Πέμπτη, Αυγούστου 22, 2024

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών: τα σημαντικότερα εκθέματα

 


Τι να δω στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών – Γράφει η αρχαιολόγος δρ Άλκηστις Παπαδημητρίου

Μαρία Θερμού: mononews.gr


Το mononews κάλεσε διευθυντές και προϊσταμένους Μουσείων και Εφορειών Αρχαιοτήτων της χώρας να γνωρίσουν στο κοινό τα σπουδαιότερα εκθέματα που περιλαμβάνονται στις συλλογές τους, ζητώντας παράλληλα την κατάθεση και μιας «προσωπικής» νότας με την επιλογή αντικειμένων, που προκύπτουν μέσα από την ιδιαίτερη ενασχόλησή τους. Σκοπός του αφιερώματος είναι να διευρυνθεί η γνώση του κοινού και να καταστήσει τα μουσεία πιο προσιτά, συμβάλλοντας και με αυτόν τον τρόπο στην ανάδειξη, την κατανόηση και την προσωπική σχέση καθενός μας με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών
Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών

Ένα μουσείο για την ανάδειξη του σπουδαίου πολιτισμού των Μυκηναίων, που μετά τα μέσα της 2ης π.Χ. χιλιετίας κυριάρχησαν στον ελλαδικό χώρο παίρνοντας τα ηνία από τους Μινωίτες είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, χτισμένο μέσα στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο, με την τειχισμένη ακρόπολη και τα οικιστικά και ταφικά σύνολα γύρω από αυτήν. Το σύγχρονο κτήριο, ενταγμένο στο περιβάλλον άρχισε να οικοδομείται το 1984 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Γεώργιου Μυλωνά και ολοκληρώθηκε το 1997, περιλαμβάνοντας περί τις 2.500 εκθέματα μέσα από τα οποία αναδύεται η ιστορία και τα κορυφαία επιτεύγματα του Μυκηναϊκού πολιτισμού, που επέδρασαν καθοριστικά στη δημιουργία του ελληνικού πολιτισμού των ιστορικών χρόνων.

Τα εγκαίνια έγιναν το 2003 και η έκθεση, χάρις στην ουσιαστική καθοδήγηση της τότε Εφόρου Αρχαιοτήτων δρος Έλσης Σπαθάρη προβάλλει εξαιρετικά τα αντικείμενα από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο των Μυκηναίων, ευρήματα από τον βασιλικό ταφικό κύκλο Β, τα πλούσια νεκροταφεία των θαλαμωτών τάφων καθώς και ορισμένα ιστορικά αντίγραφα από τα κτερίσματα του βασιλικού κύκλου Α.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι παρά την απουσία των περίφημων, χρυσών μυκηναϊκών ευρημάτων, τα οποία εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η έκθεση δίνει στον επισκέπτη μία πλήρη εικόνα της σημασίας και της εξέλιξης αυτού του πολιτισμού από την ίδρυσή του έως και την εποχή της πτώσης του.

Προθήκη στην οποία προβάλλεται η διακίνηση αγαθών κατά τη Μυκηναϊκή εποχή
Προθήκη στην οποία προβάλλεται η διακίνηση αγαθών κατά τη Μυκηναϊκή εποχή

Ακολουθεί το κείμενο της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αργολίδας Άλκηστης Παπαδημητρίου

Τα σημαντικότερα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκηνών

Η Τοιχογραφία των Μυκηνών με βωμό, γυναικείες και ανδρικές μορφές (1250-1180 π.Χ.) φωτ. Σωκράτης Μαυρομμάτης
Η Τοιχογραφία των Μυκηνών με βωμό, γυναικείες και ανδρικές μορφές (1250-1180 π.Χ.), φωτ. Σωκράτης Μαυρομμάτης

Το δωμάτιο με την Τοιχογραφία

Ένα από τα σημαντικότερα κτήρια του θρησκευτικού κέντρου των Μυκηνών είναι το Δωμάτιο με την Τοιχογραφία (1250-1180 π.Χ.), που πήρε ακριβώς το όνομά του από την τοιχογραφία, η οποία κοσμούσε το κεντρικό του δωμάτιο. Η κεντρική εστία, η τοιχογραφία και ο βωμός, καθώς και τα υπόλοιπα πολύτιμα ευρήματα το καθιστούν μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στις Μυκήνες.

Το σπουδαίο εύρημα αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι μυκηναϊκής τοιχογραφίας, που βρέθηκε ακέραιο στην αρχική του θέση του. Τοιχογραφία και βωμός, άλλωστε, θεωρούνται ως μία ενότητα, που παρουσιάζει τρεις γυναικείες μορφές σε δύο διαφορετικά επίπεδα: Στο ανώτερο και στην αριστερή πλευρά του βρίσκεται το πλαίσιο μιας θύρας, κοσμημένη με ρόδακες ενώ στα δεξιά απεικονίζεται μία γυναικεία μορφή με μανδύα, που κρατά ξίφος αντικριστά μία άλλη που κρατά ραβδί. Ανάμεσά τους, εξάλλου, έχουν σχεδιαστεί αιωρούμενες, δύο ανδρικές, γυμνές μορφές σε μικρογραφία. Όλες οι μορφές έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο ενός δωματίου με δάπεδο από πλακάκια ή τούβλα και δύο σπειροειδείς κίονες που στηρίζουν την οροφή.

Η «Σιτοπότνια», θεά που προστάτευε τη σοδειά. Από την Τοιχογραφία των Μυκηνών (1250-1180 π.Χ.), φωτ. Σωκράτης Μαυρομμάτης
Η «Σιτοπότνια», θεά που προστάτευε τη σοδειά. Από την Τοιχογραφία των Μυκηνών (1250-1180 π.Χ.), φωτ. Σωκράτης Μαυρομμάτης

Στο κατώτερο επίπεδο παριστάνεται ένα δωμάτιο με δύο κίονες, μεταξύ των οποίων στέκεται μία γυναικεία μορφή που κρατά στα υψωμένα χέρια της δεμάτια αραβοσίτου. Έχει θεωρηθεί ως η «Σιτοπότνια», η θεά, δηλαδή, που προστατεύει τη σοδειά. Στα δεξιά προβάλλεται ένας βωμός που πιθανά ήταν αρχικά ολόκληρος επιχρισμένος και διακοσμημένος. Τα ενδύματα όλων των γυναικείων μορφών είναι μινωϊκού και μυκηναϊκού τύπου.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών παρουσιάζεται σε μία προθήκη αποκατεστημένος ο βωμός, η τοιχογραφία και τα κινητά συνευρήματά τους.

Aνθρωπόμορφα είδωλα και ομοιώματα φιδιών[.............................]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Τι να δω στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών - Mononews

ΜΥΚΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ MYCENAE ARCHAEOLOGICAL SITE AND MUSEUM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...