Παρασκευή, Αυγούστου 16, 2024

Οι Ναζί συνεργάτες στη Χιλή του Πινοτσέτ. Ο αρχιεγκληματίας Βάλτερ Ράουφ και το κρεματόριό του στο κέντρο του Σαντιάγο, όπου εξοντώθηκαν αμέτρητοι Χιλιανοί αντιστασιακοί

 

Ο Βάλτερ Ράουφ κατά τη σύλληψή του στο Μιλάνο

Ο ναζί που εφάρμοσε την «Τελική Λύση» στη Χιλή του Πινοτσέτ

Χριστίνα Πάντζου


Ιστορίες απόλυτης φρίκης -που ώς τώρα υπήρχαν μόνο ως υποψίες αλλά πλέον υπάρχουν και αποδείξεις- βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας και υπενθυμίζουν στη Χιλή πως ο δικτάτορας Πινοτσέτ παρείχε στους φυγάδες ναζί εγκληματίες άπλετο χώρο για να συνεχίσουν το... όραμα του φίρερ. ● Ενας από αυτούς, ο συνταγματάρχης Βάλτερ Ράουφ, λειτουργούσε ολόκληρο κρεματόριο στο κέντρο του Σαντιάγο, εξοντώνοντας με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο αμέτρητους αντιστασιακούς Χιλιανούς. ● Ο Ράουφ πέθανε το 1984 και φυσικά δεν τιμωρήθηκε, ούτε καν μετάνιωσε ποτέ για τα εγκλήματά του σε Γερμανία ή Χιλή.

Αν ο Μπόρχες ζούσε και μπορούσε να γράψει ξανά την Παγκόσμια Ιστορία της Ατιμίας, το πιο ξεχωριστό και πρωταγωνιστικό κεφάλαιό της θα ήταν αυτό της σχέσης του Πινοτσέτ με τον ναζί συνταγματάρχη Βάλτερ Ράουφ: του πώς δηλαδή ο εγκληματίας πολέμου «εισήγαγε» και πώς ο δικτάτορας με ζήλο υλοποίησε νέες μορφές βασανιστηρίων και μέσων εξαφάνισης πολιτικών αντιπάλων, φτάνοντας να λειτουργούν ένα κρεματόριο στο κέντρο της πρωτεύουσας της Χιλής, ακόμη και να αλέθουν τις σορούς των κρατουμένων για να γίνουν ιχθυάλευρα ώστε να εξαφανίσουν κάθε ίχνος τους.

Οι ενδείξεις υπήρχαν, αλλά δεν είχαν επιβεβαιωθεί, ώς την έρευνα του δημοσιογράφου Βίλφριντ Χούσμαν, που σε podcast για τη γερμανική ραδιοφωνία WDR, με τίτλο «Οι Γερμανοί Νονοί του Πινοτσέτ», τεκμηρίωσε με δεκάδες μαρτυρίες αυτό που Γερμανία και Χιλή απέφευγαν τόσα χρόνια να αποδεχτούν. Οτι δηλαδή ο ναζί αξιωματικός έγινε βασικός σύμβουλος της DINA (των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών της δικτατορίας) ακολουθώντας τη στρατηγική «Nacht und Nebel» (Νύχτα και Ομίχλη) που υιοθέτησε το 1941 ο Χίτλερ για μαζικές απαγωγές και εξαφανίσεις.

Ο Ράουφ ήταν αιχμάλωτος πολέμου του αμερικανικού στρατού σε στρατόπεδο του Μιλάνου, από όπου δραπέτευσε, καταφέρνοντας να διαφύγει στη Νότια Αμερική. Εφτασε στη Χιλή το 1958, έπειτα από πρόσκληση του Αουγούστο Πινοτσέτ. Φτάνοντας εκεί, άρχισε να δίνει μαθήματα στη Στρατιωτική Πολεμική Ακαδημία θεωρώντας πως η Χιλή ήταν η πιο πρόσφορη χώρα για την αναβίωση του εθνικοσοσιαλισμού. Παράλληλα –και παρά το ζοφερό παρελθόν του– διετέλεσε από το 1958 ώς το 1963 και πράκτορας της BND (των μυστικών υπηρεσιών της Δυτικής Γερμανίας) αμειβόμενος αδρά για τις υπηρεσίες του.

Μετά το πραξικόπημα κατά του προέδρου Αγιέντε το 1973, ο Ράουφ ανέλαβε κεντρικό ρόλο ως σύμβουλος των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας, προτείνοντας τη δημιουργία της διαβόητης DINA (των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών), καταλήγοντας βασικός συνεργάτης του επικεφαλής της, Μανουέλ Κοντρέρας, και προτείνοντας πρακτικές για την «Τελική Λύση» στη Χιλή με μαζικές δολοφονίες και εξαφανίσεις αντικαθεστωτικών. Δούλεψε ως επικεφαλής ομάδας Γερμανών ναζί, πρώην μελών των Ες Ες και της Γκεστάπο (περίπου 1.000 είχαν βρει καταφύγιο στη Χιλή μετά το 1945), που ανέλαβαν διάφορες «συμβουλευτικές» θέσεις στον στρατό και που η DINA αποκαλούσε «τα γερμανικά στρατεύματά μας».

Ο Πινοτσέτ δεν τον διάλεξε τυχαία. Ο πρώην συνταγματάρχης των Ες Ες δούλεψε στην Κεντρική Υπηρεσία Ασφαλείας του Ράιχ και ήταν ο άνθρωπος που το 1941 εμπνεύστηκε και σχεδίασε τη μετατροπή οχημάτων σε κινητούς θαλάμους αερίων όπου στοιβάζονταν Εβραίοι, κομμουνιστές και άλλοι «εχθροί» των ναζί και σκοτώνονταν με την έκκληση αερίων. Σε αυτά δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι στην Ανατολική Ευρώπη.

Με αυτή την εμπειρία του, ο Ράουφ βοήθησε τον δικτάτορα να δημιουργήσει μια «αποτελεσματική» υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας στα πρότυπα της Gestapo, σχεδίασε και επέβλεψε την κατασκευή στρατοπέδων συγκέντρωσης, πρότεινε τρόπους εξαφάνισης κάθε ίχνους των θυμάτων της δικτατορίας και πρωταγωνίστησε στη δημιουργία της Επιχείρησης Κόνδορας, παρών και στη συνάντηση του 1975, όπου στρατιωτικοί των δικτατοριών της Λατινικής Αμερικής αποφάσισαν να συντονίσουν από κοινού τις διώξεις αντικαθεστωτικών σε όποια από τις χώρες τους κι αν βρίσκονταν.

Πολλά από αυτά τα αποκάλυψαν στον Γερμανό δημοσιογράφο δεκάδες μάρτυρες, ανάμεσά τους δύο πρώην πράκτορες της DINA, ο «Σιμόν» και ο Χορχελίνα Βεργάρα. «Ολα ήρθαν από τη Γερμανία. Από τους πρώην ναζί. Εφεραν την τεχνολογία για τα βασανιστήρια, για τις δολοφονίες, για τις εξαφανίσεις. Και ιδίως ο Ράουφ», έλεγε ο Βεργάρα. «Το “Τσακάλι”, όπως αποκαλούσαν τον πρώην Ες Ες, ήταν ο αρχιτέκτονας της τελικής λύσης», πρόσθετε ο Σιμόν.

Ως σήμερα παραμένουν 1.469 αγνοούμενοι της δικτατορίας στη Χιλή. Κάποιους τους πέταξαν από ελικόπτερα στη θάλασσα. Αλλους τους έθαψαν σε ομαδικούς τάφους στην έρημο της Ατακάμα. Δεκάδες τους έκαψαν με ναπάλμ στη διαβόητη Αποικία Αξιοπρέπεια, του ναζί χριστιανού ιερέα Πολ Σέφερ. Για τη μοίρα πολλών ακόμη ο Ράουφ είναι από εκείνους που φέρει τεράστια ευθύνη με τις φρικιαστικές πρακτικές του.

Δική του ήταν η ιδέα, λέει ο Βεργάρα, να μετατραπεί σε κρεματόριο αντιστασιακών το «Σκυλάδικο», τόπος όπου αποτέφρωναν τα αδέσποτα σκυλιά στο Πάρκο των Βασιλέων στο κέντρο του Σαντιάγο: «Πήγαιναν καμιόνια και πέταγαν μέσα στους φούρνους σάκους, πολύ μεγαλύτερους από εκείνους που θα περιείχαν ένα σκυλί… τουλάχιστον 300 εξαφάνισαν έτσι».

Οπως δική του ήταν η ιδέα να μεταφέρονται κρατούμενοι από τα παράνομα κέντρα κράτησης της Λόντρες 38 (όπου εξαφανίστηκαν 85 άνθρωποι) και της Βίγια Γκριμάλντι στο Σαν Αντόνιο, εκεί όπου ο Ράουφ είχε εκπαιδεύσει στρατιώτες του συντάγματος Tejas Verdes και άλλων κοντινών στρατιωτικών βάσεων κι όπου για κάλυψη εμφανιζόταν ως διευθυντής της ιχθυοβιομηχανίας Arauca, μιας δημόσιας επιχείρησης που με το πραξικόπημα πέρασε στα χέρια της DINA.

«Τα κεντρικά γραφεία της Arauca ήταν κοντά στα δύο αυτά κέντρα κράτησης… Μετέφεραν τους κρατούμενους με τα φορτηγά ψυγεία ώς τις βάσεις του Σαν Αντόνιο ή στο ίδιο το εργοστάσιο. Ο Ράουφ ήταν πάντα εκεί που έφταναν τα φορτηγά: τους πυροβολούσαν ή τους σκότωναν με αέρια σαν το σαρίν και έπειτα τα πτώματα πετάγονταν στους φούρνους του εργοστασίου που δούλευαν στους 90 βαθμούς και τα υπολείμματα αλέθονταν στους μύλους και κατέληγαν να γίνουν ιχθυάλευρα. Το έκανε ο Ράουφ, όχι προσωπικά, αλλά αυτός έχει την ευθύνη».

Ο Βάλτερ Ράουφ πέθανε το 1984 στο Σαντιάγο. Ποτέ δεν τιμωρήθηκε για κανένα από τα εγκλήματά του. Ποτέ δεν μετάνιωσε για όποιο από αυτά. Τα νέα εγκλήματά του στη διάρκεια της χούντας του Πινοτσέτ, που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα, θα στοιχειώνουν για πάντα τη δημοκρατική μνήμη της Χιλής.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 

Η μεγάλη φυγή των Ναζί στη Λατινική Αμερική. Ποιοι τους βοήθησαν και ποιες υπηρεσίες παρείχαν στους “προστάτες” τους /ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Ποιοι τους βοήθησαν και ποιες υπηρεσίες παρείχαν στους “προστάτες” τους...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/i-megali-fygi-ton-nazi-meta-ton-polemo-sti-latiniki-ameriki/
τους βοήθησαν και ποιες υπηρεσίες παρείχαν στους “προστάτες” τους...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/i-megali-fygi-ton-nazi-meta-ton-polemo-sti-latiniki-ameriki/
τους βοήθησαν και ποιες υπηρεσίες παρείχαν στους “προστάτες” τους...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/i-megali-fygi-ton-nazi-meta-ton-polemo-sti-latiniki-ameriki/
Ν Η μεγάλη φυγή των Ναζί στη Λατινική Αμερική. Ποιοι τους βοήθησαν και ποιες υπηρεσίες παρείχαν στους “προστάτες” τους...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/tag/valter-raoyf/

 ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Στο Σαντιάγο, ένας στρατηγός των Ναζί SS συλλαμβάνεται και κρατείται για έκδοση στη Δυτική Γερμανία. Ο WALTER RAUFF κατηγορήθηκε από την κυβέρνηση της Δυτικής Γερμανίας για συνέργεια στη δολοφονία 90.000 Εβραίων εν καιρώ πολέμου. ΣΚΗΝΕΣ: Η κυκλοφορία του HS Santiago City, η επικεφαλίδα του CU, ο MC Rauff έξω από το αστυνομικό αυτοκίνητο, ο Rauff περπατά (4), ο CU Rauff στο δωμάτιο. 

Σημείωση : ο αρχιεγκληματίας Ράουφ ποτέ δεν εκδόθηκε στη Γερμανία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ-ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ& ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΡΑΤΙΚΑΚΗΣ-ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ...

Το αποτύπωμα της συνάντησης τριών διακεκριμένων ποιητών   Ισχυρή και αδιάκοπη παράδοση για την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σο...