Πέμπτη, Απριλίου 28, 2016

Ένα συναρπαστικό βιβλίο γραμμένο από ένα σοβαρό επιστήμονα και οικείο πρόσωπο

Μετεωρολογική περιπλάνηση: Η ιστορία μιας πεταλούδας

Μετεωρολογική περιπλάνηση: Η ιστορία μιας πεταλούδας



Θοδωρής Ν. Κολυδάς

Κολυδάς Παναγιώτης, 2014
384 σελ.
ISBN 978-960-93-5879-8, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 20,00


Η "Ιστορία μιας πεταλούδας", δεν είναι ένα μυθιστόρημα, αλλά ούτε και ένα "απόλυτο" μετεωρολογικό βιβλίο. Δεν περιλαμβάνει φανταστικές ιστορίες, αλλά ούτε αναφέρεται μόνο στο σύγχρονο "πέταγμα της πεταλούδας" του Lorentz. Η ιστορία του "πετάγματος" ή καλύτερα ο κύκλος μεταμόρφωσης της πεταλούδας, αφορά τις μεταμορφώσεις της κοινωνίας, της επιστήμης, της Μετεωρολογίας αλλά και του καθενός μας, μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Μεταμορφώσεις που δεν είναι αναστρέψιμες και που πριν από 2.500 χρόνια είχε κατανοήσει ο μεγάλος φιλόσοφος Ηράκλειτος, ο οποίος έλεγε: "Ποταμώ γαρ ουκ έστιν εμβήναι δις τω αυτώ", με άλλα λόγια, το ποτάμι της ιστορίας αλλά και των καιρικών φαινομένων, δεν είναι ποτέ το ίδιο.

Το βιβλίο περιέχει πέντε Κεφάλαια.

Στο πρώτο κεφάλαιο, γίνεται ανάλυση και ερμηνεία του καιρού κατά την αρχαιότητα, με βάση τους μύθους, τη θρησκεία και τη μαγεία. Ακολουθεί ενότητα, όπου αναφέρεται η έξωση του υπερφυσικού από την ερμηνεία των καιρικών φαινομένων και στη συνέχεια παρουσιάζεται το ξεκίνημα της μετεωρολογίας ως ξεχωριστού κλάδου των θετικών επιστημών. Γίνεται εκτεταμένη αναφορά στους αρχαίους ταξιδευτές και χαρτογράφους και τέλος περιγράφεται, πώς ο καιρός, λειτουργώντας ως "πολεμική" μηχανή, κατάφερε σε πολλές περιπτώσεις να αλλάξει ακόμα και τον ρου της Ιστορίας.

Στο δεύτερο κεφάλαιο ξεκινάμε από τον Μεσαίωνα και καταλήγουμε στον 18ο αιώνα. Στην πρώτη ενότητα, εξετάζεται η μεταστροφή της Μετεωρολογίας στη Δύση και το Βυζάντιο κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, καθώς και η συμβολή των Αράβων και των Περσών στη Μετεωρολογική Επιστήμη. Γίνονται αναφορές στο κλίμα της εποχής εκείνης, καθώς και σε άλλα σημαντικά γεγονότα που σχετίζονται έμμεσα με τον καιρό. Στη δεύτερη ενότητα που αφορά την Αναγέννηση και το 18ο αιώνα, αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο συνδέθηκαν μεταξύ τους κοινωνικές και κλιματικές συνθήκες αυτής της περιόδου. Παρουσιάζονται επίσης οι πρωτεργάτες της επιστημονικής επανάστασης, τα πειράματά τους, οι εφευρέσεις και οι πρώτες απόπειρες πρόγνωσης του καιρού. Γίνεται εκτεταμένη αναφορά σε τομείς που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της Μετεωρολογίας, όπως τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Χημεία, κ.α.

Στο τρίτο Κεφάλαιο παρουσιάζεται η ιστορία της Μετεωρολογίας κατά τον 19ο αιώνα και γίνονται εκτεταμένες αναφορές σε Θεμελιώδεις Νόμους και Εφευρέσεις, στους Ιδρυτές των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών, καθώς και στο έργο των μεγάλων Εξερευνητών, Θαλασσοπόρων και Κλιματολόγων της Εποχής.

Στο τέταρτο κεφάλαιο, το οποίο είναι και το εκτενέστερο αυτού του βιβλίου ,παρουσιάζεται η εξέλιξη της Μετεωρολογικής Επιστήμης κατά τον 20ο αιώνα. Εκτός από τις μεγάλες εφευρέσεις και το έργο των Κλιματολόγων και Μετεωρολόγων, αναλύονται εξειδικευμένα θέματα της σύγχρονης Μετεωρολογίας, όπως είναι η Πρόγνωση του Καιρού, η Θεωρία του Χάους και οι Αλλαγές του Κλίματος. Ακολουθεί ενότητα η οποία αναφέρεται στις Ατμοσφαιρικές Μετρήσεις, τα Κλιματικά Μοντέλα και τα Ακραία Καιρικά Φαινόμενα.

Στο πέμπτο κεφάλαιο παρατίθεται το έργο του Θεόφραστου "περί σημείων υδάτων και πνευμάτων και χειμώνων και ευδιών", αυτό, που μέχρι σήμερα παραμένει επίκαιρο, με τον τίτλο "Λαϊκή Μετεωρολογία".
Κριτικές - Παρουσιάσεις
Μάχη Τράτσα, Η μετεωρολογία ορίζει τη μοίρα της ανθρωπότητας, "Το Βήμα", 7.6.2014

Κατερίνα Ροββά, Η μετεωρολογία ανά τους αιώνες, "Έθνος", 3.5.2014

Στέφανος Κρίκκης, Πώς οι καιρικές συνθήκες καθόρισαν τη μοίρα της ανθρωπότητας, "Τα Νέα", 3.5.2014
************************************

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΛΥΔΑΣ 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1959 στις Στενιές Άνδρου, όπου και έζησε μέχρι την αποφοίτησή του, το 1976, από το Εμπειρίκειο Ναυτικό Γυμνάσιο. Ακολούθησαν οι Πανεπιστημιακές του σπουδές στο Μαθηματικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αργότερα οι Μεταπτυχιακές, στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με γνωστικό αντικείμενο τη Μετεωρολογία.
Αρχικά απασχολήθηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγητής Μαθηματικών για δύο χρόνια. Από το 1986 έως σήμερα εργάζεται στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας του αφορά στον τομέα της πρόγνωσης του καιρού. Την τελευταία δεκαετία διετέλεσε Τμηματάρχης της Μετεωρολογικής Σχολής καθώς και Διευθυντής Υπηρεσιών της ΕΜΥ.
Έχει εξειδικευθεί σε θέματα πολιτικής χρήσης και αξιοποίησης μετεωρολογικών δεδομένων και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς. Την τελευταία διετία είναι εισηγητής θεμάτων Πολιτικής Προστασίας στo Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Έχει συνεργαστεί κατά καιρούς με πολλά ΜΜΕ και από το 1996 έως σήμερα επιμελείται των δελτίων καιρού του Mega Channel, έχοντας επίσης αναλάβει την καθημερινή μετεωρολογική ενημέρωση, στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega»._

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΝΝΕΑ ΧΑΪΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

 Χρήστος Μουχάγιερ ΕΝΝΕΑ  ΧΑΪΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ     Σκίτσο του Λατούφ για τη δράση του Νετανιάχου  στην Παλαιστίνη (2014)  1. Ο...