Παρασκευή, Οκτωβρίου 26, 2018

ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΣΤΟ ΕΡΕΒΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΝΑΖΙΣΜΟΥ


Daily Stormer: Τι διάβασα στο Νο1 νεοναζιστικό site του κόσμου

Κωνσταντίνος Δέδες ,
Πηγή: oneman.gr

Μια βουτιά στον μεγαλύτερο οχετό μίσους (*Ακολουθούν αναγκαστικά σκληροί χαρακτηρισμοί και εικονες).
 

“Κάνουμε ό,τι κάνουμε, διότι επιχειρούμε να διατηρήσουμε τον δυτικό πολιτισμό. Ό,τι κάνουμε, είναι από αγάπη. Είμαστε ενάντια στη βία. Επιδιώκουμε την επανάσταση μέσω της μόρφωσης των μαζών. Όταν η ενημέρωση είναι διαθέσιμη για τον κόσμο, τότε η συστημική αλλαγή θα είναι μοιραία και αναπόφευκτη”. Αυτός, είναι ο λόγος ύπαρξης του Daily Stormer σύμφωνα με τον δημιουργό του και τους αναγνώστες του.
Στην πραγματικότητα, όμως, η σελίδα με το όνομα Daily Stοrmer είναι μια προπαγανδιστική, αμερικανική νεοναζιστική σελίδα, που υποστηρίζει την ανωτερότητα της λευκής φυλής έναντι όλων των άλλων. Οι συντάκτες του, ισχυρίζονται πως δεν υπήρξε ποτέ η γενοκτονία των Εβραίων, ούτε το Ολοκαύτωμα όπως παρουσιάστηκε.

Σε πολλά κείμενα γίνεται υποβάθμιση των γυναικών, ενώ με μεγάλα γράμματα κάνουν σαφές πως είναι υπέρ της νομιμοποίησης του βιασμού, αφού, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, ακόμα και τα μωρά βιάζουν τη μητέρα τους την ώρα που γεννιούνται

Όλα τα γραφόμενα καλύπτονται με τον μανδύα του 'trolling' και των 'memes', έτσι ώστε να μη γίνεται κατανοητό στον αναγνώστη αν αυτά που διαβάζει είναι πραγματικότητα ή δημιούργημα της φαντασίας του εκάστοτε συντάκτη. Κοινή παραδοχή: Ναι, το στήσιμο της σελίδας είναι αρκετά έξυπνο για μια μηχανή που παράγει ακούραστα και αλόγιστα προπαγανδιστική και παραποιημένη πληροφόρηση. Όπως είναι λογικό, η σελίδα έχει δεσμούς με το κίνημα της Alt-Right, ένα κίνημα που συγκεντρώνει όλες τις ακροδεξιές παρατάξεις για κοινό σκοπό. Είναι διαθέσιμο στα ισπανικά, στα ιταλικά και στα ελληνικά, με το όνομα 'Ημερήσια Έφοδος'.
Αποφάσισα, λοιπόν, να περάσω αρκετές ώρες διαβάζοντας το δημιούργημα του Andrew Anglin. Πριν φτάσουμε στο σημείο που εξηγώ ποιος είναι και πώς έφτασε η σελίδα του να θεωρείται νούμερο ένα στο νεοναζιστικό χώρο, θα παραθέσω κάποια σημεία από άρθρα που μου τράβηξαν την προσοχή.
'Ο Πρίγκιπας Χάρι και η ανυπόληπτη από τη ζούγλα χαζογκόμενά του, ανακοίνωσαν τον ερχομό του κατά 1/4 αφρικανικού στην καταγωγή, βασιλικού βρέφους'. Στο κείμενο, ο συντάκτης χαρακτηρίζει τη Meghan Markle ως 'niggerbitch' (μτφρ: νεγροπουτάνα).

'America Gives Ebolan-Chan a Hand, Pulls Experts Out of African Plague Zones'. Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, η Αμερική έχει επαναπατρίσει Αμερικανούς ειδικούς που ασχολήθηκαν με τον ιό Έμπολα στην Αφρική. Όπως γράφουν, με την κίνηση αυτή, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για έναν καλύτερο κόσμο και θα λυθούν πολλά περιβαλλοντικά και μεταναστευτικά προβλήματα. Στο τέλος αυτού του παραληρήματος, το άτομο που υπογράφει ως Adrian Sol, πρότεινε οι ειδικοί να πάνε ξανά στην Αφρική, με σκοπό αυτή τη φορά να εξαπλώσουν τον ιό όσο το δυνατόν περισσότερο.

Στα related articles, το μάτι μου έπεσε σε ένα ακόμη, όπως αποδείχθηκε -πέρα από τον τίτλο- σκληρό κείμενο. 'God Hates Niggers'. Ο συντάκτης, ο Andrew Anglin, για να γράψει αυτό το κείμενο, αναφέρθηκε σε δύο τραγικά γεγονότα. Το πρώτο, είχε να κάνει με τον θάνατο 50 ανθρώπων στο Κονγκό ύστερα από σύγκρουση πετρελαιοφόρου φορτηγού. Το δεύτερο, με τον χαμό 18 τουλάχιστον ανθρώπων, από σεισμό στην Αϊτή. Ποιο ήταν το συμπέρασμά του; “Ο Θεός δεν αγαπάει του νέγρους”.

Στο Daily Stormer υπάρχει κατηγορία με όνομα 'Jewish Problem'. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν προκαλεί εντύπωση σε μία τέτοια σελίδα - το αντίθετο, ο αντισημιτισμός ήταν αναμενόμενος. Εκφράζεται με ειρωνικά posts εναντίον των Εβραίων, κείμενα που κάνουν λόγω για προδοσία του Donald Trump από άτομα εβραϊκής καταγωγής, θεωρίες συνωμοσίας και φυσικά, άρνηση των φρικτών πράξεων των Ναζί. Τι άλλο μπορεί να διαβάσει κανείς εκεί;
Άρθρο υπέρ τριών κοριτσιών που έκαναν τον ναζιστικό χαιρετισμό στο Άουσβιτς. Στον τίτλο, η φωτογραφία, χαρακτηρίζεται από τον Andrew Anglin ως αστείο, ενώ θεωρεί το Άουσβιτς ναό της απάτης. 'Κανένας νόμος δεν παραβιάστηκε' γράφει, και θεωρεί άδικο τον στιγματισμό των τριών κοριτσιών για το υπόλοιπο της ζωής τους για μια φωτογραφία στο Instagram. Στο τέλος, κάνει γνωστό πως βαρέθηκε τους Εβραίους.

Σύμφωνα με τον Andrew Anglin, το να αυτοκτονείς χωρίς να έχουν βρεθεί ναρκωτικές ουσίες στον οργανισμό σου, είναι αξιολύπητο. “Δεν θα πω πως δεν είμαι χαρούμενος που είναι νεκρός. Ένας νεκρός Εβραίος είναι ένας νεκρός Εβραίος και κάτι τέτοιο είναι πάντα καλό". Αυτό έγραψε για τον θάνατο του Anthony Bourdain. Φυσικά, όπως όλοι οι συντάκτες του Daily Stormer, έτσι και εκείνος, σε κάθε ευκαιρία συκοφαντεί τις γυναίκες. Ποιος είναι όμως ο Andrew Anglin;

O Andrew Anglin, πριν γίνει αυτό που είναι σήμερα, ήταν αριστερός, vegan, άθεος και συχνά φορούσε ένα φούτερ που έγραφε με μεγάλα γράμματα: 'FUCK RACISM'. Ταυτόχρονα, έκανε συχνή χρήση LSD, κεταμίνης και ψυχεδελικών μανιταριών. Παιδικοί του φίλοι, έκαναν γνωστό πως, όταν ήταν εκνευρισμένος, χτυπούσε το κεφάλι του με μανία στον τοίχο. Μετά το διαζύγιο των γονιών του, η ήδη αλλοπρόσαλλη προσωπικότητά του, άλλαξε ριζικά. Βρήκε καταφύγιο στις συνωμοσιολογικές θεωρίες του Alex Jones και περνούσε πολλές ώρες στην πλατφόρμα του 4-Chan, μια troll πλατφόρμα γεμάτη memes και ρατσιστικό περιεχόμενο. Όπως ο ίδιος θα δηλώσει αργότερα, το 4-Chan ήταν η μεγαλύτερη επιρροή του.

Επόμενο βήμα του ήταν η δημιουργία του Outlet Journalism, μια ιστοσελίδα με μισογυνιστικό, συνωμοσιολογικό και αντιμεταναστευτικό ύφος. Στη συνέχεια, ο απρόβλεπτος Anglin, αποφάσισε να μετακομίσει στις Φιλιππίνες. Εκεί, θα συνάψει αρκετές σχέσεις με Φιλιππινέζες και θα εγκατασταθεί για λίγο καιρό στη ζούγκλα, όπου -όπως αποκάλυψε σε γνωστό του- η φυλή τον απέρριψε. Αυτή τη φορά, 'οι φιλικοί άνθρωποι', είχαν μετατραπεί για τον Anglin σε 'πιθήκους'. Το 2012, δημιουργεί το 'Total Fascism' που αποτέλεσε την πρώτη του προσπάθεια με καθαρά ρατσιστικό περιεχομένο. Όπως ο ίδιος είχε γράψει: “Βρήκαμε την αλήθεια. Βρήκαμε το φως. Βρήκαμε τον Αδόλφο Χίτλερ”. Το 2013 θα μετακομίσει για τρεις μήνες στην Ελλάδα όπου θα εργαστεί σαν ξεναγός στον Παρθενώνα. Παράλληλα, δηλώνει 'παρών' σε συγκεντρώσεις της Χρυσής Αυγής. Στις 4 Ιουλίου του ίδιου χρόνου, το Daily Stormer εμφανίζεται για πρώτη φορά στο διαδίκτυο (περισσότερες πληρφορορίες για τη ζωή και για τη χαοτική κοσμοθεωρία του Anglin μπορείς να βρεις στο longform που δημοσίευσε πριν από περίπου έναν χρόνο το περιοδικό The Atlantic).
Το Daily Stormer, πέρα από τα προφανή ναζιστικά ιδανικά που πρεσβεύει, θεωρεί πως οι γυναίκες πρέπει και είναι κατώτερες από τους άντρες. Ένα από τα πολλά παραδείγματα, είναι το κείμενο με τίτλο: «Έδωσε η προσκυνημένη στο αιδοίο μουσική του Michael Bublé κυριολεκτικά καρκίνο στον γιο του;» Η επίθεση στον Καναδό τραγουδιστή, έγινε γιατί, όπως υποστηρίζει ο Luis Castillo, τα τραγούδια του κάνουν τις γυναίκες να πιστεύουν πως είναι δυνατές και ιδιαίτερες. Επίσης, όπως ενημερώνει τους αναγνώστες του, η συγκεκριμένη μουσική, είναι πνευματικά καρκινογόνα. Για να γίνει κατανοητός, ο αρθογράφος, θεώρησε πρέπον να χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα, τον 5χρονο γιο του τραγουδιστή που πολεμάει τον καρκίνο.

'Ψόφησε ο Εθνοπροδοτικός Αλιεύς, Ούτε Δάκρυ από τα Μαύρα Ψάρια του'. Αυτός ήταν ο τίτλος του κειμένου, στην ελληνική έκδοση του Daily Stormer, στην 'Ημερήσια Έφοδο', για τον υποπλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκο Παπαδόπουλο, ύστερα από τον θάνατό του από ανακοπή καρδιάς. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος είχε βοηθήσει χιλιάδες πρόσφυγες κατά την προσφυγική κρίση την περίοδο 2015-16. 'Γκαφατζής Πισωγλέντης Πρεζάκιας παίρνει το Ζονκ' γράφτηκε για τον Ζακ Κωστόπουλο, ενώ για τα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο συντάκτης είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ο Γιώργος Ρουπακιάς ως Άϊ Γιωργης και ο Παύλος Φύσσας ως δράκος. Σύμφωνα πάντα με τον συντάκτη, ο Ρουπακιάς, είναι ένας πολεμιστής του έθνους, σε εντίθεση με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, που αντί να πάρει, έσωσε ζωές.

Στην ιστοσελίδα, φιγουράρει περήφανα ένα κείμενο με όνομα: 'Πως να είσαι σωστός άνδρας'. Μία από τις πολλές συμβουλές, είναι και αυτή: “Μην έχεις γκόμενα”. Όπως γράφουν στο site, ο σωστός άνδρας αλληλεπιδρά με μια γυναίκα μόνο όταν θέλει να κάνει σεξ μαζί της ή όταν θέλει να την παντρευτεί και αν κάνει παιδιά. Όλα τα υπόλοιπα είναι χαμένος χρόνος, αφού “Η ικανοποίηση των βασικών σεξουαλικών αναγκών σου (εφόσον υπάρχει ανάγκη να γίνει αυτό εκτός γάμου), γίνεται καλύτερα με πόρνες. Οποιαδήποτε περιστασιακή σεξουαλική συνάντηση με μη πόρνη δεν πρέπει να έχει περισσότερο συναίσθημα από ότι αν ήταν με πόρνη”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: