Σάββατο, Αυγούστου 31, 2024

Το σκληρό ροκ στο Συγκρότημα Μαρινάκη

 


https://www.libre.gr/wp-content/uploads/2024/08/pretenteris-850x560.png
Γιάννης Πρετεντέρης – Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος,
σημειώσατε 2 (;)



της Άντας Ψαρρά 

x-efimerida.gr 

[26.8.2024]

Μια ωραία ατμόσφαιρα φαίνεται ότι επικρατεί τελευταία στα ΜΜΕ του Βαγγέλη Μαρινάκη. Εμβρόντητοι οι αναγνώστες παρακολουθούν να αλληλοσφάζονται χωρίς γάντι οι εκπρόσωποι της ελληνικής δημοσιογραφίας, που έχει κατρακυλήσει επί επιτελικού κράτους στον πάτο της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας κατάταξης. Θυμίζουμε πως η Ελλάδα κατατάσσεται στις τρεις χειρότερες χώρες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την πίεση που ασκείται σε αυτά από τα κυβερνώντα κόμματα (Ουγγαρία 67η θέση, Μάλτα 73η θέση, Ελλάδα 88η θέση).

Το ακραία φιλοκυβερνητικό άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη των «Νέων» («Πίσω στα βασικά», 24.8.2024) με την υψηλή φιλοδοξία να διδάξει στους πολίτες τί εστί δημοκρατία, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του άλλου στελέχους του ομίλου Μαρινάκη και διευθυντή του «in.gr» Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου («Πίσω στα θρανία», 24.8.2024).

Γ.Π.: «Η Δικαιοσύνη έκανε τη δική της δουλειά κι έκρινε κατά περίπτωση. Σωστά ή λάθος, έτσι έκρινε. Μετά έρχεται η αντιπολίτευση με διαφόρους νομικούς, συγγενείς, χορηγούς, βουλευτές, δημοσιογράφους που κάνουν τους πράκτορες ή πράκτορες που κάνουν τους δημοσιογράφους και φωνάζει επειδή οι άλλοι δεν κάθισαν να χάσουν. Δεν χρειάζεται να πω τελικά ποιος πήρε το επάνω χέρι, όλοι έχουμε μάτια και μυαλό. Αλλά η εξήγηση είναι απλή. Λέγεται “δημοκρατία”».

Λ.Χ.: «Δημοκρατία δεν είναι να κυβερνά η πολιτική παράταξη που απλώς έχει την πιο ισχυρή μειοψηφία σε εκλογές με μεγάλη αποχή και η οποία αρνείται οποιοδήποτε διάλογο όχι μόνο με την αντιπολίτευση αλλά και με την ίδια την κοινωνία, θεωρώντας ότι αρκούν 150+1 βουλευτές για να αποφασίζεις οτιδήποτε θες χωρίς καμιά λογοδοσία. Δημοκρατία δεν είναι το “μετά από την απομάκρυνση από την κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται”, λες και οι πολίτες μετά από κάθε εκλογική διαδικασία οφείλουν να μπαίνουν σε πολιτική χειμερία νάρκη και να αποδέχονται αδιαμαρτύρητα κάθε κυβερνητική επιλογή […] Μόνο που ανεξαρτησία της δικαιοσύνης δεν σημαίνει ούτε ασυλία της δικαιοσύνης ούτε ακόμη χειρότερα ασυδοσία της δικαιοσύνης. Και οι κριτές κρίνονται και σε τελική ανάλυση γι’ αυτό έχουμε και δεύτερο και τρίτο βαθμό απονομής δικαιοσύνης».

Κανείς δεν γνωρίζει προς το παρόν ποια θα είναι η έκβαση της «ενδομαρινακικής» αυτής κόντρας. Προς το παρόν ο Γ. Πρετεντέρης ακολουθεί τη λογική «νομίζω ότι …βρέχει», σφυρίζοντας αδιάφορα.

Πολύ συχνά στο παρελθόν είχαμε χαρακτηρίσει τη δημοσιογραφία Πρετεντέρη ως «δημοσιογραφία του περίπου». Έκτοτε όμως, και ειδικά μετά την αριστερή «παρένθεση», αυτό το «περίπου» έγινε μια ψυχροπολεμική αρθρογραφία κατά της Αριστεράς και υπέρ της πλέον σκληρής δεξιάς πένας που στο όνομα της προπαγάνδας ακόμα κι αυτά τα τερατώδη που γράφει σήμερα στο επίμαχο άρθρο του τα αναποδογύριζε, αν αυτό υπηρετούσε τη γραμμή του. Λαϊκισμός, σεξισμός, ρατσισμός κ.λπ. χαρακτήριζαν και χαρακτηρίζουν χρόνια τώρα τις προφορικές και γραπτές παρεμβάσεις του συγκεκριμένου δημοσιογράφου που είχε πάντα εξασφαλισμένες τις πλάτες και τη στήριξη των εκάστοτε εργοδοτών του. Ο ίδιος που τώρα κόπτεται για τον σεβασμό στη δημοκρατία και στη δικαιοσύνη, είτε από την εποχή του «MEGA» και του «ΔΟΛ» είτε επί «Πρώτου Θέματος», είτε τώρα επί ομίλου Μαρινάκη ξεδιπλώνει καθημερινά  την ιδεολογική του στράτευση. Μάλιστα ο σημερινός πρωθυπουργός δανείστηκε δεκάδες φορές τα κείμενα Πρετεντέρη για να εκφωνήσει τις ομιλίες του ενώ το «αντισύριζα» μέτωπο είχε βρει τον αδιαμφισβήτητο κυριλέ τελάλη του, μια και ο Γ. Αυτιάς, ο Α. Πορτοσάλτε και πολλοί άλλοι απογευματινοί και πρωινοί των καναλιών ικανοποιούν, βλέπετε, τα πιο «λαϊκά στρώματα».

Γράφει με δύο λόγια ο Γ.Π. πως αφού ο λαός ψήφισε οφείλει να κάθεται στα αυγά του μέχρι να έρθει ο καιρός να ξαναψηφίσει. Γράφει επίσης πως οι αποφάσεις της δικαιοσύνης επιτρέπεται (!) να κρίνονται αλλά όχι και να αμφισβητείται το κύρος της. Αυτό δα έλειπε! «Είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει, η κυβέρνηση είναι εκείνη που κυβερνά στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων, όσο διαθέτει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου. Δεν κυβερνά με ρεφενέ, ούτε “με του βοηθού το χέρι”. Η Δικαιοσύνη από την άλλη είναι εκείνη που αποφασίζει αν υπάρχει κάτι μεμπτό με τις υποκλοπές, ποιοι φταίνε για τη δολοφονία του Καραϊβάζ ή αν είναι ένοχη η Πισπιρίγκου. Χωρίς να ρωτάει τους περαστικούς. Διότι οι δημοκρατίες δεν είναι καφενεία. Ακόμη περισσότερο που στη δημοκρατία ο Αρειος Πάγος δεν καθοδηγείται από το υπουργικό συμβούλιο, την “Ηνωμένη Αντιπολίτευση” ή από διάφορους συγγενείς θυμάτων […] Επειδή ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν υπόκειται σε προϋποθέσεις. Είναι αυτονόητος».

Για το πώς απαντούν σ’ αυτή την αθλιότητα οι «συγγενείς των θυμάτων» παραπέμπω στη σημερινή ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού στο facebook.

Ίσως ο κ. Πρετεντέρης να μην έχει δει στην παγκόσμια κατάταξη τη θέση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη διαφθορά και τις παρεμβάσεις της εξουσίας στη δικαιοσύνη. Ίσως να μην έχει δει την κατρακύλα στον βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών στη δικαιοσύνη. Ποιος ξέρει. Αυτή άλλωστε είναι και η «δημοσιογραφία του περίπου». Χαρακτηριστικό είναι και το απόσπασμα του άρθρου Πρετεντέρη: «Σε τελευταία ανάλυση στη δημοκρατία μας ούτε η διακυβέρνηση ασκείται, ούτε η δικαιοσύνη απονέμεται από τους “Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα” και το “Citizen Lab”. Έχουμε άλλους για τη δουλειά. Η αντιπολίτευση και διάφορα συμφέροντα που δεν γουστάρουν την κυβέρνηση θέλησαν να χρησιμοποιήσουν τον Covid, τις υποκλοπές, τις πυρκαγιές ή τα Τέμπη για να κοντύνουν την κυβέρνηση. Με γεια τους και χαρά τους. Η κυβέρνηση προσπάθησε από την πλευρά της να αποφύγει την αποσταθεροποίησή της και προσέφυγε όπως ήταν φυσιολογικό στη Δικαιοσύνη. Πού να προσφύγει κάποιος για ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα ή τη φωτιά στον Βαρνάβα; Στην ΟΥΕΦΑ;»

Αλλά η προπαγάνδα έχει κοντά ποδάρια και δύσκολα ξεχνιούνται οι μνημειώδεις τοποθετήσεις του έγκριτου δημοσιογράφου Γ. Πρετεντέρη ακόμα και πριν αποφανθεί για κάποιο κομβικό θέμα η σεβαστή του δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της. Ενδεικτικά μόνο:

 – «Η Δούρου έχει 23 νεκρούς στη Μάνδρα και 99 στο Μάτι».

 – «Να μετράμε τους νομούς και τα νησιά μέχρι να γυρίσει ο Τσίπρας. Είμαστε σίγουροι ότι θα γυρίσει ο Τσίπρας σήμερα; Μη μας ξεφύγει και πάει κανένα Ντουμπάι, τίποτα Σεϊχέλες, νησιά Φίτζι, να τσεκάρουμε ότι γύρισε» [Φεβρουάριος 2019 στη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στην Τουρκία].

 – «Ένα δικαστικό κύκλωμα, ούτως ή άλλως ή δικογραφία (NOVARTIS) θα αφαιρεθεί σύντομα από τα χεριά των υπόπτων» [Νοέμβριος 2019].

 – «Ο ένας σκοτώνει τη γυναίκα του, η άλλη δολοφονεί τα παιδιά της, ο τρίτος στραγγαλίζει τη μάνα του, ο πατέρας βιάζει την κόρη και η μάνα εκδίδει τη δική της»! [Σχόλιο του Γ.Π. για τη 12χρονη στον Κολωνό και τους βιαστές της.  Η μάνα του έφταιγε τελικά!].

 – Δίνοντας συγχαρητήρια στον ακροδεξιό πρόεδρο της ιταλικής Βουλής που φέρει το παρατσούκλι Ρασπούτιν, εξέφρασε τη δυσφορία του «επειδή ο ημέτερος ομώνυμός του Ρασπούτιν μάλλον το ξεφτίλισε το διάσημο παρατσούκλι».

 -Την ίδια στιγμή αναρωτήθηκε αν «η ακροδεξιά Μελόνι έχει το παρατσούκλι Τουλουπάκη».

 – Χαρακτήρισε τον Μάιο του 2019 τους επιλεχθέντες ανάμεσα στους 22 αρεοπαγίτες ανώτατους δικαστικούς ως εγκάθετους και βαλτούς του ΣΥΡΙΖΑ που οφείλει η αυριανή κυβέρνηση να τους πετάξει έξω. Σημειώνεται ότι η επιλογή των αρεοπαγιτών για τις ανώτατες θέσεις είχε συγκεντρώσει ευρύτατη συναίνεση από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ανεξάρτητα από το αν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ήθελαν να γίνουν οι διορισμοί από μια νέα κυβέρνηση. Ο Γ.Π. μάλιστα σκέφτηκε ότι μπορεί να υπάρχει σχέση των επιλεχθέντων με το «παρεάκι που κατασκεύασε το σκάνδαλο NOVARTIS».  

 – «Πρώτη φορά ζητάει πρωθυπουργός να καταδικάσει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης συγκεντρώσεις που γίνονται κατά της κυβέρνησης!» ωρυόταν ο Γ.Π. γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν επρόκειτο για αντικυβερνητικές αλλά αντισυγκεντρώσεις ακραίων εθνικιστικών κύκλων με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

 – «Ο Τσίπρας είναι ο μόνος πρωθυπουργός από τον πόλεμο και μετά που έχει χάσει ελληνικό έδαφος» είπε στο «Πρώτο Θέμα» μετά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι τα Ίμια είναι δικά τους. Ως ο καλύτερος πορτ παρόλ του Ερντογάν ο πρώην τηλεστάρ αποφάσισε ότι «νόμος είναι» οι ισχυρισμοί της τουρκικής κυβέρνησης.

 – [Ραδιόφωνο «Πρώτο Θέμα»]: «Από τον Μάιο, από τον Σεπτέμβρη όλα αυτά θα αλλάξουν. Η “Αυγή”, η “ΕΡΤ”, η “Εφημερίδα των Συντακτών”, η “Νέα Σελίδα”, ο “Ντοκουμέντος”… να ζήσουμε να τους θυμόμαστε».

 – Τη Ράνια Σβίγκου την ειρωνευόταν για το όνομά της, στον Νίκο Μπελαβίλα έλεγε να πάει να φτιάξει τα δόντια του, τον Νίκο Φίλη τον κορόιδευε για τα κιλά του και πώς θα έβγαινε μέσα από μία σπηλιά αν έπεφτε κ.ο.κ. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την Φώφη Γεννηματά, με αφορμή την απουσία της από την ψηφοφορία στη Βουλή για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Απουσίαζε αυτή, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Χάρης Καστανίδης. «Η μία εξήγηση είναι ότι είναι κουτοπονηριά, δηλαδή και λέμε ότι θα ψηφίζαμε αν ήμασταν εκεί, αλλά και δεν ψηφίζουμε», έλεγε ο Πρετεντέρης. «Η άλλη αίσθηση είναι ότι είχαν δίκιο οι άνθρωποι και δεν μπορούσαν να πάνε. Δεν ξέρω, για κάποιο λόγο, που δεν ξέρω εγώ. Μπορεί να είχαν ταξίδια, τι να πω. Η Φώφη να είχε και κομμωτήριο. Για τον Καστανίδη δεν με εντυπωσιάζει. Δεν έχει καμία ευαισθησία σε τίποτα οπότε δεν έχω κανένα πρόβλημα». …». Η Φώφη Γεννηματά ωστόσο δεν το άφησε έτσι. Του απάντησε μέσα από τον «Real FM» και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Και τον χαρακτήρισε παπαγάλο. Και σεξιστή.

 – Για να επιβεβαιώσει τους χαρακτηρισμούς, ο Γ.Π. συνέχιζε: «Καλό το μίνι της Αχτσιόγλου, αλλά δεν μπορώ να πω, και το περιεχόμενο καλό είναι».

 – «Νέο ζόρι τραβάει η κυρία Τασία με τα στοιχεία της Μαρέβας», δήλωνε με «τράγκεια» προφορά.  «Μας τα είχαν ζαλίσει με τη διαπλοκή και μπλέξαν με τον υπόκοσμο».

 – «Θα πέσει η Γουόλ Στριτ με το καμπανάκι που βάρεσε ο Τσακαλώτος».

 – «Ουδέποτε στην Ελλάδα έχει κουκουλωθεί σκάνδαλο!», ήταν το συμπέρασμα της πρωινής εκπομπής του τον μακρινό Δεκέμβριο του 2013.

Εγκαλούσε ο Γ.Π. στα «Νέα» τον… ΣΥΡΙΖΑ για την αναφορά της «Αυγής» στους συντρόφους του Κουφοντίνα, αλλά και την «Εφ.Συν.» για τη δημοσίευση της συνέντευξης Κουφοντίνα. Μάλιστα, αναρωτιόταν για το «πώς θα αντιδρούσαν οι αριστεροί αν “Τα Νέα” δημοσίευαν συνέντευξη του Μιχαλολιάκου».
Είχε ξεχάσει ότι παλιότερα και ο αείμνηστος διευθυντής της εφημερίδας του μαζί με άλλους διευθυντές δημοκρατικών εφημερίδων κατηγορήθηκαν – και ορισμένοι προφυλακίστηκαν- με αφορμή τη δημοσίευση των προκηρύξεων της 17Ν, προασπιζόμενοι την ελευθερία του Τύπου.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι είχε ξεχάσει ακόμα και την περιβόητη δική του εκπομπή στον ΑΝΤ1 το 1995 (η Χρυσή Αυγή τη μνημονεύει σαν σταθμό στην πορεία της οργάνωσης), με συνέντευξη του Νίκου Μιχαλολιάκου και παρόντες στο πάνελ των καλεσμένων τον Κώστα Πλεύρη, τον «Περίανδρο» Ανδρουτσόπουλο και τον Χρήστο Παππά. Αν βέβαια τώρα αποκλειστικά και μόνο λόγω συγκυρίας δεν επαναλαμβάνει μια αντίστοιχη συνέντευξη, πέρα από το ότι θα έπρεπε να βάλει κάμερες στον Κορυδαλλό, θα είχε ίσως και ορισμένες δυσκολίες, τόσο με την εφημερίδα όσο και με το κανάλι.

Φυσικά οι διαφωνίες μεταξύ δημοσιογράφων ακόμα και του ίδιου μέσου είναι σαφώς πιο υγιείς από τη φιλοκυβερνητική μονοτονία π.χ. του «Σκάι», όμως εδώ δεν πρόκειται μόνο για μια απλή διαφωνία αλλά για έναν ιδιότυπο εμφύλιο γραμμής. Ίσως ο μεγαλοεφοπλιστής να έχει κατανοήσει ότι το λιβάνισμα δεν προσελκύει πλέον τους αγανακτισμένους με την κυβέρνηση Μητσοτάκη πολίτες, ίσως οι εσωτερικές κόντρες στη Ν.Δ. να προκαλούν αναταράξεις στους συνήθεις μιντιακούς οπαδούς της, ίσως πάλι οι προσωπικές φιλοδοξίες των στελεχών του ομίλου να βρίσκονται πίσω από τη σύγκρουση. Βέβαια (μεγαλο)επιχειρηματίας είναι ο άνθρωπος και πρώτα από όλα τα επιχειρηματικά του συμφέροντα έχει κατά νου.

Το άρθρο-απάντηση στις ακραίες θέσεις του πρώην ορφανού Ψυχάρη («Mega», «ΔΟΛ») και Αναστασιάδη («Πρώτο Θέμα») γράφτηκε από το διευθυντή του in.gr και παρά το γεγονός ότι κάπως όψιμα θυμήθηκε (και) ο ίδιος τη λειτουργία της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και κυρίως της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας κυριολεκτικά «ταπώνει» επί της ουσίας τον ακραίο Γ. Πρετεντέρη.

Στη σκληρή του απάντηση ο Λ. Χαραλαμπόπουλος υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «Όλα αυτά είναι αναγκαίες υπενθυμίσεις γιατί όντως κάποιοι από όσους φαντασιώνονται ότι είναι ‘’διαμορφωτές της κοινής γνώμης’’, πρέπει να ξαναγυρίσουν στα θρανία. Για να μάθουν τα βασικά. Την αλφαβήτα της δημοκρατίας, της πολιτικής και της δικαιοσύνης…Μόνο που αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι αποτελούν ιδιότυπα ιστορικά απολιθώματα. Η πραγματική τους απήχηση είναι ολοένα και μικρότερη. Ολόκληρες γενιές ούτε καν ασχολούνται μαζί τους. Νομίζουν ότι είναι στην ‘’κορυφή του κόσμου’’, αλλά στην πραγματικότητα ο άνεμος της ιστορίας τους έχει ήδη σπρώξει στο περιθώριο».

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον βέβαια αν την ίδια άποψη θα εκφράσει σε αντίθεση με ό,τι έκανε στο πρόσφατο παρελθόν ο κ. Χαραλαμπόπουλος όταν και αν ο ιδιοκτήτης του ομίλου που είχε χαρακτηρίσει χούντα την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποφασίσει να αλλάξει ξανά την τωρινή αντιπολιτευτική γραμμή πλεύσης.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Διαπροσωπικές σχέσεις σε κρίση στην ελληνορωμαϊκή γραμματεία»

  Διεθνές Συνέδριο του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών στο Ρέθυμνο: Διαπροσωπικές σχέσεις σε κρίση στην ελληνορωμαϊκή γραμματεία (14-15/11...