Τρίτη, Φεβρουαρίου 03, 2015

Χαίρε, ω φιλτάτη Συρία!


Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
και το Αρχείο Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα
σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης
Χαίρε, ω φιλτάτη Συρία!
φωτογραφίες του Θεόφιλου Προδρόμου
από έναν κόσμο οριστικά χαμένο
την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015 στις 20.00
στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ
Βίλα Καπαντζή – Βασ. Όλγας 108
κείμενα - επιμέλεια Μαριάννα Κορομηλά
Παράλληλα με την έκθεση,
προγραμματίζονται μια σειρά από διαλέξεις,
οι οποίες θα λάβουν χώρα στη Βίλα Καπαντζή,
στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11
και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
Το ΜΙΕΤ εξέδωσε επίσης δύο μικρά τομίδια
«Τα συριακά ποιήματα του Καβάφη» και
«Στον τροπικό του καρκίνου» της Μαριάννας Κορομηλά.
 
διάρκεια έκθεσης 7 Φεβρουαρίου έως 19 Απριλίου 2015
ωρες λειτουργιας Τρίτη: 9.00-16.00 Τετάρτη και Πέμπτη: 14.00-21.00
                                Παρασκευή, Σάββατο Κυριακή: 10.00-18.00
πληροφοριες 2310 295 170, 295 171, www.miet.gr, www.apan.gr

Οδοιπορικό στη Συρία των μεγάλων πολιτισμών

Κοιτίδα μεγάλων πολιτισμών, η Συρία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με την ολοκληρωτική καταστροφή, με τις πτυχές της τραγωδίας να αγγίζουν και την πολιτιστική της κληρονομιά και τους μαχητές να λεηλατούν τον πλούτο της χώρας.

Στο τέρμα του Σουκ αλ Χαμιδιέ: το πρόπυλο του Ιερού του Διός ανάμεσα στα μαγαζιά, κοντά στο Μεγάλο Τζαμί, και το Σουκ αλ Χαμιδιέ, η νεότερη σκεπαστή αγορά της Δαμασκού, έργο του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμ
Στο τέρμα του Σουκ αλ Χαμιδιέ: το πρόπυλο του Ιερού του Διός ανάμεσα στα μαγαζιά, κοντά στο Μεγάλο Τζαμί, και το Σουκ αλ Χαμιδιέ, η νεότερη σκεπαστή αγορά της Δαμασκού, έργο του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β'
Το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης και το Αρχείο της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα (ΑΠΑΝ) διοργανώνουν στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ, στη Θεσσαλονίκη, μεγάλη έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Χαίρε, ω φίλτατη Συρία! Φωτογραφίες του Θεόφιλου Προδρόμου από έναν κόσμο οριστικά χαμένο».
Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 7 Φεβρουαρίου, θα μείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 19 Απριλίου και συνοδεύεται από σειρά διαλέξεων για το θέμα, καθώς και από την έκδοση δύο μικρών τόμων, «Τα συριακά ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη» και «Στον τροπικό του καρκίνου» της Μαριάννας Κορομηλά.
Με τον φακό του Θεόφιλου Προδρόμου και τα κείμενα της ιστορικού Μαριάννας Κορομηλά ξεδιπλώνεται ένας ευγενικός κόσμος, βαθιά πολιτισμένος και ιδιαίτερα οικείος στην ιστορική μνήμη του ελληνισμού.
Οδοιπορικό στη Συρία των μεγάλων πολιτισμών
Στόχος της έκθεσης είναι να κινητοποιηθούν οι μηχανισμοί της μνήμης, ανακαλώντας όχι μόνο τα χίλια χρόνια της ελληνιστικής, ελληνορωμαϊκής και βυζαντινής ιστορίας του τόπου (333 π.Χ. έως 636 μ.Χ.), αλλά επίσης τους δεσμούς και τις επιρροές μεταξύ ελληνικού και συριακού πολιτισμού από την εποχή του Χαλκού έως σήμερα.
Η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί από κοντά την τραγωδία που εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή, το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων, την καταστροφή και τη λεηλασία σημαντικότατων μνημείων, η έκθεση ωστόσο είναι καθαρά πολιτιστική, δίχως αναφορές στα πρόσφατα γεγονότα. Και όπως σημειώνουν οι διοργανωτές «το μέγεθος της τραγωδίας αποκτά τις ασύλληπτες διαστάσεις του όταν έρθει κανείς σε επαφή ακόμη και με τα πολιτιστικά μόνο μεγέθη».
«Εδώ και καιρό ετοιμάζουμε αυτό το μεγάλο φωτογραφικό οδοιπορικό για τη χώρα που είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε. Μια έκθεση αφιερωμένη στον ύψιστο πολιτισμό και στην ευγένεια των εξαιρετικών ανθρώπων που είχαμε την τύχη να συναντήσουμε. Για όλα αυτά που δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι χάνονται, χάθηκαν, με αυτόν τον αποτρόπαιο τρόπο. Για να μη χάσουμε τη Συρία από τα μάτια μας. Για να μείνει αυτή η μεγάλη πολιτιστική κοιτίδα στη μνήμη μας και η δική μας μνήμη να γίνει κτήμα όλων», αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης, Μαριάννα Κορομηλά, και προσθέτει: «για τις μητροπόλεις των πέντε χριστιανικών δογμάτων στο Χαλέπι και τις παραδεισένιες αυλές με τα γιασεμιά και τις λεμονιές πίσω από τους μαντρότοιχους των γέρικων σπιτιών. Για τον Ρωμανό τον Μελωδό και τον Εφραίμ τον Σύρο. Για τον Χάννα Μανσούρ, που εμείς τον είπαμε Ιωάννη Δαμασκηνό. Για τους Σελευκίδες και τους Ομεγιάδες.
Για το παλαίφατο Πατριαρχείο Αντιοχείας, από αιώνες τώρα στη Δαμασκό. Για τους γραφείς της προϊστορικής Ουγκαρίτ, που κατασκεύασαν το πρώτο αλφάβητο στον κόσμο, αυτό που ταξίδεψε ως το Αιγαίο. Για τον Καβάφη, που μας κρατούσε παντού συντροφιά».

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Μάνος Χατζιδάκις στη Ρωμαϊκή Αγορά - 35 τραγούδια | 1947-1985

Μάνος Χατζιδάκις(1925-1994) 0:00:00 * 01. ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΑΓΙΚΗ [ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ]   0:03:13 * 02. ΟΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ (ΚΑΘΕ ΚΗΠΟΣ ΕΧΕΙ) [ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚ...