Δευτέρα, Οκτωβρίου 22, 2018

Μεγάλη απώλεια για το Θέατρο και τη διανόηση

Αποτέλεσμα εικόνας για Γιώργος Μιχαηλίδης"Έφυγε" ο Γιώργος Μιχαηλίδης!

 Ο Γιώργος Μιχαηλίδης άνθρωπος του πνεύματος και της Τέχνης. Δημιουργός που καταξιώθηκε στη συνείδηση όλων με τα όσα κατέθεσε στο θέατρο, στη τηλεόραση και ασφαλώς με το σημαντικό και καθοριστικό συγγραφικό του έργο. Μια ιδιαίτερη προσωπικότητα που γαλουχήθηκε από τις αρχές και τις αξίες των Μικρασιατών γονιών του. 
Ο πατέρας από τα Βουρλά κι η μητέρα του από την Κάτω Παναγιά της Μικράς Ασίας. Γεννήθηκε το 1931 και όπως λέει ο ίδιος είναι γέννημα θρέμμα μιας πολύ χαρακτηριστικής προσφυγικής συνοικίας, της Νέας Ιωνίας. Εκεί έπλασε τον προσωπικό παιδικό του μύθο που τον καθόρισε κυριολεκτικά ως άνθρωπο, συνειδητό πολίτη και δημιουργό. Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είναι σκηνοθέτης, συγγραφέας και δάσκαλος του θεάτρου. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Γκρατς της Αυστρίας, όμως θεώρησε πως η κλίση του ήταν το θέατρο και σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. 
Το 1965 πρωτοποριακά δημιουργεί το Θέατρο Νέας Ιωνίας, το πρώτο λαϊκό περιφερειακό θέατρο στην Ελλάδα. Όμως η δικτατορία το 1967 το σταμάτησε. Ανήσυχο πνεύμα ο Γιώργος Μιχαηλίδης δημιουργεί το 1972 το πρώτο Ανοιχτό Θέατρο στην Κυψέλη και εκδίδει παράλληλα το περιοδικό «Ανοιχτό Θέατρο». 

Από κει και πέρα σκηνοθετεί δεκάδες έργα του κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Βορείου Ελλάδος, στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο, στην Πειραματική Λυρική Σκηνή και 14 ιστορικές σειρές στην ελληνική τηλεόραση, ενδεικτικά: «Ο συμβολαιογράφος», «Οι άθλιοι των Αθηνών», «Οι σκλάβοι στα δεσμά τους», «Κίτρινος φάκελος», «Τα Λαυρεωτικά», «Κάθοδος» κ.ά.
 Ως δάσκαλος δίδαξε σκηνοθεσία στο τμήμα Θεατρικών σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου κ.ά.
 Ένα ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο του πνευματικού του έργου είναι το συγγραφικό, με τα μυθιστορήματα: «Πέτρος Δαρζέντας», «Η Πύλη», «Λάμδα», οι τριλογίες «Της Επανάστασης, της Μοναξιάς και της Λαγνείας» και «Άγιοι Έρωτες».

 Σκηνοθεσία Ηρώ Σγουράκη, φωτογραφία Στάθης Γκόβας, ηχοληψία Νίκος Παναγοηλιόπουλος, μοντάζ Σταμάτης Μαργέτης, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης



Άρμεγε ευρώ και κούρευε συντάξεις

(Πολιτική επιθεώρηση για τις συνέπειες των Μνημονίων στην καθημερινότητα των Ελλήνων)


Σκηνοθεσία: Λάκης Μιχαηλίδης


 Σενάριο: Λάκης Μιχαηλίδης , Βύρων Μακρίδης , Γιώργος Γεωργίου (II)  

Μουσική σύνθεση: Ζακ Ιακωβίδης

 Ηθοποιοί: Στάθης Ψάλτης , Μάρθα Καραγιάννη , Έλντα Πανοπούλου , Κατερίνα Γιουλάκη , Πάνος Χατζηκουτσέλης , Νένα Χρονοπούλου , Σάββας Τασίου , Γιάννης Ρώτας , Άννα Δαμουλάκη , Βασίλης Ζωνόρος  

Σχόλια/Πλοκή: Μέσα σ΄ ένα χειμώνα δύσκολο, φορτωμένο με θλιβερές ειδήσεις, πέντε σημαντικοί πρωταγωνιστές, άνθρωποι που εδώ και χρόνια χαρίζουν απλόχερα το γέλιο, ενώνουν τις δυνάμεις τους και σχηματίζουν έναν μεγάλο θίασο επιθεώρησης, με σκοπό να προσφέρουν μια ακόμη φορά χαρούμενες στιγμές σε όλη την Ελλάδα, με μια δίωρη παράσταση γεμάτη σάτιρα και γέλιο. 


Χορογραφίες : Όλιας Στεφανίδου, σκηνικά Καρόλου Ρωμούση, και κοστούμια Γιώργου Μανούσκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Μα γίνονται καταλήψεις και στο Columbia; Γιάννης Αλμπάνης NEWS 24/7 Κοίτα να δεις τι γίνεται στην Αμε...