Τρίτη, Αυγούστου 27, 2024

Το Βιβλιοπωλείο της Κυρίας Γκριν /The Bookshop (2017): μια ιστορία αγάπης για τα βιβλία και δοκιμασίας χαρακτήρων με αφορμή αυτήν την αγάπη

 

https://cinedexameni.gr/wp-content/uploads/2018/06/the-bookshop-poster-cine01.jpg

Τρία βραβεία Γκόγια (ανάμεσά τους αυτά της Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Διασκευασμένου Σεναρίου) για τη νέα ταινία της Ιζαμπέλ Κοϊξέ, με τους Εμιλι Μόρτιμερ, Μπιλ Νάι και Πατρίσια Κλάρκσον, βασισμένη στο ομώνυμο best-seller της Πενέλοπε Φιτζέραλντ.

Αγγλία 1959. Μια νεαρή γυναίκα αποφασίζει, παρά την αντίθεση των κατοίκων, να ανοίξει ένα βιβλιοπωλείο σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Μια απόφασή που θα εξελιχθεί σε πολιτικό ναρκοπέδιο, με τους περισσότερους να βλέπουν στο πρόσωπό της έναν ανεπιθύμητο εχθρό. Εκθέτοντας τους κατοίκους σε ριζοσπαστικά αριστουργήματα της εποχής, όπως η «Λολίτα» του Ναμπόκοφ και το «Φαρενάιτ 451» του Ρέι Μπράντμπερι, προετοιμάζει το έδαφος της αφύπνισης για τη συντηρητική αυτή πόλη. Βασισμένο στο best-seller της Πενέλοπε Φιτζέραλντ.


  • Χώρα: Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, 2018
  • Έτος: 2018
  • Παραγωγή: Χάουμε Μπανακολότσα, Χόαν Μπας, Κρις Κέρλινγκ Αντόλφο Μπλάνκο
  • Σκηνοθεσία: Ιζαμπέλ Κοϊξέ
  • Σενάριο: Ιζαμπέλ Κοϊξέ
  • Φωτογραφία: Ζαν Κλοντ Λαριέ
  • Μοντάζ: Μπερνάτ Αραγκονές
  • Μουσική: Αλφόνσο Ντε Βιλαγιόνγκα
  • Πρωταγωνιστούν: Εμιλι Μόρτιμερ, Μπιλ Νάι, Πατρίσια Κλάρκσον, Ονορ Νίφσι, Τζέιμς Λάνς
  • Διάρκεια: 113 λεπτά

 What do we love about Belle? : r/disneyprincess

Το Βιβλιοπωλείο της Κυρίας Γκριν (The Bookshop), Isabel Coixet ~ 2017

Ελίζα ΣουφλήΕλίζα Σουφλή


Bιβλίο: αρχαιοελληνικά βιβλίον, προέρχεται από το βυβλίον, με προληπτική αφομοίωση του -υ- σε -ι-, και αυτό από το βύβλος, από το όνομα της φοινικικής πόλης Βύβλου, από όπου εισαγόταν ο κατεργασμένος πάπυρος. Το ίδιο το Βύβλος είναι σημιτικής προέλευσης (πρβλ. εβραϊκό Gēbăl «περιοχή, σύνορο»), και το αρχικό Β-, αντί του αναμενόμενου Γ-, ίσως οφείλεται σε αφομοίωση.

Στα ιταλικά, η λέξη libro «βιβλίο» προέρχεται από το λατινικό liber, που σήμαινε αρχικά «φλοιός (δέντρου)» αλλά κατέληξε με τρόπο ανάλογο του ελληνικού βύβλος να σημαίνει «λογοτεχνικό έργο». Στην αγγλική γλώσσα, η λέξη book «βιβλίο» προέρχεται από το παλαιοαγγλικό bōc, από τη γερμανική ρίζα *bōk-, από όπου και beech «οξιά». Σχετικό με την οξιά είναι το σλαβικό буква (μπούκβα) «γράμμα (αλφαβήτου)».Το λατινικό codex/codice, με τη σημερινή έννοια «βιβλίο» (βλ. Κώδικας), σήμαινε αρχικά «κομμάτι ξύλο».



Η Ισπανίδα σκηνοθέτις Isabel Coixet έχοντας στο ενεργητικό της από το 1984 μέχρι σήμερα μία σειρά αρκετά καλών, κυρίως δραματικών, ταινιών, όπως τα Cosas que nunca te dije (1996), My Life Without Me (2003) και The Secret Life of Words (2006) αυτή τη φορά καταπιάνεται με τη νουβέλα της Penelope Fitzgerald The Bookshop και μας χαρίζει το ομώνυμο έργο 1ώρας και 53λεπτών. Η ταινία είναι του 2017, αλλά ήρθε στους ελληνικούς κινηματογράφους με τίτλο Το Βιβλιοπωλείο της Κυρίας Γκριν μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 19 Ιουλίου 2018. Οι θερινοί κινηματογράφοι της πόλης την έχουν ήδη εντάξει στα προγράμματά τους μεταξύ άλλων, και κάπως έτσι Δευτέρα βράδυ βρέθηκα στο Σινέ Κήπος στο Μοσχάτο για τη νυχτερινή προβολή της του The Bookshop.

ΠΛΟΚΗ

Η υπόθεση του έργου είναι σχετικά απλή – όπως εκτυλίσσεται και η πλοκή της ταινίας – χωρίς επιπλοκές ή άλλα μπερδέματα. Σε μία μικρή πόλη της Αγγλίας του ’59, το Hardbourough, Suffolk, η Florence Green (Emily Mortimerέχοντας χάσει τον άντρα της εγκαθίσταται εκεί ,στην προσπάθειά της να ξανά χτίσει τη ζωή της και να βρει αυτό το “κάτι” που θα την κάνει να ξεκινήσει να ζει! Ενάντια σε όλες τις αντίξοες συνθήκες η Florence ανοίγει το ολοδικό της μοναδικό Βιβλιοπωλείο της πόλης! Η αρχική ερώτηση “Μα ποιος θα αγοράσει βιβλία σε αυτήν την πόλη;” απαντάται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα ξύλινα πατώματα του Παλιού Σπιτιού – και τώρα The Old House Bookshop – τα ξύλινα ράφια, τις σελίδες των βιβλίων. Ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα σε μία κοινωνία που κατατρώει τα θεμέλια των ονείρων κάθε πρωτοπόρου.

Στην πορεία της βρίσκει συμμάχους, όπως τον ιντελεκτουέλ Edmund Brundish (Bill Nighyκαι τη μικρή βοηθό της Christine (Honor Kneafsey), αλλά και αντιπάλους όπως την υψηλού κοινωνικού στάτους Violet Gamart (Patricia Clarkson). Ενώ, διάσημοι τίτλοι βιβλίων ξεπηδούν στα ράφια, με το Βιβλιοπωλείο της, παρέα με τον Vladimir Nabokov, προσπαθεί να αφυπνίσει μία κοινωνία που φαίνεται να βαλτώνει.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ & TRIVIA

Διάβασα τόσες αρνητικές κριτικές (ειδικά στην Ελλάδα από τους διάσημους κριτικούς μας), αλλά και στο εξωτερικό που καταλήγουν να μην προτείνουν τη συγκεκριμένη ταινία για προβολή και ομολογώ πως θλίβομαι βαθιά. Ο λόγος που ξεκινώ κάπως έτσι τον σχολιασμό της συγκεκριμένης ταινίας είναι ένας, και είναι τόσο απλός όσο το μήνυμα που περνά αυτό το ταινιάκι· μα πώς μπορεί κάποιος να απορρίψει μία ταινία αφιερωμένη στην αγάπη για τα βιβλία και τη μάχη για αυτό που αγαπάς;

Ας πούμε, λοιπόν, με μια φράση ότι αυτό ακριβώς είναι ολόκληρη η ταινία: η αγάπη για τα βιβλία και η αφοσίωση ενός ανθρώπου στο όνειρό του. Δε χρειάζεται φυσικά να αναλύσω περαιτέρω γιατί είναι εξαιρετικά αναγκαίο να προωθούμε σε κάθε περίπτωση ταινίες που εκθειάζουν την αγάπη για τη λογοτεχνία. Σε μία εποχή που κυριαρχούν οι kardashians, αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να παραγκωνίζεται κάθε τι που προωθεί το βιβλίο και την επανάσταση μέσα από τις χάρτινες σελίδες! Συνεπώς, έχετε ήδη καταλάβει ότι σας προτρέπω να πάρετε από το χέρι τον σινεφίλ σύντροφό σας και να σπεύσετε.

Εκτός από την προφανή αναφορά στα βιβλία, το The Bookshop πραγματεύεται αρετές και αξίες που τείνουν να εκλείψουν, όπως η ανιδιοτέλεια, η καλοσύνη, η ευγένεια, το φιλότιμο, η αφοσίωση και η πίστη σε έναν σκοπό, η ενσυναίσθηση και η συμπόνια. Μα περισσότερο απ’ όλα, το Βιβλιοπωλείο της Κυρίας Γκριν εκθειάζει την παιδεία και το πόσο πολύ μπορεί να αλλάξει και να εξελιχθεί ο άνθρωπος που διαβάζει.https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiruuNPEj3x_W6FklSl9I09bMwZTR_J961eiAeu2n9WP-c3r3KRIF7Gj9z4jRugsSgsFCCs22_Z_858GPwhfYVSLVvTXnwk7QaaQOctCtjg8pZmjM3yubZ2t467VtQyk4YCE4cfW5LbQ-Y/s1600/the-bookshop-rfilmboy.jpg

Η ιστορία, όχι μόνο της ίδιας της Florence Green, που αποτελεί πρότυπο ανθρώπου σε μία κοινωνία που έχει χάσει τις αρετές και τις αξίες της και καθοδηγείται τυφλά από τα συμφέροντα, τη δόξα και το χρήμα, αλλά κυρίως της μικρής βοηθού της, Christine, ενός έξυπνου παιδιού που μεγαλώνει σε μια τέτοια κοινωνία και αρνείται πεισματικά να διαβάσει, όμως η επαφή με τον κόσμο της λογοτεχνίας μέσω της καλοσυνάτης – στον ρόλο της δασκάλας θα μπορούσαμε να πούμε – Florence την επηρεάζει, σμιλεύει την οπτική της για τον κόσμο, τη συμπεριφορά της απέναντι στο καλό και το κακό, την αδικία και τη δικαιοσύνη. Η Christine σημαδεύεται από το βιβλιοπωλείο και από την ίδια την προσωπικότητα της Κυρίας Γκριν, που της μαθαίνει να εκτιμά, να θαυμάζει, να μαθαίνει· για το μικρό κορίτσι η παρουσία της Florence στη ζωή της ως μέντοράς της τής δίνει την ώθηση να δει πέρα από τη σάπια αυτή στενόμυαλη κοινωνία και να ανοίξει τα δικά της φτερά για το όνειρο. Τι πιο μαγικό από αυτό!

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ https://filmakias.gr/wp-content/uploads/2018/06/bookshop_bg.jpg

Το Βιβλιοπωλείο της Κυρίας Γκριν (The Bookshop) ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...