες
  • Petrolatum-Πετρελαιώδες -Μεταλλικό έλαιο
Είναι ένα μεταλλικό έλαιο και προκαλεί πολλά προβλήματα όταν χρησιμοποιείται στο δέρμα. Προκαλεί φωτοευαισθησία, έχει την τάση να εμποδίζει την λειτουργία του φυσικού μηχανισμού του σώματος και οδηγεί στην αφυδάτωση και ξεφλούδισμα του δέρματος .Αγοράζουμε ένα προϊόν που προκαλεί τις αντιδράσεις, τις οποίες προβάλλεται ότι ανακουφίζει. Χρησιμοποιείται λόγω του πολύ χαμηλού κόστους και έχει παρόμοια συμπτώματα με το mineral oil.
  • Polyvinyl Purrolidone(PVP)-Πολυβινιλιοπυρολιντόν
Βλαβερό με την εισπνοή ή με την απορρόφηση του από το δέρμα. Προκαλεί ερεθισμό στα μάτια. Ερεθίζει τις βλεννώδεις μεμβράνες και το άνω αναπνευστικό σύστημα. Ανήκει στην κατηγορία Γ με την ένδειξη τερατογένεσης στα ζώα. Συγκαταλέγεται μεταξύ των συστατικών που μπορούν να προκαλέσουν καρκινογένεση. Αποφεύγεται την επαφή με το προϊόν και την εισπνοή.
  • Propylene Glycol-Προπυλενογλυκόλη
Μια σύνθετη πετροχημική ανάμιξη, που χρησιμοποιείται σαν υγραντικό. Είναι φθηνό και ευρέως διαθέσιμο συστατικό. Είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Είναι πρωταρχικό ερεθιστικό του δέρματος ακόμα και σε πολύ μικρό ποσοστό συμπύκνωσης. Η λειτουργία του είναι να απορροφά την υγρασία από το δέρμα ”κλεβοντάς” την από το χαμηλό στρώμα για να την φέρνει στην επιφάνεια. Χρησιμοποιείται πολύ σε βιομηχανικά προϊόντα όπως το υγρό φρένων και το αντιψυκτικό υγρό αυτοκινήτων. Το συγκεκριμένο προϊόν αναφέρεται ότι μπορεί να προκαλέσει ανωμαλία στο συκώτι ή ακόμα και καταστροφή των νεφρών.
  • Propyl Gallate-Προπύλιο-Εστέρας γαλλικού οξέος
Αντιοξειδωτικό -προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Είναι τοξικό. PUP/VA Copolymer PUP/VA-Συμπολιμεριστής. Ένα χημικό από πετρέλαιο, χρησιμοποιείται στο σπρέι μαλλιών τα τζελ και άλλα καλλυντικά. Θεωρείται τοξικό γιατί σε ανθρώπους με ευαισθησία στους πνεύμονες έχουν βρεθεί μόρια του συστατικού αυτού.
  • Quaternium-Poly-Quaternium
Είναι παράγωγο αμμωνίας που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά. Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια, τριχόπτωση, ξεφλούδισμα στο δέρμα και σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Είναι τοξικό.
  • Sodium C14-16 Oletin Sulfonate-Ολεφινικό Σουλφίδιο
Χρησιμοποιούνται στα σαμπουάν και άλλα καλλυντικά σαν υγραντικά. Είναι παράγωγα πετρελαίου και είναι τοξικά.
  • Stearalkonium Chloride-Στερεατικό Χλωρίδιο
Ένα χημικό που χρησιμοποιείται σε μαλακτικό μαλλιών και κρέμες προσώπου. Δημιουργήθηκε αρχικά από την βιομηχανία για μαλακτικό ρούχων. Είναι πολύ πιο φτηνό από φυτικά εκχυλίσματα που πραγματικά βοηθάνε τα μαλλιά και το δέρμα. Είναι τοξικό.
  • Sodium Hydroxide-Καυστικό Νάτριο
Περιέχεται σε πούδρες ,σαπούνια, σαμπουάν, προϊόντα που ισιώνουν τα μαλλιά, αφρούς ξυρίσματος, υδατικές κρέμες κ.λ.π. Απορροφά νερό γρήγορα. Χρησιμοποιείται για καθαρισμό αποχετεύσεων. Η χρήση του για τον καθαρισμό αποχετεύσεων σε συμπύκνωση πάνω απο 10% έχει απαγορευτεί στην Αμερική. Προκαλεί δερματίτιδα ,ενώ η εισαγωγή του στο σώμα προκαλεί εμετό, σωματική εξάντληση και κατάρρευση του σώματος. Με την εισπνοή του προκαλούνται βλάβες στα πνευμόνια.
  • Sodium Lauryl Sulphate
Μπορεί να είναι συνθετική (από πετρέλαιο) ή φυτικής προέλευσης (από καρύδα), ανάλογα με την φιλοσοφία της εταιρείας. Χρησιμοποιείται στα σαμπουάν και άλλα καλλυντικά σαν καθαριστικό. Το χημικό προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια, εξανθήματα και φαγούρες στο δέρμα, τριχόπτωση, πιτυρίδα και αλλεργικές αντιδράσεις.
