Η χυδαιότητα της χώρας των Μακάρων

Γράφει ο Ηλίας Κουτσούκος*

«8 «άνθρωποι» διαθέτουν τον «πλούτο» του μισού πληθυσμού της ανθρωπότητας.» Η είδηση πέρασε από όλα τα πρακτορεία ειδήσεων, απ όλα τα μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά κανένα αυτί δεν ίδρωσε και δεν είδαμε κάποια αντίδραση από τους σοβαρούς των Γραμμάτων μας και τους «σύγχρονους» φιλοσόφους μας.

Φαίνεται πως μ’ ένα μαγικό τρόπο η σύγχρονη κοινωνία ταξιδεύει προς τον τελικό προορισμό της, τη χώρα των Μακάρων. Παρ όλο που η γεωγραφία τοποθετεί τη χώρα, στις συστάδες των νήσων του Ατλαντικού, στα βόρεια της Αφρικής, Αζόρες, Κανάρια νησιά, πράσινο Ακρωτήρι, η χώρα των δισεκατομμυριούχων Μακάρων είναι διάσπαρτη σε άλλους εξωτικούς παραδείσους, Παρθένες νήσους, Κεημάν και Ελβετικά εδάφη, ιδιοκτησίες μεγάλων Τραπεζών σε δύση κι ανατολή συν το εκπληκτικό Λουξεμβούργο, όπου σε 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα αναπαύονται, 50 περίπου τρισεκατομμύρια, μακριά απ’ το βρώμικο χνώτο προσφύγων, αστέγων και πάσης φύσης μολυσματικών πλασμάτων. Πρόκειται για το πλέον καθαρό πλυντήριο του πολιτισμένου δυτικού κόσμου.
Όλη αυτή η χυδαία υποκρισία θυμίζει – βεβαίως – και τα δωρεάν σάντουιτς που προσφέρουν τα macdonalds στο Βατικανό, διότι η φιλανθρωπία είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της άρχουσας τάξης.
Φαντάζομαι πως δεν θα αργήσει ο καιρός, που κάποιοι διανοούμενοι, θα ανοίξουν τα στραβά τους, για να κατανοήσουν, πως οι πολλοί διακριτοί δισεκατομμυριούχοι που τα τελευταία χρόνια κερδίζουν ετησίως 12 με 15 τοις εκατό, επί του πακτωλού των περιουσιών τους, δεν χρειάζονται πλέον τη μεσαία τάξη, στην οποία ανήκουν και οι ίδιοι οι διανοούμενοι. Χρειάζονται μόνο το «μορφωμένο προλεταριάτο» που πρόθυμα θα βοηθήσει τον «υγιή τους ανταγωνισμό».
Ετσι με «μορφωμένους» αλλά ταυτόχρονα εξαθλιωμένους πολίτες, που η Παιδαγωγική της Δύσης εξασφαλίζει ,δεν υπάρχει κίνδυνος εξεγέρσεων ούτε κοινωνικών εκρήξεων, διότι ο ανταγωνισμός προς τα «επάνω» είναι επίπονος και ζητάει από μόνος του, την «δια βίου μάθηση»…
Βαδίζουμε ολοταχώς προς τους βόθρους της Ιστορίας μας, σε ένα αιώνα που κάποιοι σύγχρονοι φιλόσοφοι βλακωδώς υποστήριζαν, πως επιτέλους θα ανατάξει το γένος των ανθρώπων.
Σίγουρα έτσι θα γίνει, αλλά στο μεταξύ το «διαμάντι» των δισεκατομμυριούχων, ο άρχων του facebook κ.Ζούγκεμπεργκ, αγόρασε όλα τα γύρω σπίτια της γειτονιάς του, για να μην ενοχλείται από τον θόρυβο των κατοίκων τους ενώ καθημερινά 25.000 παιδιά πεθαίνουν από πείνα, πολέμους κι αρρώστιες Αυτό κι αν είναι Είδηση…

* ο Ηλίας Κουτσούκος είναι πρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης