Τετάρτη, Οκτωβρίου 21, 2015

Παμούκ: Ο Ερντογάν καταστρέφει τη χώρα

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 
Ο Τούρκος νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ κατηγορεί τον Ερντογάν για το κλίμα ανασφάλειας στην Τουρκία.

«Η Τουρκία κινδυνεύει να καταρρεύσει», προειδοποιεί ο πιο διάσημος Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ. Την επαύριο της αποτρόπαιης τρομοκρατικής επίθεσης στην Αγκυρα, ο νομπελίστας συγγραφέας παραχώρησε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», τονίζοντας πως η αυξανόμενη αστάθεια στην πατρίδα του συνδέεται με την αποτυχία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν να διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον περασμένο Ιούνιο.
«Η εκλογική ήττα εξόργισε τον Ερντογάν», είπε ο Παμούκ στη «La Repubblica», υπογραμμίζοντας πως αυτή η ανατροπή στα σχέδιά του, που προκάλεσαν τις εκλογές που θα γίνουν την 1η Νοεμβρίου, βρίσκεται επίσης πίσω από την πρόσφατη αναζωπύρωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στον στρατό και τους Κούρδους αντάρτες. «Ο Ερντογάν απέτυχε να πείσει του Κούρδους να τον ψηφίσουν ώστε να προχωρήσει στην ίδρυση μιας προεδρικής δημοκρατίας».

Ο Ορχάν Παμούκ είναι γνωστός για τη θέση κατά του κόμματος του Ερντογάν και της κοινοβουλευτικής απολυταρχίας που προωθεί. Στη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα, που προβλήθηκε ιδιαίτερα διεθνώς, ο Παμούκ ισχυρίζεται ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε ο στρατός ήταν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη των πραγμάτων και γι’ αυτό συμφώνησαν στην έναρξη εκ νέου του πολέμου κατά του κουρδικού κινήματος.

«Ο κόσμος στην Τουρκία είναι σε κατάσταση σοκ», λέει. «Μία ειρηνική χώρα βρέθηκε ξαφνικά σε πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος και τους Κούρδους». Μιλώντας για τη δική του γενιά, o 63χρονος Παμούκ λέει ότι είναι έντονες οι μνήμες από τις συγκρούσεις ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά, κυρίως στη δεκαετία του ’70. «Κανείς δεν θέλει να γυρίσουμε εκεί». Ο Παμούκ θεωρεί πως πλέον οι περισσότεροι Τούρκοι έχουν πλέον αντιληφθεί τους σκοπούς του Ερντογάν. «Αρχικά δεν ήθελε να είναι μέρος της διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μετά, συμφώνησε να ακολουθήσει τη γραμμή των Αμερικανών και ταυτόχρονα άρχισε να βομβαρδίζει τους Κούρδους. «Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος», λέει ο Ορχάν Παμούκ, που μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ.

​​Το νέο βιβλίο του Ορχάν Παμούκ, με τίτλο «Κάτι παράξενο στο νου μου», θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο από τις εκδόσεις «Ωκεανίδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: