Τρίτη, Απριλίου 29, 2014

Κι όλο τα ίδια μένουν!...

[ Σύνθεση: Gerontakos]
 ********************************
Η Ελλάδα αλλάζει και άλλα ανέκδοτα που μου έμαθε ο χειμώνας που πέρασε 

Του Γιώργου Τούλα
 Πηγή: www.parallaximag.gr

 Δέκα πράγματα που δεν άλλαξαν


 
 1) Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που η Κρίση δεν έπληξε. Οι άνθρωποι αυτοί είναι όσοι βρίσκονταν πάντα κοντά στην εξουσία. Συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, παρατρεχάμενοι. 
2) Για κάποιους η δημοσιογραφία ήταν, είναι και θα είναι, ο δρόμος για το παρακάτω. Το παρακάτω είναι η κάθοδος στην πολιτική, το βόλεμα, η προσωπική ανέλιξη. Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα αυτή την εποχή ανθρώπων που αλωνίζουν ως παράσιτα πλάι σε παράγοντες της πολιτικής ζωής, ζουν στη σκιά τους, εξυπηρετούν σκοπούς και στο τέλος επιβραβεύονται με μια θέση σε ψηφοδέλτια.
 3) Πλάι στη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που γονάτισαν οικονομικά από την κρίση υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών που κατέβασαν ηχηρά τα ρολά των επιχειρήσεών τους, προκαλώντας τα media με τις χρεοκοπίες τους και την επόμενη στιγμή άνοιξαν παραδίπλα νέα μαγαζιά. Βάζοντας μπροστά αχυράνθρωπους, ως υπεύθυνους, είναι εκεί και πάλι. Εστιάτορες, εκδότες, εργολάβοι, παντός είδους λαμόγια που αφού φόρτωσαν ΦΠΑ εκατομμυρίων σε πεθαμένους πλέον υπέργηρους συγγενείς,, δεν πλήρωσαν ποτέ ασφαλιστικές εισφορές και αφήνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο απλήρωτους,, τώρα είναι και πάλι στον αφρό.
 4) Το κρατικό χρήμα που μοιραζόταν αβέρτα κάτω από το τραπέζι συνεχίζει να μοιράζεται, απλά λίγο πιο προσεκτικά. Δείτε ποιοι παίρνουν τις εργολαβίες, τις διαφημιστικές καμπάνιες των υπουργείων, ποιοι εργάζονται ως σύμβουλοι υπουργών και γενικών γραμματέων. Οι ίδιοι άνθρωποι...
 5) Οι πολίτες παραμένουν δραματικά αμέτοχοι μπροστά στα τεκταινόμενα. Με πρόφαση τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχονται, την εξαθλίωση, την ανεργία, αρνούνται να αλλάξουν, να προχωρήσουν μπροστά και λειτουργούν με όρους της προηγούμενης εποχής. Συνωστίζονται σε πολιτικά γραφεία που τους τάζουν διάφορα, υιοθετούν συμπεριφορές ατομικής και όχι συλλογικής διεκδίκησης, δεν αντιλαμβάνονται την ευκαιρία που πάει χαμένη. 
6) Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τη χώρα είναι ο τρόπος της ιδιωτικής κατοχής. Από το πεζοδρόμιο μπροστά στο σπίτι μας μέχρι τον πεζόδρομο στο κέντρο, η πλειοψηφία των ανθρώπων συμπεριφέρεται στο δημόσιο χώρο περίπου σαν να τον κληρονόμησε από τον παππού της. 
7) Ο ασφαλέστερος τρόπος για να διαλύσεις μια κοινωνία είναι να τη διχάσεις. Πρώτα χτίζεις τον Δούρειο Ίππο, τον εγκαθιστάς με τη βοήθεια των ΜΜΕ και μετά τα πράγματα είναι εύκολα. Αποδείχτηκε δεκάδες φορές τα τελευταία χρόνια πόσο εύκολο είναι να σπάσεις την κοινωνική συνοχή στρέφοντας τα πυρά εναντίον κοινωνικών ομάδων.
 8) Ακόμα και ο λόγος της Αριστεράς που όφειλε να επιδείξει προσαρμοστικότητα είναι δυστυχώς ένας λόγος χαϊδέματος. Θα τα κάνουμε όλα όπως πριν. Κανείς δεν λέει θα τα πάμε όλα παρακάτω, ως οφείλει. 
9) Η περίπτωση της ΕΡΤ είναι το απόλυτο παράδειγμα ενός φαιδρού κράτους που προσπαθεί να ενδυθεί το μανδύα του εκσυγχρονισμού. Η αδυναμία του να μετασχηματίσει έναν γίγαντα, οδήγησε στο κλείσιμό του και στην αντικατάστασή του από γελοίους νάνους. 
 10) Η γραφειοκρατία είναι ανίκητη γιατί απλά εξυπηρετεί την ανομία και την ανάγκη των πολιτικών να περιπλέκουν τα πράγματα για ευνόητους λόγους. Πέντε χρόνια κρίσης και δεν απολέσαμε ούτε ένα βήμα από τα δεκάδες που απαιτούνται ακόμα και για την πιο απλή αδειοδότηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: