Δευτέρα, Αυγούστου 03, 2015

Ένας ιδιότυπος δικτάτορας


Με ποιον πολεμάει τελικά η Τουρκία;

Δημοσιεύθηκε:
ERDOGAN TURKEY WAR
Αυτό είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα διεθνών αναλυτών αλλά και δημοσιογράφων στη γειτονική μας χώρα, μετά την τροπή που έχει λάβει ο «πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».
Είναι φανερό πλέον ότι οι πομπώδεις δηλώσεις της Τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής γραφειοκρατίας για «πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία» δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια έντεχνη και πολιτικώς ορθή διατύπωση, για την έναρξη ενός επιθετικού πολέμου εναντίον των Κούρδων.
Οι επιθέσεις εναντίον των Κούρδων δεν έχουν στόχο μόνο τους Κούρδους της Συρίας αλλά κυρίως την αποδυνάμωση του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP) που με την παρουσία του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές , έγραψε παρακαταθήκη για μια δυναμική παρουσία στο πολιτικό στερέωμα της Τουρκίας τα επόμενα χρόνια.
Η Τουρκία αυτές τις ημέρες φλερτάρει με τις πιο σκοτεινές ημέρες της ιστορίας της. Με αφορμή έναν πόλεμο που δεν έγινε ποτέ, καταγγέλλει το Κουρδικό στοιχείο συλλήβδην ως τρομοκράτες δημιουργώντας ένα κλίμα φοβίας και τρομοκρατίας στο εσωτερικό, με απειλές σε δημοσιογράφους που αμφισβητούν την ηθική νομιμότητα της πράξης του Ερντογάν. Στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα τρομοκρατίας σε όλη την χώρα που έχει ως αποτέλεσμα την επαναβεβαίωση της απόλυτης κυριαρχίας του Ταγίπ Ερντογάν στην χώρα.
Το ζήτημα που ανακύπτει πέρα από την προφανή ηθική του βάση ενέχει και ένα βαρύ γεωπολιτικό ρίσκο για την Τουρκία, που κινδυνεύει να βρεθεί όχι μόνο χωρίς συμμάχους και φίλους αλλά και με εχθρούς σε μια περιοχή που φλέγεται και αλλάζει διαρκώς. Αν λάβει κανείς υπόψιν το διστακτικό άνοιγμά του Ιράν στον δυτικό κόσμο, σε συνδυασμό με τη συνεισφορά των Κούρδων στο πόλεμο εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», δεν θέλει και μεγάλη σοφία για να αντιληφθεί κανείς ότι η επιθετικότητα των Τούρκων αποκτά χαρακτηριστικά αυτοκτονικού ιδεασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ : Με λογοτεχνικά κείμενα άσχετα προς την εποχή μας θεματικά η εξοικείωση των μαθητών με τη Λογοτεχνία

  Η διδασκαλία “ολόκληρου λογοτεχνικού έργου”: απορίες, ενστάσεις, προβληματισμοί ...