Πέμπτη, Αυγούστου 30, 2018

Ο βασιλιάς της κωμωδίας πήγε στον Παράδεισο της Τέχνης

Αποτέλεσμα εικόνας για Neil SimonΣτις 26 Αυγούστου 2018, πέθανε σε βαθύ γήρας (91 ετών!) ο  Neil Simon, διακεκριμένος  Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος. και αναμφισβήτητα  ένας από τους καλύτερους συγγραφείς της κωμωδίας στην αμερικανική λογοτεχνική ιστορία.

 Έγραψε πάνω από σπουδαία τριάντα θεατρικά έργα και σχεδόν ίδιο αριθμό σενάρια ταινιών, πολλές από τις οποίες έγιναν παγκόσμιες επιτυχίες , όπως οι  "Ένα παράξενο ζευγάρι" και "Ξυπόλυτοι στο πάρκο"

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έλαβε το Πούλιτζερ και περισσότερα Oscar και Tony υποψηφιότητες από κάθε άλλο συγγραφέα, πολλοί θεωρούν ότι έχει υποτιμηθεί ως θεατρικός συγγραφέας κατά το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του, επειδή έγραψε... κωμωδίες παρά δράμα.


Αποτέλεσμα εικόνας για Neil SimonNeil Simon - Wikipedia

 ΕΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ-ΣΑΤΙΡΑ  ΤΟΥ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΙΛ ΣΑΪΜΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ

Neil Simon - "Ξυπόλυτοι Στο Πάρκο"

Αποτέλεσμα εικόνας για ‘Barefoot in the Park’ (1963)

  Το 1963 ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ και η Ελίζαμπεθ Άσλι ανέβασαν με μεγάλη επιτυχία στο Μπροντγουέι το "Ξυπόλυτοι στο πάρκο"

 Jane Fonda, Robert Redford, Charles Boyer, and Mildred Natwick in Barefoot in the Park (1967) Το 1967, ακολούθησε η μεταφορά του έργου στη μεγάλη οθόνη με τον Ρέντφορντ πάλι στο ρόλο του βασικού πρωταγωνιστή , αλλά την Τζέιν Φόντα στη θέση της γυναίκας του. Η ταινία λατρεύτηκε από τους νέους ανθρώπους της εποχής εκείνης.

Barefoot in the Park - Wikipedia

Jane Fonda, Robert Redford, Charles Boyer, and Mildred Natwick in Barefoot in the Park (1967)

Το 1967, ακολούθησε η μεταφορά του έργου στη μεγάλη οθόνη με τον Ρέντφορντ πάλι στο ρόλο του βασικού πρωταγωνιστή , αλλά την Τζέιν Φόντα στη θέση της γυναίκας του. Η ταινία λατρεύτηκε από τους νέους ανθρώπους της εποχής εκείνης.


 Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΜΕ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

*Μετάφραση Μάριος Πλωρίτης*
 *Παίζουν με τη σειρά που ακούγονται Βάσω Μανωλίδου, Αντώνης Αντωνίου, Τώνης Γιακωβάκης, Στέφανος Ληναίος, Σμάρω Στεφανίδου, Δήμος Σταρένιος*
  *Σκηνοθεσία Δημήτρης Νικολαΐδης*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στη Μέση Ανατολή: Όλες οι εξελίξεις LIVE

  Ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν, σε αναβρασμό η Μέση Ανατολή Israel struck Iran and there was pre-notification to the US from Tel Aviv, says Reu...