  • Triethanolamine(TEA)-τριαιθαλοναμίνη
Συχνά χρησιμοποιείται στα καλλυντικά σαν εξισορροπιστής του PH. Επίσης χρησιμοποιείται σε πολλά λιπαρά οξέα σε άλας (stearate) το οποίο στην συνέχεια χρησιμοποιείται σαν βάση για γαλάκτωμα. Το συστατικό αυτό προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, προβλήματα στα μάτια, αφυδάτωση στα μαλλιά και στο δέρμα. Μπορεί να είναι τοξικό αν χρησιμοποιείται για μεγάλη χρονική περίοδο.
  • Fragnance-Parfum-Συνθετικά αρώματα -Συνθετικά χρώματα
Τα συνθετικά αρώματα που χρησιμοποιούνται για να κάνουν ένα όμορφο προϊόν πρέπει να τα αποφεύγουμε πάση θυσία όπως και τις βαφές μαλλιών .Αναγράφονται ως FD&C ή D&C ή C.I 77496. Συνήθως προέρχονται από πίσσα. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας είναι παράγοντες που προκαλούν καρκίνο. Επίσης προκαλούν δερματοπάθειες και ελάττωση των επιπέδων οξυγόνου στο σώμα. Αν ένα καλλυντικό τα έχει μέσα δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε.
  • Carbomer- Καρβομέρ
Ένα ρετσίνι που χρησιμοποιείται για να σταθεροποιήσει και να κάνει πιο παχύρευστα τα καλλυντικά. Είναι τοξικό και προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις
  • Tallow (Sodium Tallowed Tallow Amine Oxide)
Λίπος από λιπώδεις ιστούς βοοειδών και προβάτων. Χρησιμοποιείται ευρέως στα κοινά σαπούνια, αφρούς ξυρίσματος, κραγιόν, σαμπουάν κ.τ.λ. Άγευστο και άοσμο συστατικό, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και έκζεμα. Σημειώνεται ότι οι τοξίνες και οι διοξίνες συσσωρεύονται σε μεγάλες ποσότητες στους λιπώδεις ιστούς των ζώων με αποτέλεσμα η χρήση του συστατικού αυτού στα διάφορα προϊόντα να αποτελεί κίνδυνο μεταφοράς των επικίνδυνων χημικών στον ανθρώπινο οργανισμό.
  • Talc – Πούδρα: Μία λευκογκρίζα ανόργανη σκόνη που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σαν σκόνη (ταλκ) για τα μωρά και σε αποσμητικά προϊόντα.
Χρήση μακράς διάρκειας μπορεί να παράγει τα ίδια αποτελέσματα όπως εκείνα του αμιάντου. Επιπρόσθετα με τις συνέπειες στο αναπνευστικό σύστημα, η πούδρα μπορεί επίσης να προσβάλλει και το αναπαραγωγικό σύστημα.
  • Baby Oil
παράγωγο πετρελαίου χρήση μόνο στα ανοξείδωτα σημεία της κουζίνας
  • Διοξειδιο του τιτανίου
Το διοξείδιο του τιτανίου το συναντάμε σε προϊόντα προσωπικής περιποίησης, αντιηλιακά, βαφές, συσκευασίες φύλαξης φαγητού. Οι νανοδομές του διοξειδίου του τιτανίου μπορεί να απορροφήσουν άλλα μεταλλικά σωματίδια, π.χ. κάδμιο. Το κάδμιο είναι εξαιρετικά τοξικό, μπορεί να συσσωρεύεται στους οργανισμούς και στα οικοσυστήματα.
Οι σιλικόνες και οι μη οργανικές ενώσεις όπως το διοξείδιο του τιτανίου ή το talc δεν είναι βιοδιασπώμενα.
Τα παραπάνω δεδομένα, εγκύρως αποδεδειγμένα και επιστημονικώς διαπιστευμένα ,αποτελούν ένα πολύ μικρό κομμάτι των λάθος επιλογών μας σχετικά με την περιποίηση του ανθρωπίνου σώματος, κάτι που φυσικά αφορά και τα δύο φύλα. Οι προαναφερθείσες ουσίες αποτελούν συστατικά προϊόντων με ευρεία καθημερινή χρήση, σε όλη την οικογένεια. Συσσωρεύουμε στο σώμα μας ουσίες άκρως τοξικές και ασύμβατες με την φύση του, κάτι που φυσικά έχει ολέθριες συνέπειες (άμεσες αλλά και έμμεσες) σε αυτό. Έχοντας λάβει γνώση λοιπόν πληροφοριών όπως οι ανώτερες, δεν έχουμε καμία δικαιολογία πλέον χρήση καλλυντικών με τα ανώτερα επικίνδυνα συνθετικά χημικά συστατικά.
Μην βάζετε τίποτα στο δέρμα σας που θα φοβόσασταν να καταναλώσετε, γιατί το αποτέλεσμα είναι το ίδιο . .

 

 

 

Ανθεί το παραεμπόριο τοξικών καλλυντικών

Επικίνδυνα καλλυντικά
Ο τοξικός υδράργυρος εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα σε πολλά ευρέως χρησιμοποιούμενα καλλυντικά, παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που ενέχει η χρήση του και παρά τις προσπάθειες για την απαγόρευση αυτών των καλλυντικών, που πωλούνται απρόσκοπτα και παράνομα μέσα από το Διαδίκτυο.
Η τακτική αυτή ώθησε πρόσφατα μια συμμαχία περισσότερων από 50 οργανώσεων της αποκαλούμενης κοινωνίας των πολιτών από περισσότερες από 20 χώρες να απαιτήσει από τους παγκόσμιους γίγαντες του ηλεκτρονικού εμπορίου –το Amazon και το eBay- να σταματήσουν την εμπορία «επικίνδυνων και παράνομων με βάση τον υδράργυρο κρεμών λεύκανσης του δέρματος».
Μέχρι στιγμής, οι οργανώσεις έχουν απευθυνθεί στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τα Ηνωμένα Εθνη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την INTERPOL, ανάμεσα στις αρμοδιότητες της οποίας βρίσκεται και η διερεύνηση της online πώλησης παράνομων προϊόντων.
Ο Μίχαελ Μπέντερ, διεθνής συντονιστής της ομάδας Zero Mercury, δήλωσε στο πρακτορείο Inter Press Service ότι οι κολοσσοί του Ιντερνετ πρέπει να σταματήσουν να παραβιάζουν τον νόμο με το τοξικό εμπόριο παράνομων καλλυντικών.
«Το Amazon και το eBay έχουν την ευθύνη και τους πόρους για να αποτρέψουν την έκθεση των πελατών τους σε αυτή την επικίνδυνη νευροτοξίνη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η FDA πρέπει να επιβάλει τον νόμο - όσο μεγάλος κι αν είναι ο πωλητής, αφού κανείς δεν είναι πάνω από τον νόμο.

Επιστολές

Οι οργανώσεις έχουν εντοπίσει 19 προϊόντα για την επιδερμίδα που πωλούνται από αυτές τις δύο εταιρείες που περιέχουν παράνομα επίπεδα υδραργύρου - την ίδια στιγμή που η χρήση αυτών των προϊόντων εκτοξεύεται παγκοσμίως και στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον κόσμο κυρίως από γυναίκες στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Σε μια επιστολή τους προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Amazon, Τζεφ Μπέζος, οι οργανώσεις αναφέρουν: «Απαιτούμε από την Amazon να ελέγξει τον ιστότοπό της για να διασφαλίσει ότι τα καλλυντικά που έχουν επίπεδα υδραργύρου πάνω από ένα μέρος ανά εκατομμύριο (ppm) δεν θα προσφέρονται πλέον προς πώληση στους πελάτες σας σε όλο τον κόσμο».
Σε μια ανάλογη επιστολή τους προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του eBay, οι οργανώσεις αναφέρουν ότι τα προϊόντα που διαφημίζονται προς πώληση στην ιστοσελίδα του e-Bay είναι «μη επιτρεπόμενα και παράνομα».
Από το 1973, η FDA έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους της χρήσης καλλυντικών με περισσότερο από 1 ppm υδράργυρο και έχει περιγράψει λεπτομερώς τους κινδύνους. Και ο υδράργυρος είναι γνωστός στις κρατικές, ομοσπονδιακές και διεθνείς υπηρεσίες ότι είναι τοξικός και επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία.
Οι επιπτώσεις για την υγεία περιλαμβάνουν βλάβες στο δέρμα, τα μάτια, τους πνεύμονες, τα νεφρά, το πεπτικό, το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα.

Η Σύμβαση Μιναμάτα

Οι πιέσεις προς τους δύο κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν μια πρόσθετη σημασία καθώς ασκούνται ενόψει της επικείμενης δεύτερης συνόδου της Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης της Μιναμάτα για τον υδράργυρο, η οποία ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή στη Γενεύη της Ελβετίας.
Η Σύμβαση Μιναμάτα είναι μια διεθνής συνθήκη, η πρώτη δεσμευτική συμφωνία για τον έλεγχο του υδραργύρου, που έχει υπογραφεί από 128 κράτη-μέλη του ΟΗΕ και έχει κυρωθεί από τους νομοθέτες 101 χωρών. Πήρε το όνομά της από την ομώνυμη ιαπωνική πόλη, στην οποία το 1956 χιλιάδες άνθρωποι δηλητηριάστηκαν τρώγοντας θαλασσινά από νερά, τα οποία μολύνονταν με μεθυλιωμένο υδράργυρο από μια χημική βιομηχανία.
Η Ελενα Λυμπερίδη-Σετίμο, διευθύντρια Εργου Zero Mercury Campaign του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος και ο συντονιστής της ομάδας Εργασίας Zero Mercury, δήλωσαν στο Inter Press Service ότι το τοξικό εμπόριο παράνομων λευκαντικών κρεμών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο είναι μια παγκόσμια κρίση που αναμένεται μόνο να επιδεινωθεί με την εκτόξευση της παγκόσμιας ζήτησης. «Για να καταπολεμηθεί, είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να θεσπίσουν γρήγορα ή να επιβάλουν κανονισμούς και να προειδοποιήσουν αποτελεσματικά τους καταναλωτές», πρόσθεσαν.

Σαπούνια, κρέμες λεύκανσης

Ο ΠΟΥ λέει ότι ο υδράργυρος είναι ένα συνηθισμένο συστατικό που βρίσκεται στα σαπούνια και στις κρέμες που λευκαίνουν το δέρμα. Βρίσκεται επίσης σε άλλα καλλυντικά, όπως προϊόντα μακιγιάζ, καθαρισμού και μάσκαρα.
Είναι εντυπωσιακό ότι τα σαπούνια και οι κρέμες λεύκανσης του δέρματος χρησιμοποιούνται ευρέως σε ορισμένα αφρικανικά και ασιατικά έθνη. Χρησιμοποιούνται επίσης και ανάμεσα σε σκουρόχρωμους πληθυσμούς στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Στο Μάλι, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, τη Νότια Αφρική και το Τόγκο το 25%, το 77%, το 27%, το 35% και το 59% των γυναικών, αντίστοιχα, αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν τακτικά προϊόντα λεύκανσης του δέρματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 και το 2018 συλλέχθηκαν από 17 συνεργαζόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις 338 κρέμες λεύκανσης της επιδερμίδας από 22 χώρες και εξετάστηκαν για την περιεκτικότητά τους σε υδράργυρο. Από αυτές, 35 κρέμες είχαν συγκεντρώσεις υδραργύρου που κυμαίνονταν από 260 έως 16.353 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm)!
Αυτά τα επίπεδα υπερέβαιναν σημαντικά όχι μόνο τις κανονιστικές ρυθμίσεις σε πολλές χώρες, αλλά και τις νέες διατάξεις στη σύμβαση Μιναμάτα που απαγορεύουν, μετά το 2020, την παρασκευή, εισαγωγή ή εξαγωγή καλλυντικών με υδράργυρο άνω του 1 ppm.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ

ΣΥΝΘΕΣΗ EIKONAΣ: Gerontakos ΔΙΑΒΑΣΤΕ Νέα Αριστερά για Νετανιάχου / Με το «κανένα σχόλιο» στο Tvxs η κυβέρνηση Μητσοτά...