Τρίτη, Οκτωβρίου 16, 2018

Mεγαλώνοντας σε σπίτι με πολλά βιβλία θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση σε βασικές δεξιότητες ζωής



Τι δείχνει μεγάλη μελέτη για όσους μεγαλώνουν σε σπίτια γεμάτα βιβλία


Τη σημασία που έχει το να μεγαλώνουν τα παιδιά σε σπίτια γεμάτα βιβλία αναδεικνύει μία νέα μεγάλη μελέτη που άντλησε δεδομένα από 31 χώρες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη ενός σπιτιού με πολλά βιβλία μάς ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή μας.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν πόσα βιβλία υπήρχαν στο σπίτι τους όταν ήταν 16 ετών, με επιλογές από «λιγότερα από 10» έως «πάνω από 500». Στη συνέχεια, κλήθηκαν να περάσουν κάποιες δοκιμασίες κατανόησης κειμένου, μαθηματικών, ανάλυσης και σύνθεσης πληροφοριών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, σε όλες τις δοκιμασίες όσοι μεγάλωσαν σε σπίτια με πολλά βιβλία είχαν καλύτερες επιδόσεις.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, με βάση τη μελέτη τους η ικανότητα ενός ανθρώπου να κατανοεί κείμενα, να συμμετέχει ενεργά στην κοινωνία και να πετυχαίνει τους προσωπικούς του στόχους φαίνεται να αυξάνεται για όσους είχαν από 80 και πάνω βιβλία στο σπίτι τους όταν ήταν 16 ετών, και συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι τον αριθμό των 350 βιβλίων περίπου, όπου και φαίνεται να σταθεροποιείται.
«Η έκθεση των εφήβων σε βιβλία αποτελεί κομβικό κομμάτι των κοινωνικών πρακτικών που καλλιεργούν τις μακροχρόνιες γνωστικές ικανότητες», αναφέρει η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Joanna Sikora του Australian National University, και προσθέτει πως οι ικανότητες αυτές όχι μόνο διευκολύνουν στην επιτυχή μόρφωση και σταδιοδρομία του ατόμου, αλλά θέτουν επίσης τα θεμέλια για πολύπλευρες καθημερινές δραστηριότητες σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

*Growing up in a house full of books is major boost to literacy and 

ΟΛΗ Η ΕΡΕΥΝΑ ΕΔΩ =>*

Family scholarly culture and educational success: Books ... - bvekenni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ : Με λογοτεχνικά κείμενα άσχετα προς την εποχή μας θεματικά η εξοικείωση των μαθητών με τη Λογοτεχνία

  Η διδασκαλία “ολόκληρου λογοτεχνικού έργου”: απορίες, ενστάσεις, προβληματισμοί ...