Τετάρτη, Απριλίου 30, 2014

Νότες βαμμένες με αίμα

Roses of Picardy: δημοφιλέστατο τραγούδι του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, που έκτοτε είχε διαχρονική επιτυχία . Οι στίχοι του μιλούν για κάποιον Βρετανό στρατιώτη  που ερωτεύεται μια Γαλλίδα , ενώ υπηρετούσε μαχόμενος κατά των Γερμανών στην Πικαρδία. Οι στίχοι του τραγουδιού γράφτηκαν από τον Βρετανός αξιωματικό Frederick Ε. Weatherley και τη μουσική του συνέθεσε ο  Haydn Wood το 1916. Το τραγούδι  αυτό άγγιξε αμέσως την καρδιά των  Βρετανών στρατιωτών,  που είχαν αφήσει πίσω τους μια αγαπημένη, όταν στρατολογήθηκαν για να πολεμήσουν στο Μέτωπο της Γαλλίας. Ωστόσο, το τραγούδι γράφτηκε από τον Weatherley  για  μια Γαλλίδα  χήρα, στο σπίτι της οποίας έμενε και με την οποία ήταν ερωτευμένος.

Πικαρδία (γαλλ. Picardie, διεθν. Picardy). 
Ιστορική γεωγραφική περιοχή και διοικητικό διαμέρισμα (19.399 τ. χλμ., 1.857.481 κάτ. το 1999) της Γαλλίας, με πρωτεύουσα την πόλη Αμιέν (βλ. λ.). Εκτείνεται στη βορειοανατολική Γαλλία, βρέχεται από τη θάλασσα της Μάγχης στα Δ και συνορεύει με τα διαμερίσματα Νορ Πα-ντε-Καλέ στα Β, Καμπανίας-Αρδενών στα ΝΑ, Ιλ-ντε-Φρανς στα Ν και Άνω Νορμανδίας στα Δ, καθώς και με το Βέλγιο σε μια πολύ μικρή λωρίδα γης στα ΒΑ. Περιλαμβάνει τους νομούς Εν, Ουάζ και Σομ. 
Η περιοχή έχει σχήμα επίμηκες, με διεύθυνση από τα Α προς τα Δ, και επιφάνεια κυρίως πεδινή ή ελαφρώς κυματοειδή. Μορφολογικά αντιστοιχεί στη λεκάνη απορροής του Σομ και στο ανώτερο τμήμα της λεκάνης του Ουάζ, δεξιού παραποτάμου του Σηκουάνα. Το κλίμα, που γίνεται ήπιο από τις θαλάσσιες επιδράσεις, παρουσιάζει δροσερά και ανεμώδη καλοκαίρια, σχετικά ήπιους χειμώνες και άφθονες βροχοπτώσεις. Η Π. είναι περιοχή κυρίως γεωργική με πλούσιες καλλιέργειες δημητριακών (σιτάρι, βρόμη, κριθάρι), ζαχαρότευτλων, κτηνοτροφών, πατατών, λιναριού, κηπευτικών και φρούτων. Αξιόλογη είναι η κτηνοτροφία βοοειδών και αλόγων, αλλά και η βιομηχανία (υφαντουργίας, ειδών διατροφής, ειδών υπόδησης και ένδυσης). 
Η αρχαία διάλεκτος της Π. παρουσιάζει αρκετές αναλογίες με τη βαλονική διάλεκτο που ομιλείται στο γειτονικό Βέλγιο.
Κυριότερες πόλεις, εκτός της Αμιέν, είναι η Αμπεβίλ (βλ. λ.), στον νομό Σομ, που έδωσε επίσης το όνομά της σε έναν πολιτισμό της κατώτερης παλαιολιθικής εποχής (βλ. λ. αμπεβίλιος πολιτισμός) και η Σεν Κουεντίν (βλ. λ.), πρωτεύουσα του νομού Εν.
Ο καθεδρικός ναός της Λαν στον νομό Εν αποτελεί ένα από τα αξιολογότερα επιτεύγματα της γαλλικής αρχιτεκτονικής. Ο ναός είναι γοτθικού ρυθμού με ορισμένες εξωτερικές καινοτομίες. Εξάλλου, στο έδαφος της Π. διεξήχθη μία από τις πιο φονικές μάχες της ιστορίας της ανθρωπότητας, η μάχη του Σομ, στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου (βλ. λ. Σομ, μάχη)
Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια Δομή
***********************

*Μάχη του Σομ - Παγκόσμια Πολεμική Ιστορία

Roses of Picardy - Wikipedia, the free encyclopedia


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κώστας Καραμανλής : αδιανόητα ψεύδη

  ΣΥΡΙΖΑ για Καραμανλή / Με αδιανόητη ευκολία εκστομίζει ψέματα - Ιδού το έγγραφο που τον προειδοποιούσε για Τέμπη «Αφού το ζήτησε ο πρώην...