Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2018

ΟΥΚ ΑΠΕΣΒΕΤΟ ΤΟ ΛΑΛΟΝ ΥΔΩΡ

  • Παρουσίαση έρευνας στο ΕΚΠΑ: Η σύνταξη, μορφολογία και φωνολογία της αλλομορφίας ρίζας στην Ελληνική (8/11 και 15/11/18)

    Την Τετάρτη 8/11 και την Τετάρτη 15/11 θα παρουσιαστεί η πρόσφατη έρευνα των Β. Σπυρόπουλου, Α. Ρεβυθιάδου και Γ. Μαρκόπουλου με θέμα "Η σύνταξη, μορφολογία και φωνολογία της αλλομορφίας ρίζας στην Ελληνική". Η παρουσίαση θα γίνει στο ΕΚΠΑ, Εργαστήριο Φωνητικής & Υπολογιστικής Γλωσσολογίας (αίθουσα 622) και ώρες 13:00-14:00.
  • Διεθνές Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών: H ελληνική λογοτεχνία του 20ού αιώνα. Μια ευρωπαϊκή περίπτωση (21-23/11/18)

    Στις 21-23 Νοεμβρίου 2018 πρόκειται να πραγματοποιηθεί Διεθνές Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών με θέμα: H ελληνική λογοτεχνία του 20ού αιώνα. Μια ευρωπαϊκή περίπτωση. Το Συνέδριο διοργανώνεται από την Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Ρώμης Sapienza προς τιμήν της καθηγήτριας, κ. Paola Maria Minucci, με αφορμή τη συνταξιοδότησή της. Το Συνέδριο θα γίνει στην Αίθουσα Organi Collegiali του κτιρίου της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου της Ρώμης Sapienza.
    Για το πρόγραμμα, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

    Πρόγραμμα (pdf, 3.68MB)
  • Βραβείο στη μνήμη του φιλολόγου Γιώργου Αλισανδράτου

    Το Κέντρο Μελετών Ιονίου (Κ.Μ.Ι.) προκηρύσσει βραβείο στη μνήμη του διαπρεπούς φιλολόγου και μελετητή της επτανησιακής λογοτεχνικής παραγωγής Γιώργου Αλισανδράτου (1915-2004). Το βραβείο θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ, το οποίο αθλοθετείται από την κυρία Τασία Γ. Αλισανδράτου, ιδρυτικό μέλος του Κ.Μ.Ι.
    Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μελέτες γραμμένες από νέους επιστήμονες (όριο ηλικίας μέχρι 45 ετών), οι οποίες αναφέρονται σε θέματα φιλολογίας, κριτικής της λογοτεχνίας, γλωσσολογίας και ιστορίας και που αφορούν στην περιοχή του Ιονίου (Επτάνησα, Σχέσεις Ιονίου με την ηπειρωτική Ελλάδα, την Ιταλία και τη Σικελία) κατά τη νεότερη και σύγχρονη περίοδο (17ος-20ός αι.).
    Τα έργα γραμμένα στην ελληνική ή στην ιταλική γλώσσα πρέπει να είναι πρωτότυπα, αδημοσίευτα και να έχουν έκταση όχι μικρότερη από 120 σελίδες Α4 (περίπου 40.000 λέξεις το λιγότερο μαζί με τη βιβλιογραφία).
    Οι υποψήφιοι θα υποβάλουν το πόνημά τους σε ψηφιακή μορφή (pdf) μαζί με εκτύπωση και θα τη συνοδεύουν με πλήρες βιογραφικό σημείωμα μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2020, στη διεύθυνση: Κυρία Λυδία Γιαννοπούλου, οδός Σιβύλλης 1, Πολιτεία, 146 71 Κηφισιά (e-mail: lydiagianno@gmail.com).
    Τα έργα θα κριθούν από επιτροπή ειδικών που θα ορισθεί από το Δ. Σ. του Κ.Μ.Ι. Η απονομή του βραβείου θα γίνει τον Μάιο του 2020. Το Κ.Μ.Ι. επιφυλάσσεται να προβεί στην έκδοση του έργου στη σειρά των δημοσιευμάτων του.
  • Νέα έκδοση του ΚΕΓ: ΚΛΙΚ στα Ελληνικά

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ανακοινώνει την κυκλοφορία του καινοτόμου εγχειριδίου για τη διδασκαλία και την εκμάθηση της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας ΚΛΙΚ στα Ελληνικά – Επίπεδο Γ1.http://www.greek-language.gr/greekLang/cache/image/5d87b8c7d8b9aacd/2332.200.jpg
    Το ΚΛΙΚ στα Ελληνικά – Επίπεδο Γ1 είναι πλήρως συμμορφωμένο προς τις προδιαγραφές για τα επίπεδα ελληνομάθειας (που ισχύουν επίσημα με νόμο του κράτους από το 2010) και απόλυτα εναρμονισμένο με την κλίμακα που προτείνει το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης για όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες.
    Το νέο αυτό βιβλίο της σειράς ΚΛΙΚ στα Ελληνικά απευθύνεται σε εφήβους και ενηλίκους εντός ή εκτός της Ελλάδας που έχουν στόχο είτε να αναπτύξουν την επικοινωνιακή τους ικανότητα στην ελληνική γλώσσα είτε να συμμετάσχουν στις Εξετάσεις Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας επιπέδου Γ1 του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.
    Το ΚΛΙΚ στα Ελληνικά – Επίπεδο Γ1 καινοτομεί:
    • παιδαγωγικά, εφόσον εφαρμόζει τις αρχές της σύγχρονης διδακτικής και σε κάθε ενότητα εξετάζεται μια θεματική περιοχή και στις τέσσερις επικοινωνιακές δεξιότητες, ενώ διδάσκεται το λεξιλόγιο και η γραμματική με αφορμή τα κείμενα του βιβλίου. Στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται ένα αυθεντικό τεστ ελληνομάθειας για το επίπεδο Γ1.
    • ψηφιακά, εφόσον παρέχεται στον χρήστη του βιβλίου πρόσβαση στα ηχητικά αρχεία με ακουστικό υλικό (στον ιστότοπο του ΚΕΓ), καθώς επίσης και η δυνατότητα να συνδέεται με όλα τα ψηφιακά περιβάλλοντα εργασίας του ΚΕΓ και να τα αξιοποιεί διδακτικά.
    Με το παρόν έργο, το ΚΕΓ συνεχίζει την ουσιαστική του συμβολή στη διδασκαλία, εκμάθηση και αξιολόγηση της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας προσφέροντας ένα πολύτιμο και σύγχρονο εκπαιδευτικό εργαλείο.
    Σύντομα θα κυκλοφορήσει και το ΚΛΙΚ Γ1 – Διαδραστικό Βιβλίο, που θα είναι προσβάσιμο από την εφαρμογή KLIK-App (ψηφιακή εφαρμογή εκμάθησης της ελληνικής για tablets τύπου Ipad και Android, καθώς και για Mac και για PC: http://greeklanguage.gr/%CE%B5%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%...).
    Πληροφορίες / Επικοινωνία:
    Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, τηλ. (+30) 2313-331500, e-mail: centre@komvos.edu.gr
    Βιβλιοπωλείο: http://greeklanguage.gr/shop/
  • Διάλεξη Γ. Κόκκωνα: Ο καραγκιοζοπαίχτης Σωτήρης Σπαθάρης και η μεγάλη περιπέτεια της αυτοβιογραφίας του (6/11/18)

     Την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 20.30, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του κ. Γιάννη Κόκκωνα, Καθηγητή στο Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα: Ο καραγκιοζοπαίχτης Σωτήρης Σπαθάρης και η μεγάλη περιπέτεια της αυτοβιογραφίας του. Η εκδήλωση θα γίνει στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας του Παν/μίου Κρήτης.

  • Δύο διαλέξεις για τη νοηματική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (6-7/11/18)

     Δύο διαλέξεις του Josep Quer (ICREA - Universitat Pompeu Fabra) θα πραγματοποιηθούν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στις 6 και 7 Νοεμβρίου 2018. Στις 6 Νοεμβρίου η διάλεξη με θέμα "Sign languages as natural languages" (ώρες 17:30-20:30, Αμφιθέατρο Α - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής) και στις 7 Νοεμβρίου η διάλεξη με θέμα "Contributions of sign language research to Linguistics (and beyond)" (ώρες 11:00-13:00, Αίθουσα 5 - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής).

  • Παρουσίαση του βιβλίου: Λογοτεχνική ανάγνωση στο σχολείο και στην κοινωνία (7/11/18)

    Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου "Λογοτεχνική ανάγνωση στο σχολείο και στην κοινωνία" (επιμ. Β. Αποστολίδου, Δ. Κόκορης, Μ. Γ. Μπακογιάννης, Ε. Χοντολίδου), εκδ. Gutenberg. Η παρουσίαση θα γίνει στις 19.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης (Δημαρχιακό Μέγαρο).
    Περισσότερες πληροφορίες: https://el-gr.facebook.com/events/178678693025425/.
    Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:
    - Σούλα Μητακίδου, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ, ΑΠΘ
    - Κατερίνα Τικτοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Φιλολογίας ΑΠΘ
    - Μαρία Ακριτίδου, Φιλόλογος-εκπαιδευτικός (ΚΕΓ)
    Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημήτρης Κόκορης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής ΑΠΘ.
  • Συνέδριο: 1018-2018

    Το Τµήµα Κλασικών, Μεσογειακών κι Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Βρότσλαβ (Πολωνία) διοργανώνει ∆ιεθνές Επιστηµονικό Συνέδριο με θέμα: 1018 – 2018: 1000η επέτειος των πολωνο-ελληνικών διπλωµατικών επαφών. 1000 χρόνια ελληνικής παρουσίας στην Πολωνία. Το Συνέδριο θα γίνει στις 7-9 Νοεµβρίου 2018.
    Όλοι οι ενδιαφερόµενοι παρακαλούνται να αποστείλουν τις αιτήσεις συµµετοχής τους στην
    ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση µέχρι τις 31 Μαΐου 2018: hellada.polonia.1000.lat@gmail.com
    Για τις θεματικές του Συνεδρίου και άλλες πληροφορίες, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

    Πληροφορίες για το συνέδριο (pdf, 154KB)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ένας συνωμοσιολόγος στο τιμόνι του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ!

  Αρνητής εμβολίων και διακινητής αδιανόητων θεωριών - Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ. ieid...