Παρασκευή, Οκτωβρίου 19, 2018

ΦΡΕΣΚΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΟΔΕΙΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δώδεκα φρέσκες ελληνικές ταινίες

Δημήτρης Κίτσου, Θεοδώρα Τζήμου, «Ελεύθερο θέμα» της Στέλλας Θεοδωράκη Δημήτρης Κίτσου, Θεοδώρα Τζήμου, «Ελεύθερο θέμα» της Στέλλας Θεοδωράκη
Εστω και χωρίς δικό τους διαγωνιστικό τµήµα µε κριτικές επιτροπές και τέτοια επίσηµα, έστω και µόνο µε βραβεία από τρίτους, ανεξάρτητους από το φεστιβάλ φορείς (κοινό, ΠΕΚΚ, Fipresci, ΕΡΤ, ΕΚΚ κ.ά.) οι ελληνικές ταινίες, κυρίως οι νέες και άπαιχτες, αλλά και οι ήδη παιγµένες, έχουν για άλλη µια φορά κεντρική θέση στο 59ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1-11 Νοεµβρίου).
Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, «Η δουλειά της» του Νίκου Labot |

Ετσι, δώδεκα ολόφρεσκα φιλµ, επιλεγµένα από προκριµατική επιτροπή, θα προβληθούν στον κύριο κορµό του ελληνικού τµήµατος που λέγεται «Επίσηµη Πρώτη» -τρία από αυτά, µε τον όρο να είναι πρώτες ή δεύτερες ταινίες, θα συµµετάσχουν και στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τµήµα, διεκδικώντας τον Χρυσό Αλέξανδρο και θα ανακοινωθούν σε λίγες µέρες. Ανάµεσά τους είναι πολυαναµενόµενες ταινίες από γνωστούς σκηνοθέτες αλλά και πολλές νέες φωνές. Πρόκειται για τις: «Ακίνητο ποτάµι» του Αγγελου Φραντζή, για την οποία ο σκηνοθέτης ταξίδεψε µέχρι τη Σιβηρία, «Ελεύθερο θέµα» της Στέλλας Θεοδωράκη, «Η δεξιά τσέπη του ράσου» του Γιάννη Λαπατά, βασισµένη στην οµότιτλη, σπουδαία νουβέλα του Γιάννη Μακριδάκη (εκδ. Εστία), «Η δουλειά της» του Νίκου Labot, για την ελευθερία και ανεξαρτησία που δίνει σε µια γυναίκα η πρώτη της δουλειά, έστω και σαν καθαρίστρια, «Η νύχτα τ’ Αγι’ Αντώνη (Μακρόνησος Β11)» του Θανάση Σκρουµπέλου, «Καταφύγιο ΙΙ: το µονοπάτι του πάγου» του Χρήστου Νικολέρη, «Μαγικό δέρµα» του Κωνσταντίνου Σαµαρά, µια ριζοσπαστική µατιά στο µυθιστόρηµα του Μπαλζάκ, «Τα δάκρυα του βουνού» του Στέλιου Χαραλαµπόπουλου, «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» του Κύπριου Μάριου Πιπερίδη, βραβευµένη ήδη στο Φεστιβάλ της Τραϊµπέκα, «Holy Boom» της Μαρίας Λάφη, «Scopophilia» των Ναταλίας Λαµπροπούλου και Ηλέκτρας Αγγελετοπούλου και «The Waiter» του Στηβ Κρικρή. Ιστορία, θρίλερ, κοινωνικά και γυναικεία θέµατα, υπαρξιακές και πνευµατικές αναζητήσεις, ακόµα και µεταφυσικές, οι Ελληνες σκηνοθέτες παρουσιάζουν φέτος µια µεγάλη, ενδιαφέρουσα γκάµα θεµάτων.
Θα προβληθούν ακόµα, κάτω από τον γενικό τίτλο «Μια δεύτερη µατιά», πέντε ταινίες που έχουν ήδη, µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο, κάνει την πορεία τους στις αίθουσες: «1968» του Τάσου Μπουλµέτη, «Καζαντζάκης» του Γιάννη Σµαραγδή, «Κενή Διαθήκη» του Αλέξανδρου Ευάγγελου Φασόη, «Σε αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει» του Γιώργου Πανουσόπουλου και «Chinatown - Τα τρία καταφύγια» της Αλίκης Δανέζη Κνούτσεν. Ενώ στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα» το φεστιβάλ προσκαλεί τρεις Ελληνες σκηνοθέτες που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας και οργανώνει την ελληνική πρεµιέρα της νέας τους ταινίας: «Κιµµέρια» του Σάιµον Φαρµακά, «Παύση» της Τώνιας Μισιαλή, «Night Out» του Στράτου Τζίτζη.
Το ελληνικό τµήµα δεν ξεχνάει τις ταινίες µικρού µήκους. Ετσι, εκτός από την παραδοσιακή προβολή και των δεκαεφτά βραβευµένων ταινιών στο πρόσφατο Φεστιβάλ Δράµας, έχει ετοιµαστεί ένα µεγάλο τιµητικό αφιέρωµα στον πρωτοπόρο πολυβραβευµένο Θεσσαλονικιό animator Ιορδάνη Ανανιάδη (δέκα ταινίες), που θα δώσει και master class. Θα προβληθούν επίσης πέντε µικρού µήκους ταινίες που γυρίστηκαν στο πλαίσιο του προγράµµατος «Acrobatics» της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΝΝΕΑ ΧΑΪΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

 Χρήστος Μουχάγιερ ΕΝΝΕΑ  ΧΑΪΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ     Σκίτσο του Λατούφ για τη δράση του Νετανιάχου  στην Παλαιστίνη (2014)  1. Ο...