Πέμπτη, Απριλίου 28, 2016

Η αλήθεια για την «αφαίμαξη» των ταμειακών αποθεμάτων

Στοχεύοντας προφανώς στη δημιουργία ενός επισφαλούς κλίματος αβεβαιότητας και αστάθειας αρκετά ΜΜΕ έσπευσαν να «βαφτίσουν» αφαίμαξη των αποθεματικών ταμείων τη μεταφορά χρημάτων στην Τράπεζα της Ελλάδος από ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου.

Αφορμή στάθηκε η απόφαση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, να μεταφερθούν στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, τα αποθεματικά του κοινοβουλίου, ύψους 67 εκατομμυρίων ευρώ.
Μετά τα νοσοκομεία, τον ΟΑΕΔ και τον ΕΟΠΥΥ, όπως έγραψαν, η κυβέρνηση έτρεξε να εξαπολύσει ένα «σαφάρι» για να μαζέψει χρήμα για τις τρέχουσες ανάγκες της.
Βέβαια η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική.
Σε ΦΕΚ του Απριλίου (20/4, 27/4) του 2015 αναφέρεται ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει αναθεωρηθεί ο τρόπος ελέγχου των διαθέσιμων του Δημοσίου, ενώ στο Πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο, προβλέπεται η δημιουργία ενός «Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου» στον οποίο θα περάσουν όλα τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης και ο οποίος θα ελέγχεται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών.
Σύμφωνα με την ψηφισμένη διάταξη λοιπόν, όλοι οι λογαριασμοί της Κεντρικής Διοίκησης θα ενταχθούν σε αυτόν, ενώ ο υπουργός Οικονομικών θα παρακολουθεί και θα προγραμματίζει με ενιαίο τρόπο τις ταμειακές ροές από και προς αυτόν, θα προσδιορίζει το ύψος των διαθεσίμων και τις ανάγκες δανεισμού και θα διαχειρίζεται τα διαθέσιμα πλεονάσματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πολυνομοσχέδιο αναφέρεται ρητώς πως «για τον προσδιορισμό του ημερήσιου ύψους των διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου λαμβάνονται υπόψη και τα υπόλοιπα των λογαριασμών του που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος και προέρχονται από αδιάθετες χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: