Παρασκευή, Οκτωβρίου 11, 2024

Θα επιτρέψει η Δικαιοσύνη να επιβαρυνθεί περισσότερο η ποιότητα της ζωής μας , επιτρέποντας οικοδομές-τέρατα σε ύψος;

 https://www.lifo.gr/sites/default/files/styles/max_1920x1920/public/articles/2024-10-10/dimitris-chapsoulas-.jpg?itok=x2n3gzUF


ΣτΕ: Ξεκινά η μεγάλη μάχη για τα ύψη των κτιρίων

 Δήμοι, πολίτες και οργανώσεις θα βρεθούν απέναντι στο υπουργείο Περιβάλλοντος, σε κατασκευαστικές εταιρείες και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Η επικείμενη κρίση του ΣτΕ θα είναι καθοριστική για το παρόν και το μέλλον του αστικού περιβάλλοντος.

Ντίνα ΚαράτζιουΝτίνα Καράτζιου

ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ θα δοθεί αύριο η τελική μάχη για τα ύψη των κτιρίων. Δήμοι, πολίτες και οργανώσεις θα βρεθούν απέναντι στο υπουργείο Περιβάλλοντος, σε κατασκευαστικές εταιρείες και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που υπερασπίζονται τις διατάξεις οι οποίες δίνουν ύψος και επιπλέον τετραγωνικά στα κτίρια των πόλεων. Η επικείμενη κρίση του ΣτΕ θα είναι καθοριστική για το παρόν και το μέλλον του αστικού περιβάλλοντος.

Η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου θα κρίνει τη συνταγματικότητα των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), οι οποίες δίνουν μπόνους ύψους και δόμησης στα κτίρια. 

Κατά του ΝΟΚ έχουν πάρει θέση οι δήμοι, οργανώσεις και πολίτες. Στην άλλη πλευρά, η οποία υπερασπίζεται τα κίνητρα που δίνει ο νόμος, βρίσκονται το υπουργείο Περιβάλλοντος, κατασκευαστικές εταιρείες και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συνεκδικάσει τέσσερις αποφάσεις του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ, οι οποίες έκριναν ως αντισυνταγματικές αυτές τις διατάξεις, μετά από προσφυγές που κατέθεσαν ο δήμος Αλίμου, πολίτες και φορείς της περιοχής. Και οι τέσσερις αποφάσεις παραπέμφθηκαν στην κρίση της Ολομέλειας λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος και η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί αύριο.

Tο διακύβευμα της δίκης είναι «αν θα έχουμε ανθρώπινες πόλεις, όπως επιδιώκουν οι δήμοι και η ΚΕΔΕ, που υποστηρίζουν τη λιγότερη δόμηση, ή αν θα πάμε σ’ αυτό που θέλουν το υπουργείο Περιβάλλοντος, το συνδικάτο των μηχανικών και οι κατασκευαστές, οι οποίοι θέλουν περισσότερη δόμηση, περισσότερη κερδοφορία για αυτούς, εις βάρος του περιβάλλοντος και εις βάρος του οξυγόνου που αναπνέουν τα παιδιά μας.»

Η αναμέτρηση των δύο αντίπαλων «στρατοπέδων»

Επί της διαδικασίας και όσον αφορά τη διάταξη των δυνάμεων που μπήκαν στη μάχη, διάδικοι είναι ο δήμος Αλίμου μαζί με μια ομάδα πολιτών. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι κατασκευαστικές εταιρείες των οποίων οικοδομικές άδειες έχουν παγώσει μετά τις προσφυγές του δήμου.

Στη δίκη παρεμβαίνει, στο πλευρό του δήμου Αλίμου και κατά του ΝΟΚ, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), το συλλογικό όργανο που εκπροσωπεί τους δήμους της χώρας. Η ηγεσία της ΚΕΔΕ προέρχεται από το κυβερνών κόμμα, αλλά για το ζήτημα των ΝΟΚ το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι πολεμικό. 

Και πώς αλλιώς θα ήταν, αφού η ΚΕΔΕ έχει δηλώσει ότι «η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών με τη χρήση “μπόνους” είναι μονόδρομος», υποστηρίζοντας ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί «η προστασία της φυσιογνωμίας των πόλεων και της ποιότητας ζωής των πολιτών». 

Τη συνταγματικότητα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) θα υπερασπιστεί με παρέμβασή του στο ανώτατο δικαστήριο το υπουργείο Περιβάλλοντος, που θα εκπροσωπηθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.  

Γιώργος Στασινός
Γιώργος Στασινός

Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του ΝΟΚ κατέθεσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Ο Γιώργος Στασινός, πρόεδρος του ΤΕΕ, πολλές φορές έχει υπερασπιστεί τα κίνητρα που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, υποστηρίζοντας ότι οι δικαστικές ενέργειες των δήμων έχουν καταφέρει πλήγμα στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα. Μάλιστα, πρόσφατα ανέφερε ότι «όσα χρόνια είναι μηχανικός, δεν έχει ξαναζήσει τέτοια παρακμή ασφάλειας δικαίου». Και πως «πλέον, αν θέλεις να αναπτύξεις οικοδομική δραστηριότητα, πρέπει να ρωτήσεις σε ποιον δήμο είσαι». 

Υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου θα παρέμβουν επίσης πέντε κατασκευαστικές εταιρείες και δύο αρχιτεκτονικά γραφεία.

ΚΕΔΕ: «Το διακύβευμα είναι αν θα έχουμε ανθρώπινες πόλεις»

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος
Γρηγόρης Κωνσταντέλλος

Για τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, το διακύβευμα της αυριανής δίκης είναι «αν θα έχουμε ανθρώπινες πόλεις, όπως επιδιώκουν οι δήμοι και η ΚΕΔΕ, που υποστηρίζουν τη λιγότερη δόμηση, ή αν θα πάμε σ’ αυτό που θέλουν το υπουργείο Περιβάλλοντος, το συνδικάτο των μηχανικών και οι κατασκευαστές, οι οποίοι θέλουν περισσότερη δόμηση, περισσότερη κερδοφορία για αυτούς, εις βάρος του περιβάλλοντος και εις βάρος του οξυγόνου που αναπνέουν τα παιδιά μας. Το ΣτΕ δικάζει αυτές τις δύο αντικρουόμενες πλευρές. Το ανθρώπινο πρόσωπο των πόλεων και το ανεξέλεγκτο τσιμεντάρισμα. Η ΚΕΔΕ δεν είναι ούτε λαϊκίστικος ούτε κάποιος κομμουνιστικός οργανισμός. Εμείς είμαστε πιο δεξιοί από την κυβέρνηση. Αλλά το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις πόλεις μας εκεί που τις διατηρήσαμε μέχρι σήμερα», λέει.

Για τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο οι νομοθετικές ρυθμίσεις στις οποίες προχώρησαν η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο για να αναχαιτίσουν το κύμα των προσφυγών είναι αποδεικτικά στοιχεία για την αντισυνταγματικότητα του νόμου. Πρόκειται για ένα επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιείται και στην παρέμβαση της ΚΕΔΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η τελευταία ρύθμιση που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο προβλέπει κλιμακωτό περιορισμό στην προσαύξηση του συνολικού ύψους των κτιρίων που προκύπτει από τα κίνητρα του ΝΟΚ, η οποία είχε μεταβατικό χαρακτήρα, μέχρι την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ)

Η δημιουργία των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων θεσμοθετήθηκε το 2016 και ξεκίνησαν να υλοποιούνται το 2021. Με τα 230 τοπικά και ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, στόχος είναι να αποκτήσει η χώρα βιώσιμη χωρική ανάπτυξη. Με την ολοκλήρωσή τους θα καθοριστούν χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης, περιοχές προστασίας αλλά και σημεία ανάπτυξης επενδυτικών δραστηριοτήτων. 

Η πρόσθετη παρέμβαση που ασκεί η ΚΕΔΕ κατατέθηκε, όπως μας εξηγεί ο Γ. Κωνσταντέλλος, από τη Γλυκερία Σιούτη, καθηγήτρια τηςς Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και τον δικηγόρο Νικόλαο Κανελλόπουλο. Για το ζήτημα των ΤΠΣ στην πρόσθετη παρέμβαση διατυπώνεται, μεταξύ άλλων, το εξής ερώτημα: «Τι θα συμβεί, ωστόσο, στην περίπτωση που τα υπό εκπόνηση ΤΠΣ για συγκεκριμένη περιοχή καταλήξουν στο συμπέρασμα, κατόπιν επιστημονικής μελέτης, ότι τα συγκεκριμένα κίνητρα των επίμαχων διατάξεων (όλα ή μέρος εξ αυτών) πρόκειται να επιβαρύνουν πολεοδομικά την επίμαχη περιοχή;». Η απάντηση που δίνεται στην πρόσθετη παρέμβαση είναι ότι στην περιοχή θα έχει ήδη δημιουργηθεί ένα πλήθος οικοδομημάτων βάσει αυτών των μεταβατικών διατάξεων. Δηλαδή τα ΤΠΣ θα βρεθούν προ τετελεσμένων γεγονότων.[..................................................................................] 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣτΕ: Ξεκινά η μεγάλη μάχη για τα ύψη των κτιρίων - LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια: