Κυριακή, Αυγούστου 05, 2018

Ένα βιβλίο για τον αλησμόνητο Θύμιο Καρακατσάνη

http://www.biblionet.gr/images/covers/b203002.jpg"Μια βαθιά κατάθεση ψυχής για μια επίπονη πορεία συνύπαρξης που κράτησε τα σαράντα τέσσερα χρόνια που έζησα με έναν από τους πιο σπουδαίους θεατράνθρωπους, τον Θύμιο Καρακατσάνη, και η κάθε της στιγμή ήταν ουσιαστική. Πόσο δύσκολα ήταν τα πρώτα δέκα χρόνια, πόση ταλαιπωρία, άγχος, απογοητεύσεις περάσαμε, ώσπου να καταφέρει να ορθοποδήσει μόνος του σε έναν χώρο που πολλές φορές γίνεται κινούμενη άμμος να σε εξαφανίσει. Ίντριγκες, μαχαιριές πισώπλατες, ψέματα, υποκρισία, λυκοφιλίες, αγκαλιές και ανάμεσά τους η ανασφάλεια να τους εξουσιάζει. Όσα μπόρεσε η μνήμη να κρατήσει: αλήθειες κρυμμένες, σημαντικές γνωριμίες, έρωτας, πάθος, αποτυχίες, επιτυχίες, χαρές, πίκρες και το βασικότερο, ο αγώνας για επιβίωση σε ένα επάγγελμα που δεν σε αφήνει να έχεις σιγουριά και ακροβατείς με την καθημερινότητα".

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στον κορυφαίο αριστοφανικό ηθοποιό και σκηνοθέτη Θύμιο Καρακατσάνη, αληθινό, συγκινητικό και αποκαλυπτικό, όπως ταιριάζει στην προσωπικότητά του, ένα βιβλίο μνήμης, μια πηγαία, από καρδιάς κατάθεση της συνοδοιπόρου του Ρούλας Καρακατσάνη.

Αποτέλεσμα εικόνας για Θύμιο Καρακατσάνη*Θύμιος Καρακατσάνης - Βικιπαίδεια

**Θύμιος Καρακατσάνης (1940-2012): «Αντιστάθηκα στον θάνατο μέσα από το θέατρο...

***Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ στον ηθοποιό Θύμιο Καρακατσάνη

****Ποιοι πίκραναν τον Θύμιο Καρακατσάνη! |

Δημήτρη Ψαθά: Φον Δημητράκης

Ένα βιβλίο-σταθμός για τον δωσιλογισμό και τον χαμαιλεοντισμό στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου
Μία συγκλονιστική ερμηνεία του αξέχαστου ηθοποιού 


1942. Κατοχή. Ο Δημήτρης Χαρίτος έχει μια μεγάλη φιλοδοξία: να γίνει υπουργός! Όμως όλες του οι προσπάθειες αποτυχγάνουν. Και εκτός των άλλων ο γιος του βγήκε αντάρτης στο βουνό δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την ανέλιξή του στην πολιτική. Παράλληλα, ο αδελφός του Λεωνίδας, καθηγητής φιλολογίας πριν την Κατοχή, ανοίγει ένα μπακάλικο στο οποίο εργάζεται η κόρη του Χαρίτου, Άννα. Στην πραγματικότητα όμως το μαγαζί είναι μόνο η βιτρίνα. Κάτω απ’ τις πατάτες και τις τομάτες που μεταφέρονται στα γύρω χωριά, κρύβονται όπλα και πολεμοφόδια που προορίζονται για τους αντάρτες.
Ο Χαρίτος βέβαια δεν ξέρει τίποτα για τις δραστηριότητες του αδερφού και της κόρης του. Ώσπου του παρουσιάζεται επιτέλους η ευκαιρία να γίνει υπουργός, όταν μεσολαβεί υπέρ του ο κ. Ζαρλάς, ένας Έλληνας πράκτορας των Γερμανών…
Ο Φον Δημητράκης είναι ένας από εκείνους τους αμαρτωλούς ανθρώπους που, σε μια περίοδο όπου η Γερμανική Κατοχή βασάνιζε την κοινωνικοπολιτική κατάσταση των Ελλήνων, αυτοί προτίμησαν να υποκύψουν στις διαθέσεις των κατακτητών και στο πάθος τους για εξουσία.
Ο Δημήτρης Ψαθάς δανείζεται τον χαρακτήρα του Φον Δημητράκη και μας μιλά με τον δικό του σατιρικό και καυστικό τρόπο για όλους εκείνους που ανέβηκαν τα σκαλιά των υπουργείων, την στιγμή που άλλοι οργανώνονταν στην αντίσταση. Μια αντίφαση που κάνει τον συγγραφέα να μιλήσει έξω από τα δόντια και να σκιαγραφήσει όλους τους χαρακτήρες που πρωταγωνιστούσαν εκείνη την εποχή, από τους καιροσκόπους και τους φοβητσιάρηδες, μέχρι τους ριψοκίνδυνους και τους ευθείς.
Πηγή: monopoli.gr
Πηγή: monopoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Beethoven: Symphonie n° 9 - 4 Οrchestres, 4 Villes/4 Ορχήστρες, 4 Πόλεις - ARTE Concert

Βικιπαίδεια=>9η Συμφωνία (Μπετόβεν) Η Συμφωνία  No. 9, Op.  125 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα αριστου...