Παρασκευή, Απριλίου 08, 2016

Οι ταινίες που αγάπησα/οι ατμοσφαιρικές κινηματογραφικές μουσικές που με γοήτευσαν

 mulholland-dr

Mulholland Drive (film) - Wikipedia

Mulholland Drive is a 2001 American neo-noir mystery film written and directed by David Lynch and starring Justin Theroux, Naomi Watts.
************************
Μια όμορφη νεαρή γυναίκα βρίσκεται σε μια λιμουζίνα. Η λιμουζίνα σταματάει στην έρημη οδό Mulholland και ο οδηγός απειλεί την κοπέλα με όπλο. Εκείνη την ώρα ένα όχημα εκτός πορείας πέφτει επάνω στη λιμουζίνα. Η κοπέλα γλιτώνει τη ζωή της, αλλά χάνει εντελώς τη μνήμη της. Χαμένη στο Λος Αντζελες, μπαίνει κρυφά σε ένα σπίτι. Εκεί θα έρθει για να μείνει η Betty, μια νεαρή ηθοποιός η οποία έρχεται να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στο Hollywood. Οι δύο γυναίκες θα συναντηθούν και η Betty θα προσπαθήσει να βοηθήσει τη Rita (όπως αυθαίρετα "βαφτίζεται" η αγνώστου ταυτότητας γυναίκα) να βρει ποια είναι. Σε αυτό θα τη βοηθήσουν κάποιες «εκλάμψεις» ονομάτων και λέξεων που φωτίζουν αμυδρά το μυαλό της σε ανύποπτο χρόνο. Στην ιστορία μπλέκονται ένας ιδεολόγος σκηνοθέτης του Hollywood, ένα πτώμα, ένας πληρωμένος δολοφόνος και πολλοί άλλοι.
Αν νομίζετε ότι τα παραπάνω σας δίνουν μια εικόνα για το τι συμβαίνει στο Mulholland Drive είστε γελασμένοι. Εάν προσπαθήσετε να δείτε την ταινία χρησιμοποιώντας τη λογική τότε δεν θα βγάλετε άκρη. Αλλωστε η εντύπωσή μας είναι ότι ούτε ο Lynch είχε κάποια ιστορία όταν τη γύριζε. Η ταινία βραβεύτηκε στο τελευταίο φεστιβάλ των Καννών με το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας και πρόσφατα κατέκτησε τέσσερις από τις "δυνατές" υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες, έχοντας ήδη γνωρίσει ευρεία αποδοχή από τους κριτικούς σε Ευρώπη και Αμερική. Πρακτικά πρόκειται για μια ταινία που κινείται στον ονειρικό κόσμο, με συνειρμούς, αναδρομές, και σκηνές που ποτέ δεν μαθαίνουμε πως συνδέονται με την υπόλοιπη ταινία. Όπως ακριβώς στα όνειρα. Στην υπόθεση υπάρχει έντονος ερωτισμός και μια υποβλητική ατμόσφαιρα που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην μουσική επένδυση του Bandallamenti. Παρά τις δυσκολίες στην ιστορία, η ταινία καταφέρνει να κρατά το ενδιαφέρον και θυμίζει ένα παζλ που προσπαθούμε επίμονα να ταιριάξουμε τα κομμάτια. Μόνο που εδώ κανένας δεν μας εγγυάται ότι είναι όλα τα κομμάτια στο κουτί.
Πηγή:  cinemanews.gr
*****************
TA ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

 Τι ήθελε τελικά να πει η Οδός Μαλχόλαντ, στη διάσημη ταινία του Ντέιβιντ Λιντς; Από την ημέρα που η ταινία έκανε πρεμιέρα και καθώς κάθε σκηνή δημιουργούσε περισσότερα ερωτηματικά από όσες απαντήσεις έδινε, κριτικοί και κοινό είχαν  αποδυθεί σε έναν αγώνα... κατανόησης, χωρίς όμως κανείς να μπορούσε να υποστηρίξει μετά βεβαιότητος την εκδοχή του. Το σίγουρο είναι ότι ο μοναδικός που μπορούσε να δώσει εξηγήσεις στις απορίες ήταν ο ίδιος η δημιουργός της. Η βρετανική εφημερίδα The Guardian ζήτησε από τον Ντέιβιντ Λιντς να υποδείξει στους αναγνώστες 10 σημεία, τα οποία θα βοηθούσαν στην κατανόηση της ταινίας.
Στη συνέχεια, οι αναγνώστες, βασιζόμενοι στα 10 σημεία του Ντ.Λιντς, κλήθηκαν από την εφημερίδα να γράψουν και να στείλουν τη δική τους εξήγηση. Ο συγγραφέας της καλύτερης, πιο πειστικής και ορθότερα διατυπωμένης άποψης κέρδισε ένα ταξίδι για δύο άτομα στο Λος Αντζελες.

Και τώρα τα 10 στοιχεία του Ντέιβιντ Λιντς:
1. Προσέξτε ιδιαιτέρως την αρχή της ταινίας: τουλάχιστον δύο στοιχεία αποκαλύπτονται πριν από τους τίτλους.
2. Παρατηρήστε τις εμφανίσεις του κόκκινου αμπαζούρ.
3. Μπορείτε να ακούσετε τον τίτλο της ταινίας, για την οποία κάνει οντισιόν ο Ανταμ Κέσερ; Αναφέρεται ξανά;
4. Ένα ατύχημα είναι ένα άσχημο γεγονός... Προσέξτε την τοποθεσία του ατυχήματος.
5. Ποιος δίνει ένα κλειδί και γιατί;
6. Παρατηρήστε τη ρόμπα, το τασάκι και την κούπα του καφέ.
7. Τι νιώθουν, συνειδητοποιούν και παίρνουν οι δύο ηρωίδες από το Club Silencio;
8. Μόνο το ταλέντο βοήθησε την Καμίλα;
9. Προσέξτε τα περιστατικά γύρω από τον άνδρα πίσω από το Winkies.
10. Πού είναι η θεία Ρουθ;

Πηγή: Παλιότερη ανάρτηση στο In.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Angela Gheorghiu - Paei efige to traino by Manos Hadjidakis - Athens 2002

Opera Gala - Angela Gheorghiu & Roberto Alagna Athens Festival - Odeon of Herodes Atticus, 06.09.2002 Symphony Orchestra of ERT Co...