Κυριακή, Ιανουαρίου 22, 2017

ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ

Ο Χρήστος Μποκόρος γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1956. Σπούδασε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης Νομικά και ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Είναι από τους περισσότερο καθιερωμένους νέους καλλιτέχνες. Πριν μερικά χρόνια εξέθεσε έργα του στο Αγρίνιο, στις παλιές αποθήκες Παπαστράτου. Στη ζωγραφική του Χρήστου Μποκόρου, η δυναμη απλών αντικειμένων ή φυσικών φαινομένων όπως η φλόγα ενός κεριού, βρίσκεται όχι μόνο στην πειστικότητα της αναπαράστασης αλλά και στην υπαινικτική αναφορά τους σε άλλες ουσίες. Η ήρεμη και βέβαιη κυριαρχία στην τεχνική, καλεί τον θεατή να μετακινηθεί ένα βήμα πέρα από την καθαρά αναπαραστατική όψη των αντικειμένων, προς μια διαφορετική ερμηνεία, μια άλλη θέα. Κι ο Μποκόρος δεν φείδεται στη χρήση της αναπαραστατικής του δυνατότητας ώστε να μας οδηγεί μέσα απ' την εξωτερική μορφή στην άλλη, την ενδότερη, να μας βοηθάει να δούμε τον κόσμο και τα οικεία αντικείμενα με έναν διαφορετικό και βαθύτερο τρόπο.
Πηγή: epoxi.gr



 Στο πλαίσιο της έκθεσης «Το βλέμμα του χρόνου -- Ιστορίες εικόνων», που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη με έργα της συλλογής του Σωτήρη Φέλιου τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2009, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις των καλλιτεχνών με το κοινό. Μεταξύ των άλλων ζωγράφων ο Χρήστος Μποκόρος, παρουσίασε τα έργα του, επικοινώνησε και συνομίλησε με το κοινό. Η εκπομπή «Παρασκήνιο» κατέγραψε τις συναντήσεις αυτές, επιζητώντας να αναδείξει την αθέατη πλευρά του ζωγράφου-δημιουργού, τη σχέση του με τη δημιουργία και το έργο του και τις παρουσίασε στην τηλεόραση της ΕΤ1 το Δεκέμβριο του 2010.

«Δεν θα μπορούσα να ανεχθώ σκοτεινή τη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου, γι' αυτό και ο τίτλος αυτού του έργου είναι «Η σκοτεινή σκιά του ανθρώπου φωτισμένη», δηλώνει μπροστά σε κάποιο έργο του ο Χρήστος Μποκόρος.




 *************************
«Η ζωγραφική μου άσκηση αυτογνωσίας, αντλούσε επί χρόνια από τη σχέση μου με την καταγωγή και τη βιωμένη Ιστορία. Τελευταία παιδευόμουν με το μέτρο στα ζητούμενα του ανθρώπου. Ονειρευόμουν μια λιτή ευημερία, να απολαμβάνουμε τα απολύτως αναγκαία στη ζωή μας. Τα στοιχειώδη. Να ορθώσουμε το ανάστημά μας απαλλαγμένοι απ’ τα περιττά. Να αναστρέψουμε την κρίση κρινόμενοι. Να κρίνουμε και να προκρίνουμε το ουσιώδες. Παριστώντας μόνο την υλικότητα του απτού κόσμου γύρω μας, φιλοδόξησα να αποδώσω μιαν αίσθηση πνευματικότητας τέτοια ώστε να αναδειχθούν οι θεμελιώδεις αξίες της ζωής μας.»

Ομιλία και παρουσίαση των έργων του Χρήστου Μποκόρου με αφορμή την έκθεσή του «Τα στοιχειώδη», στη Γεννάδειο βιβλιοθήκη το Νοέμβριο του 2014.

Αντίφωνο ( Antifono.gr)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Duy Huynh: δημιουργός αιθέριων χαρακτήρων που λικνίζονται μέσα σε ένα σουρεαλιστικό ή ονειρικό σύμπαν

Ο Philippe Entremont είναι ο βιρτουόζος του πιάνου που παίζει Satie και  Debussy. Η τέχνη είναι του Βιετναμέζου Duy Huynh, του οποίου οι ...