Κυριακή, Απριλίου 10, 2016

ΟΥΚ ΑΠΕΣΒΕΤΟ ΤΟ ΛΑΛΟΝ ΥΔΩΡ




·         Εκδηλώσεις στην Ιταλία: Συμπόσια Αριστοτελικά (Απρίλιος-Μάιος 2016)

Οι παρακάτω εκδηλώσεις διοργανώνονται από τη Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας και έχουν τη στήριξη της Ελληνικής Κοινότητας Νεαπόλεως και Καμπανίας και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας. Τελούν υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Οι διαλέξεις γίνονται στην έδρα της Φιλελληνικής Εταιρείας, στο HOTEL MAIORINO στην Cava de’Tirreni που για λίγους μήνες το 1944 υπήρξε η έδρα της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου.

ΣΥΜΠΟΣΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΑ
Αριστοτέλειο Έτος ΟΥΝΕΣΚΟ
Παρασκευή, 1 Απριλίου, 6 μ.μ.
Η Ελλάδα στα χρόνια του Αριστοτέλη
καθ. Luigi Gallo
Università di Napoli L’ORIENTALE
Παρασκευή, 15 Απριλίου, 6 μ.μ.
Η Μουσική στον Αριστοτέλη
καθ. Angelo Meriani
Università di Salerno
Παρασκευή, 29 Απριλίου, 6 μ.μ.
Η ιατρική στον Αριστοτέλη
καθ. Jolanda Capriglione
Seconda Università di Napoli
Παρασκευή, 13 Μαΐου, 6 μ.μ.
Ο Αριστοτέλης και η μεταφυσική
καθ. Aldo Masullo
Università di Napoli FEDERICO II
Παρασκευή, 27 Μαΐου, 6 μ.μ.
Η πολιτεία του Αριστοτέλη
καθ. Giulio Maria Chiodi
Università dell’Insubria

·         Διάλεξη Sanne Rish

Την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016 και ώρα 20.30. θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της Sanne Rishøj Christensen (University of South Denmark), με τίτλο: The Poet's Power in a Nutshell: the Authority of Hellenistic epigram. Η εκδήλωση θα γίνει στην Αίθουσα 1 - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://www.philology.uoc.gr/events/

·         Ημερίδα στη Ρώμη προς τιμήν του Mario Vitti: (Ξανά-)γράφοντας την ιστορίας μιας λογοτεχνίας (11/4/16)

Το Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza διοργανώνει προς τιμήν του Mario Vitti, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κυρίου Προκόπη Παυλοπούλου, στις 11 Απριλίου 2016, 10.00, Odeion - Sapienza Università di Roma, ημερίδα με θέμα: (Ξανά-)γράφοντας την ιστορίας μιας λογοτεχνίας.
Για το πρόγραμμα, βλ. συνημμένο

Συνημμένα

Το πρόγραμμα της Ημερίδας (pdf, 379KB)

· 

·         Ημερίδα: Δημιουργική Γραφή και Λογοτεχνία: Από τη θεωρία στην πράξη (11/4/16)

Το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ οργανώνει την Ημερίδα "Δημιουργική Γραφή και Λογοτεχνία: Από τη θεωρία στην πράξη", Δευτέρα 11 Απριλίου, ώρα έναρξης:14.00, στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ.
Επιστημονική υπεύθυνη: Πολυτίμη Μακροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τομέα Γαλλικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Ημερίδας:
http://ecriture-creative.thes.eu/
Για το πρόγραμμα, βλ. συνημμένο

Συνημμένα

Το πρόγραμμα της Ημερίδας (pdf, 358KB)

·         Παρουσίαση βιβλίου (11/4/16)

Το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου της Τασούλας Μ. Μαρκομιχελάκη "Εδώ, εις το Κάστρον της Κρήτης. Ένας λογοτεχνικός χάρτης του βενετσιάνικου Χάνδακα", των εκδόσεων University Studio Press. Η παρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2016, ώρα 19.00, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου (Κορωναίου 9, αίθ. "Καστελλάκη"). Η εκδήλωση γίνεται με τη συμπαράσταση του Δήμου Ηρακλείου.
Ομιλητές:
Θεοχάρης Δετοράκης, ομότ. καθηγητής Παν/μίου Κρήτης
Βασιλική Συθιακάκη, προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου
Βασίλης Ρούβαλης, συγγραφέας - δημοσιογράφος
Συντονίζει η Νένα Γαλανίδου, αναπλ. καθηγ. Παν/μίου Κρήτης
Αποσπάσματα θα διαβάσει η δρ. Αταλάντη Μιχελογιαννάκη, μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας

·         Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (http://www.ouc.ac.cy/web/guest/s1/programme/elilogo/description ) δέχεται αιτήσεις ως τις 9 Μαΐου 2016 ηλεκτρονικά στο http://www.ouc.ac.cy
Για πληροφορίες, βλ. συνημμένο

Συνημμένα

Πληροφορίες για το πρόγραμμα (pdf, 381KB)

·         Ημερίδα: Πριν από τη μεγάλη πρωτεύουσα (12/4/16)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας σας προσκαλεί στην επιστημονική ημερίδα που διοργανώνει στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Πριν από τη μεγάλη πρωτεύουσα», την Τρίτη 12 Απριλίου 2016, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας. Διακεκριμένοι ομιλητές θα καλύψουν με τις ανακοινώσεις τους όλη τη χρονική περίοδο της έκθεσης και θα αναδείξουν σημαντικές όψεις της έρευνας της περιοχής. Η εξέλιξη του τοπίου, η εισαγωγή νέων τεχνολογιών και ιδεών, αλλά και η μετακίνηση πληθυσμών θα είναι μερικά από τα θέματα που θα θιγούν, ενώ ιδιαίτερη μνεία θα γίνει και για το στήσιμο της έκθεσης από τους υπεύθυνους συντηρητές.
Για περισσότερες πληροφορίες & το πρόγραμμα, βλ. συνημμένο
αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων
προγραμμάτων Γ΄ ΚΠΣ και ΕΣΠΑ 2007-2013.

Συνημμένα

Δελτίο Τύπου (msword, 147KB)

·       

·         Ημερίδα: Προετοιμάζοντας τον νέο τύπο δασκάλου για τον 21ο αιώνα (16/4/16)

Η Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, Κοινωνικών Επιστημών και Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, στο πλαίσιο του Εξ Αποστάσεως Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας» συνδιοργανώνουν την Ημερίδα: Προετοιμάζοντας τον νέο τύπο δασκάλου για τον 21ο αιώνα. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Απριλίου του 2016, από τις 9:30 π.μ. μέχρι τις 13:30 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη, στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο, Β. Γεωργίου Α΄ 1 (κτίριο Α, πρώτος όροφος, αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου) και θα είναι ανοικτή στο κοινό.
Στην εποχή της διαπολιτισμικότητας, της πολυγλωσσίας, της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας και τoυ όλο και περισσότερο κυρίαρχου ρόλου του διαδικτύου στη ζωή μας, ο ρόλος του δασκάλου κρίνεται πλέον αυστηρότερα από ποτέ άλλοτε και κάποτε τίθεται και υπό αμφισβήτηση. Το πρότυπο του «επαρκούς δασκάλου» που απαντά θετικά όχι μόνο στις εκπαιδευτικές, αλλά και στις κοινωνικές ανάγκες των μαθητών αναδιαμορφώνεται ουσιαστικά. Ποιος είναι όμως αυτός ο νέος τύπος δασκάλου που είναι ικανός να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τις εποχής; Τι σπουδές πρέπει να έχει; Ποιες, επιπλέον, ικανότητες πρέπει να καλλιεργήσει; Τι απαιτείται να γνωρίζει; Tι θα πρέπει να μπορεί να διαχειριστεί;
Στο πλαίσιο των εργασιών της Ημερίδας θα συζητηθούν το προφίλ και ο ρόλος του ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ, και θα γίνει προσπάθεια να απαντηθούν ερωτήματα όπως τα παραπάνω.
H συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν.
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους θα παραστούν στην ημερίδα με φυσική παρουσία.
Για να δείτε αναλυτικά το Πρόγραμμα της ημερίδας πατήστε http://www.unic.ac.cy/files/DL/TGSLD%20-%20Seminar%20in%20Thessa...
Παρακαλούμε όπως οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να παραστούν στην ημερίδα να δηλώσουν συμμετοχή κάνοντας κλικ στο https://docs.google.com/forms/d/1eHw7r7E3ajMK7xapGp9rHmhEZDCVXiXs-Pkg68bIs6Q/viewform?c=0&w=1
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με την κ. Θωμαή Ρουσουλιώτη στο τηλέφωνο: +2310805507 ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: rousouliotith@yahoo.gr

·         

·         Νέες εκδόσεις - μεταφράσεις έργων του Γ. Σεφέρη στα αγγλικά και ιταλικά

Κυκλοφόρησαν δύο νέες εκδόσεις μεταφρασμένων έργων του Γ. Σεφέρη στα αγγλικά και τα ιταλικά. Από τις εκδόσεις Αιώρα.
Τίτλος: George Seferis, Novel and Other Poems (δίγλωσση έκδοση)
Συγγραφέας: Γιώργος Σεφέρης (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1963)
Μετάφραση στα αγγλικά: Roderick Beaton
Τίτλος: George Seferis, Un poeta greco a Stoccolma
Συγγραφέας: Γιώργος Σεφέρης (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1963)
Μετάφραση στα ιταλικά: Maria Caracausi
Επίμετρο: Δημήτρης Δασκαλόπουλος
Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. συνημμένα δελτία τύπου

Συνημμένα


·         Εκδηλώσεις στην Κατερίνη: Λογοτεχνία και Κινηματογράφος (11-21/4/16)

Η Πολιτιστική Πρωτοβουλία Πιερίας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πιερίας, το κινηματοθέατρο «Ευκαρπίδη» και η Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης διοργανώνουν από τις 11 έως τις 21 Απριλίου 2016 στην Κατερίνη εκδηλώσεις με θέμα «Λογοτεχνία και Κινηματογράφος» (στο πλαίσιο των Κινηματογραφικών Αφιερωμάτων Κατερίνης). Η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Δ. Κατερίνης («Εκάβη»), ενώ οι προβολές των ταινιών και οι συζητήσεις θα γίνουν στο κινηματοθέατρο «Ευκαρπίδη». Στον ίδιο χώρο, παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί έκθεση ζωγραφιστών κινηματογραφικών αφισών και θα λειτουργήσει έκθεση κινηματογραφικού βιβλίου.
Για το πρόγραμμα, βλ. συνημμένο

Συνημμένα

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων (msword, 94KB)

·         Τιμητική εκδήλωση για τους ήρωες του Κυπριακού Αγώνα (1955-1959) (13/4/16)

Οι μαθητές της Θεσσαλονίκης τιμούν τους ήρωες του Κυπριακού Αγώνα 1955-1959. Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016, στις 7.30 μ.μ. Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ. Τίτλος της εκδήλωσης 2016: «Ζωή σε σας ο θάνατος κι αθάνατοι θα μείνετε».
Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. συνημμένο

Συνημμένα

Το Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης (msword, 149KB)

·         Διήμερο: Ψηφιακή Επανάσταση και Σχολείο (14-15/4/16)

Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη) διοργανώνει Διήμερο με θέμα: Ψηφιακή Επανάσταση και Σχολείο, στις 14-15 Απριλίου 2016, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κων/νου 48, Αθήνα).
Είσοδος ελεύθερη
Για το πρόγραμμα, βλ. http://www.moraitis.edu.gr/dl/ETS_April.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: