Τετάρτη, Αυγούστου 22, 2018


Τα ξένα ΜΜΕ για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια


Τέλος του «μαραθωνίου» των μνημονίων στην Ελλάδα. «Bloomberg», «Wall Street Journal», «Guardian», «Il Manifesto» και «Die Welt» αναφέρονται στην έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης. Πρώτο θέμα και στον ιστότοπο του βρετανικού δικτύου BBC.
Mεγάλα διεθνή ΜΜΕ παρουσιάζουν σε εκτενή άρθρα τους με χρονολογική σειρά, το πως εξελίχθηκε η κατάσταση στη χώρα από το 2010 και μετά, μέχρι την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον.
«Η Ελλάδα εξέρχεται από το πρόγραμμα στήριξης» μεταδίδει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Bloomberg, ενώ για «Λήξη του μαραθωνίου των προγραμμάτων στήριξης» κάνει λόγο η Wall Street Journal. Ο βρετανικός «The Guardian» σημειώνει πως «Μετά από οκτώ χρόνια, η Ελλάδα αρκούντως δυνατή για να σταθεί στα πόδια της». Το BBC αναφέρεται στην  σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, στις προσπάθειες του ελληνικού λαού, αλλά και στην ενισχυμένη εποπτεία.

Bloomberg: Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα
«Η Ελλάδα εξέρχεται από το πρόγραμμα στήριξης, γεγονός συμβολικό για τη υπέρβαση της κρίσης χρέους που πυροδοτήθηκε πριν οκτώ χρόνια και άλλαξε ριζικά την οικονομία και τις ζωές των ανθρώπων» μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Όταν τον Μάιο του 2010, εκπονήθηκε το πρώτο από τα τρία προγράμματα, οι πολιτικοί των χωρών της ευρωζώνης υποστήριξαν πως η κρίση ήταν το αποτέλεσμα χρόνιας δημοσιονομικής και οικονομικής απειθαρχίας. Τα δάνεια χορηγήθηκαν συνοδευόμενα από αυστηρούς όρους, για να δικαιολογηθεί η παραβίαση της ρήτρας περί μη διάσωσης χώρας στην ευρωζώνη.
WSJ: Λήξη του μαραθωνίου των προγραμμάτων στήριξης
Η λήξη σήμερα του μαραθωνίου των προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας θα σηματοδοτούσε τον τερματισμό της κρίσης της ευρωζώνης, αν δεν υπήρχε η Ιταλία και οι ενοχλητικοί φόβοι ότι οι ατέλειες της νομισματικής ένωσης δεν έχουν διορθωθεί, γράφει η Wall Street Journal.
«Αυτό είναι το καθοριστικό μάθημα από την ελληνική κρίση: Η αποχώρηση από το ευρώ δεν είναι αδύνατη, αλλά οι επιπτώσεις είναι τόσο καταστροφικές που από πολιτική άποψη είναι αβάσταχτες». Αυτός είναι ο λόγος που το 2015 η Ελλάδα επέστρεψε από την άβυσσο, τονίζει η WSJ.

The Guardian: Μετά από οκτώ χρόνια, η Ελλάδα αρκούντως δυνατή για να σταθεί στα πόδια τηςhttp://www.iefimerida.gr/sites/default/files/4872_1.jpg

«Την Δευτέρα και μετά από οκτώ χρόνια, η Ελλάδα θα θεωρηθεί αρκούντως δυνατή για να σταθεί στα πόδια της και το διεθνές πρόγραμμα στήριξης θα λήξει. Οι Έλληνες θα αποχαιρετίσουν την τρόικα, που ουσιαστικά κυβερνούσε τη χώρα από το 2010» γράφει ο βρετανικός Guardian . «Να είστε προσεκτικοί με τις διακηρύξεις περί success story, αλληλεγγύης και ορθολογικής πολιτικής που αποκατέστησαν την οικονομική σταθερότητα και απέτρεψαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Απέχουν πολύ από την αλήθεια. Τα ελληνικά προγράμματα υπήρξαν μια κολοσσιαία αποτυχία. Πρόκειται για μια ιστορία ανικανότητας, δογματισμού, αχρείαστων καθυστερήσεων και προάσπισης των συμφερόντων των τραπεζών σε βάρος των αναγκών του λαού» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα και πρόσθετε: Οι συνέπειες θα είναι μακροπρόθεσμες. Πρόσφατα, η ελληνική οικονομία άρχισε να αναπτύσσεται, όμως έχει να καλύψει τεράστιο έδαφος. Η απώλεια σχεδόν του ενός τρίτου του ΑΕΠ μπορούσε να είχε αποφευχθεί, όμως η Ελλάδα, αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη, αποδέχθηκε την ιδέα πως προτεραιότητα είναι ο ισοσκελισμός των προϋπολογισμών μέσω του αποπληθωρισμού. Η χώρα εισήλθε σε ένα καθοδικό σπιράλ, με απώλειες θέσεων εργασίας και πτώση των φορολογικών εσόδων. Το δημόσιο χρέος ανέβαινε, προκαλώντας πιέσεις για ακόμη περισσότερες περικοπές. Έχει συμβεί μια εκτεταμένη και μόνιμη καταστροφή, με κοινωνικό κόστος από μια δεκαετία αποτυχημένης λιτότητας. Περισσότερο όμως από κάθε τι άλλο, το παλαιό κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ ηγεσίας και λαού έχει διαρραγεί. Κάποτε οι ψηφοφόροι πίστευαν ότι με την σκληρή εργασία τους θα απολάμβαναν έναν αξιοπρεπή μισθό, ενώ το κράτος θα τους φρόντιζε στους δύσκολους καιρούς. Αν αυτή η πίστη δεν υπάρχει πια, αυτό οφείλεται πολύ και στα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια.
ΒΒC: Η Ελλάδα αναδύεται από το πρόγραμμα διάσωσης της ευρωζώνης
Το βρετανικό δίκτυο αναφέρεται στη σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, αλλά και στις επιπτώσεις που είχε το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας. «Η ελληνική οικονομία έχει αναπτυχθεί αργά τα τελευταία χρόνια αλλά είναι κατά 25% μικρότερη από την έναρξη της κρίσης» σημειώνει και προσθέτει ότι θα ακολουθήσει ενισχυμένη εποπτεία.
Στο άρθρο παρατίθενται οι δηλώσεις του καθηγητή Kevin Featherstone, διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου, ο οποίος σημειώνει ότι η Ελλάδα συνέβαλε στη διασφάλιση του μέλλοντος της ευρωζώνης συμφωνώντας με τους όρους του προγράμματος διάσωσης.
«Διατηρώντας αυτή την περίοδο λιτότητας αποφεύγαμε ένα Grexit. Για να μπορέσει ένα πολιτικό σύστημα να περάσει από αυτά τα χρόνια λιτότητας, αυτές τις βαθιές οικονομικές δυσκολίες, και να διατηρήσει μια κοινωνία που λειτουργεί, μια λειτουργική δημοκρατία, είναι μαρτυρία της ευρωστίας της Ελλάδας ως σύγχρονου κράτους».
Ο οικονομολόγος, καθηγητής του Yale University Κώστας Μεγήρ προειδοποίησε ότι το τέλος του προγράμματος διάσωσης δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έχουν λυθεί.
«Είναι φυσικά ένα πολύ σημαντικό ορόσημο, τόσο ψυχολογικά όσο και πρακτικά, αλλά δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα έχουν τελειώσει», δήλωσε στο BBC.
«Ούτε σημαίνει ότι η λιτότητα τελείωσε. Κατά μία έννοια, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πιο πειθαρχημένη τώρα, διότι θα πρέπει να στηρίζεται στις διεθνείς αγορές και σε λογικά επιτόκια για να είναι σε θέση να δανεισθεί».
«Η λιτότητα μπορεί μόνο να τελειώσει όταν θα εφαρμοσθούν αναπτυξιακές πολιτικές που θα επιτρέψουν την άνθηση των επενδύσεων, των απευθείας επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας εν γένει και αυτό δεν έχει συμβεί σε ικανό βαθμό ακόμη», δήλωσε ο καθηγητής.
Die Welt: Ενδιαφέρον από γερμανικές εταιρείες
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ένωση Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), η Ελλάδα θα γίνει και πάλι μια πολύ ενδιαφέρουσα αγορά για τις γερμανικές εταιρείες μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, γράφει η εφημερίδα Die Welt.
«Το καλό τέλος των ευρωπαϊκών προγραμμάτων βοήθειας είναι ένα θετικό μήνυμα για την ίδια την Ελλάδα και την ΕΕ στο σύνολό της», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της BDI Γιοάχιμ Λανγκ στη «Rheinische Post».
Χάρη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η Ελλάδα μπορεί και πάλι να σταθεί στα πόδια της μετά από οκτώ χρόνια, σημειώνει η Die Welt.
«Ένας νέος κορσές λιτότητας είναι το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα είδος Σχεδίου Μάρσαλ», γράφει σε άρθρο γνώμης η γερμανική εφημερίδα «Koelner Stadt-Anzeiger».«Το ζητούμενο δεν είναι νέα δάνεια», επισημαίνει και αναφέρει ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια κυρίως στην εκτεταμένη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα της. «Η χώρα πρέπει να οικοδομήσει δομές και θεσμούς οι οποίοι θα διασφαλίζουν το μέλλον της. Αυτό ισχύει κυρίως για τον τομέα της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Παιδείας. Επείγουσες είναι επίσης μεταρρυθμίσεις στην Δικαιοσύνη, την Διοίκηση και την Φορολογία, οι οποίες θα καταστήσουν την Ελλάδα πιο ελκυστική για τους επενδυτές», συνεχίζει ο αρθρογράφος, για να καταλήξει ότι σε αυτό «μπορεί να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα επιτρέψει να την βοηθήσουν».
Il Manifesto: Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια
«Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια λιτότητας, μετά από οκτώ χρόνια ιδιαίτερα σκληρής δοκιμασίας», γράφει η ιταλική εφημερίδα ll Manifesto.
H εφημερίδα της Ρώμης προσθέτει ότι «οι πιστωτές θα κάνουν μια σειρά από ελέγχους κάθε τρεις μήνες, σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων, αλλά η κυβέρνηση και η χώρα επανακτούν αυτονομία σε ότι αφορά την καθημερινή, όσο και μακροπρόθεσμη διαχείριση της δημόσιας οικονομίας».
H Il Manifesto υπογραμμίζει ότι ο κύριος στόχος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα είναι να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της χώρας, δανειζόμενη με αυτονομία από τις αγορές. «Κάτι που πραγματοποιήθηκε επιτυχώς, με τις πρόσφατες “πειραματικές εξόδους” στις αγορές», τονίζεται.
Στο άρθρο γίνεται σαφής αναφορά στο ότι η υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια έφερε τεράστια προβλήματα, όπως αύξηση στη χρήση ψυχοφαρμάκων, αυτοκτονίες και μετανάστευση των νέων. Η Il Manifesto, όμως, καταγράφει ότι έστω και αν το δημόσιο χρέος αγγίζει το 180% του ΑΕΠ, η ανεργία παρουσιάζει βαθμιαία αλλά σταθερή μείωση, και έχει κατέβει στο 19,5%.
«Καλοδεχούμενο Grexit»
«Η Ευρώπη έχει επιτέλους στα χέρια της μια έξοδο που της επιτρέπει να πανηγυρίζει αντί να φοβάται. Μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα αφήνει σήμερα πίσω της το τρίτο πρόγραμμα στήριξης. Πρόκειται για ένα καλοδεχούμενο Grexit, όμως πριν ανοίξουν οι σαμπάνιες είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Αθήνα παραμένει δέσμια των πιστωτών, που απέτυχαν να θέσουν την ελληνική οικονομία σε βιώσιμη τροχιά», γράφει το πρακτορείο Reuters. 
«Η Ελλάδα εξέρχεται από μια από τις πλέον καταστροφικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις που έπληξε την Ευρώπη. Θα τερματίσει επίσημα την εξάρτησή της από τα προγράμματα ανοίγοντας ένα δρόμο για μια νέα εποχή οικονομικής ανεξαρτησίας», αναφέρουν οι New York Times, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ακομη και μετά τη διάσωση «η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να σφίγγει τη ζώνη για χρόνια, ενώ οι πιστωτές παρακολουθούν τη δημοσιονομική πειθαρχία και την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Ο Εconomist, εκτιμά ότι θα ήταν ωραία να νομίζει κανείς ότι οι περιπέτειες της Ελλάδας θα έχουν παρόμοια κατάληξη με αυτή του Οδυσσέα. Σημειώνει δε, ότι η οκταετής Οδύσσεια της Ελλάδας δείχνει τα ελαττώματα της ΕΕ. «Υπάρχουν πράγματι ενδείξεις ανάκαμψης, κυρίως από τον μεγάλο αριθμό τουριστών που συρρέει στα ελληνικά νησιά, όπως και στο Καστελόριζο. Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει αν και μάταια. Οι πληγές παραμένουν παντού. Όπως οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά, μετά από τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων και τη σχεδόν 25% υποχώρηση του ΑΕΠ από το 2008, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για success story. Οι προβλέψεις του Γ. Παπανδρέου ήταν λανθασμένες και αυτό είναι το μάθημα του οκταετούς πόνου της Ελλάδας», τονίζει, μεταξύ άλλων.
«Μετά από τρία προγράμματα διάσωσης, συνολικού ύψους 290 δισ. ευρώ, από τους ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ, ολονύκτιες διαπραγματεύσεις στην κόψη του ξυραφιού, χιονοστιβάδα λιτότητας, κατάρρευση της παραγωγής σημαντικότερη από τη Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ και τρεις φορές κοντά σε έξοδο από το ευρώ, η Ελλάδα από σήμερα δεν θα βασίζεται πλέον στους δανειστές της για τη χρηματοδότησή της», σημειώνει η Wall Street Journal που, ωστόσο, τονίζει ότι «μια προσεκτικότερη ματιά στην ελληνική οικονομία αποκαλύπτει μια σκοτεινή πλευρά. Η πολιτική τάξη πρέπει να ενωθεί γύρω από δύο ιδέες: Απαλλαγή της οικονομίας της αγοράς από αυτούς που επιδιώκουν ίδιον όφελος (rent-seekers), μικρούς και μεγάλους και απαλλαγή του δημοσίου τομέα από πελατειακές σχέσεις. Δυστυχώς, οι περισσότεροι πολιτικοί δεν είναι αυτό που έχουν στο μυαλό τους».
«Μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα, καθώς σχεδόν μετά από μια δεκαετία η εξωτερική βοήθεια για τη χώρα τερματίζεται. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα που ζητήθηκαν παρά τις αμφιβολίες για το αν το άπειρο κόμμα θα κατάφερνε να φέρει εις πέρας το βαρύ έργο», γράφει το CNBC. 
«Η ΕΕ πανηγυρίζει την ελληνική έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης με τους αξιωματούχους της ΕΕ να εξυμνούν ο ένας μετά τον άλλον την επίσημη έξοδο της χώρας μετά από 8 χρόνια διεθνών διασώσεων σήμερα παρά τις εμμένουσες ανησυχίες για τη μελλοντική ευημερία της Ελλάδας τις ερχόμενες δεκαετίες», γράφουν οι Financial Times.
«Οι δανειστές πανηγυρίζουν τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, ωστόσο για τους πολίτες αυτή η Δευτέρα είναι μια κανονική μέρα. Για αυτούς δεν αλλάζει τίποτε. Η χώρα είναι εξασθενημένη και οι πολίτες αποκαρδιωμένοι», σημειώνει η Handelsblatt.
«Οι άνθρωποι θα υποφέρουν ακόμα περισσότερο.Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ζουν με λιγότερο από 400€ /μήνα, χωρίς προοπτική βελτίωσης. Οι ειδικοί φοβούνται "έκρηξη φτώχειας”», σημειώνει η Frankfurter Rundschau, ενώ η FAZ κάνει λόγο για «ενδιάμεση στάση στο δρόμο για την Ιθάκη». «Μετά από σχεδόν οκτώμισι χρόνια διεθνούς εποπτείας και τρία προγράμματα βοήθειας η Ελλάδα ξανακερδίσει την οικονομική της ανεξαρτησία – τουλάχιστον λίγη», προσθέτει η εφημερίδα.
Πιστή στην γραμμή της η λαϊκιστική Bild γράφει: «είναι σαν μετά από μια βραδιά με πολύ, υπερβολικά πολύ ούζο. Ένα τρομερό χανγκ όβερ! Αυτό απομένει μετά από οκτώ χρόνια και πλέον ελληνικής διάσωσης. Το τέλος της: Κανένας λόγος για πανηγυρισμούς! Γιατί η – προσωρινή, λεγόμενη – διάσωση εξαγοράστηκε ακριβά, με 270 δις. Ευρώ δανειακή βοήθεια και το πολυτιμότερο πράγμα στην πολιτική: την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων».
«Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια αλλά έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της, η έξοδος από τη διεθνή βοήθεια δεν σημαίνει ταχεία ανάκαμψη. Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Βραχυπρόθεσμα, ΔΝΤ και Επιτροπή συμφώνησαν για τον θετικό αντίκτυπο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Αλλά οι δύο θεσμοί διαφωνούν πάνω στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», γράφει ο EUobserver,  ενώ η La Tribune  κάνει λόγο για έναν «ασθενή προς επιτήρηση».
«Μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, η Ελλάδα βλέπει τελικά την άκρη του τούνελ. Οι νεότεροι δεν θυμούνται πώς ήταν «πριν»: το τελευταίο από τα προγράμματα βοήθειας που κυριαρχούν στην Ελλάδα από το 2010 λήγει τη Δευτέρα, με τη χώρα να είναι καλύτερα, αλλά και με τα σημάδια της οκταετούς λιτότητας», γράφει η Le Figaro ενώ η Le Monde αναφέρει: «η Ελλάδα βγαίνει επισήμως την κηδεμονία της. Η χώρα βγαίνει, τη Δευτέρα, από το τρίτο εκ των προγραμμάτων διάσωσης, με τα οποία έζησε από το 2010, χωρίς ωστόσο να έχει τελειώσει εντελώς με τη λιτότητα».
«Το χρέος, μαύρη κηλίδα στον πίνακα», σημειώνει η Liberation  και προσθέτει: «η ευρωζώνη έχει διασωθεί προσωρινά, όμως η Ευρώπη γνωρίζει μια πρωτόγνωρη πολιτική κρίση. Το φάντασμα του Grexit έχει εξουδετερωθεί, γεμίζοντας περηφάνια τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όμως η Ελλάδα έχει αλυσίδες στα πόδια, εξαντλημένη από τα δέκα χρόνια λιτότητας και τα οκτώ χρόνια «μνημονίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γάλλοι σεφ μαγειρικής: εκπαιδευτές και συνεργάτες ή σαδιστές που κάνουν εφιαλτική τη ζωή των εκπαιδευομένων και των υφισταμένων τους;

  Εφιάλτες στην κουζίνα Από τα μικρά μπιστρό ώς τα φημισμένα πολυτελή εστιατόρια, οι...