Δευτέρα, Ιανουαρίου 30, 2017

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΡΟΥ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για Μερκάτορ





  How the World Map Looks Wildly Different Than You Think !
 

Διαβάστε το παρακάτω κείμενο και ίσως να ανακαλύψετε κάποια πράγματα, που πιθανόν να μη γνωρίζετε.
Πέρα από την συνήθη διάκριση των χαρτών σε πολιτικούς και γεωφυσικούς υπάρχουν και πολλά άλλα είδη χαρτών, όπως π. χ. τοπογραφικοί (που δείχνουν τα υψόμετρα και το ανάγλυφο του εδάφους), γεωλογικοί (που δείχνουν το υπόβαθρο, τα ρήγματα, τις δομές υπό την επιφάνεια κλπ.), αεροναυτικοί (που βασίζονται σε κωνική προβολή Lambert) κλπ. κλπ.

Συνημμένες φωτογραφίες είναι δικές μου από τις Βρυξέλλες, όπου έγινε το 2012 έκθεση για τον Μερκάτορα με αφορμή τα 500 χρόνια από την γέννησή του. Ο Μερκάτορ ήταν Φλαμανδός και θεωρείται τέκνο του Βελγίου. 

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ 
      Μερκατορική Προβολή της Γης.
Κατά την κατασκευή των χαρτών το μεγάλο πρόβλημα είναι η δυσκολία πιστής απεικόνισης των τριών διαστάσεων της Γης επάνω σε ένα δισ-διάστατο επίπεδο. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν διάφορες μέθοδοι, δηλαδή προβολές των τριων διαστάσεων σε δυο μόνο. Η πλέον χρησιμοποιούμενη μέθοδος είναι η μερκατορική προβολή. Αν πάρουμε έναν κοίλο κύλινδρο, που περιβάλλει τη Γη και εφάπτεται στην επιφάνειά της κατά μήκος του ισημερινού, τότε μπορούμε να φανταστούμε, ότι ένα φως που βρίσκεται στο κέντρο της Γης, θα ρίχνει πάνω στην επιφάνεια του κυλίνδρου τις σκιές των μορφολογικών χαρακτηριστικων της γήινης επιφάνειας.

   Ο κύλινδρος, αν ξετυλιχθεί, θα σχηματίσει έναν παγκόσμιο χάρτη, ο οποίος ονομάστηκε μερκατορικός χάρτης (από τον Φλαμανδό γεωγράφο και χαρτογράφο
 Mercator, που τον επινόησε).

Με αυτή τη μέθοδο, οι αποστάσεις των γραμμών, που δηλώνουν το γεωγραφικό πλάτος από τον ισημερινό προς τους πόλους αυξάνονται αναλογικά. Έτσι όσο απομακρυνόμαστε από τον Ισημερινό και πλησιάζουμε προς τους πόλους η απεικόνιση της γης πάνω στο επίπεδο μερκατορικό χάρτη παρουσιάζει μια τεράστια παραμόρφωση, γιατί στον χάρτη αυτόν, οι μεσημβρινοί είναι κατακόρυφοι και παράλληλοι μεταξύ τους.

    Επάνω στην γήινη σφαίρα οι μεσημβρινοί στην πραγματικότητα πλησιάζουν μεταξύ τους και συναντώνται στους πόλους. Όμως στην μερκατορική προβολή, καθώς κινούμαστε από τον ισημερινό προς τους πόλους, όλες οι αποστάσεις κατά την κατεύθυνση Aνατολής - Δύσης εμφανίζονται όλο και μεγαλύτερες από ό,τι είναι στην πραγματικότητα (δηλαδή "πλαταίνουν").
Οπότε, έχουμε σωστή λίγο - πολύ εικόνα για τις περιοχές σχετικά κοντά στον ισημερινό (π. χ. Μεσόγειος, κόλπος του Μεξικού κλπ.), ενώ κοντά στους πόλους όλα παραμορφώνονται και γίνονται αισθητά μεγαλύτερα (π. χ. Σιβηρία, Γροιλανδία, Ανταρκτική κλπ.).
     Έτσι, η περιοχή του Βόρειου Πόλου για παράδειγμα, που στην ουσία είναι μια μικρή σχετικά έκταση, στο χάρτη καταλαμβάνει όλο το πλάτος του.
    Η Γροιλανδία φαίνεται, να είναι τρεις φορές πιο "φαρδιά" επάνω στο χάρτη απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα.
Η Γροιλανδία δηλαδή φαίνεται περίπου το ίδιο μέγεθος με την Αφρική, ενώ στην πραγματικότητα η Γροιλανδία μπορεί, να χωρέσει μέσα την Αφρική περίπου 14 φορές.
    Η Ευρώπη (χωρίς τη Ρωσία) φαίνεται μόνο λίγο
μεγαλύτερη από τη Νότια Αμερική, ενώ στην πραγματικότητα η Νότια Αμερική έχει τη διπλάσια σχεδόν έκταση της Ευρώπης.
    Η Αλάσκα μοιάζει
τόσο μεγάλη όσο σχεδόν οι ηπειρωτικές ΗΠΑ, ενώ στην πραγματικότητα η Αλάσκα μπορεί, να χωρέσει μέσα στις ηπειρωτικές ΗΠΑ περίπου τρεις φορές.
    Η
Ανταρκτική επισκιάζει όλες τις ηπείρους, ενώ στην πραγματικότητα η Ανταρκτική μοιάζει με τη δεύτερη σε μέγεθος μικρότερη ήπειρο.

Δείτε το βίντεο, είναι κατατοπιστικό και πολύ ενδιαφέρον. Οι καπετάνιοι θα το εκτιμήσουν ιδιαιτέρως.
projection

All of us have seen a world map at some point in our lives before, but it is very difficult to imagine how certain countries and parts of the world compare to each other in size that are far apart. In this video, I explore why the world looks very different than how it is portrayed in the Mercator Projection map. I then go on to explore how certain countries are unexpectedly larger or smaller than what they appear to be, and how some places looks wildly different than our perceptions.

PS; Don't totally hate on the Mercator Projection, it's actually a really useful map for navigation and on keeping the correct shape of countries while sacrificing the size that we can all laugh about!

Music is by Ross Bugden. He makes excellent music, please check out his channel!

Link to channel: https://www.youtube.com/channel/UCQKG...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Duy Huynh: δημιουργός αιθέριων χαρακτήρων που λικνίζονται μέσα σε ένα σουρεαλιστικό ή ονειρικό σύμπαν

Ο Philippe Entremont είναι ο βιρτουόζος του πιάνου που παίζει Satie και  Debussy. Η τέχνη είναι του Βιετναμέζου Duy Huynh, του οποίου οι ...