Τρίτη, Απριλίου 15, 2014

Ζωγραφίζοντας, καπνίζοντας, τρώγοντας...


Philip GustonΖωγραφίζοντας, καπνίζοντας, τρώγοντας. 

Λάδι σε καμβά. Διαστάσεις 197Χ263 εκ.
Μόνιμες συλλογές του Stedelijk Museum, στο Άμστερνταμ.

Αυτοβιογραφικός πίνακας, που απεικονίζει τον καλλιτέχνη να καπνίζει  ξαπλωμένος στο κρεβάτι, το έχοντας  ένα πιάτο τηγανητές πατάτες στη  βάση του στήθους του. Το κόκκινο, το ροζ και το  γκρι της χρωματικής παλέτας του  Guston  επιδεινώνουν  την ανησυχητική διάθεση της ζωγραφικής του καλλιτέχνη. Το κεφάλι του καλλιτέχνη, από το οποίο  λείπουν η μύτη, το στόμα και το ένα μάτι , παίρνει το σχήμα ενός φασολιού-γίγαντα. Όπως και με τα άλλα αντικείμενα-μοτίβα , π.χ.  τα παπούτσια, το κεφάλι-φασόλι γίγαντας επιστρέφει σε αρκετούς από τους πίνακες του Guston . Πρόκειται για  ένα προσωπικό λεξιλόγιο των μορφών και της εικονογραφίας του. Ο  Guston παρουσιάζει αυτά τα στοιχεία για να εκφράσει τις ιδέες σχετικά με τις προσωπικές ανησυχίες ή τις κακοτυχίες του. Σε αυτό το σημείο της ζωής του,οι  υπερβολικές διατροφικές συνήθειες και το κάπνισμα, με τα  τρία(!)πακέτα τσιγάρα ημερησίως, είχαν αρχίσει  να επηρεάζουν δυσμενώς  την υγεία του . Το έργο του λοιπόν σ΄ αυτή τη στιγμή της καλλιτεχνικής του πορείας  μπορεί γενικά να περιγραφεί ως τραγελαφικό , επειδή δείχνει την τραγική πλευρά της ύπαρξής του.

GustonYoung.jpg 

 

Philip Guston - Wikipedia, the free encyclopedia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Το έργο του Φίλιπ Γκάστον στη Φραγκφούρτη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΜΙΛΙΑ ΣΉΜΕΡΑ, ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΜΑΪΟΥ (ΣΤΙΣ 19,00΄΄), ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ «ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ ΤΗΣ ΔΕΘ»

  ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  ΣΉΜΕΡΑ, ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΜΑΪΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ . Αναλυτικά το πρόγραμμα: 09:30: Συνάντ...