Σάββατο, Ιουλίου 06, 2024

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ-ΑΛΛΗ ΜΙΑ "ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ" ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ

 

https://www.cretapost.gr/wp-content/uploads/2023/12/ergasia-kourasi1.jpg

Παγκόσμιος διασυρμός για την εξαήμερη εργασία

Μαριλένα Κουντούρη (@ma_marilena68) / XΜαριλένα Κουντούρη

Δεκάδες χρήστες των social media αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης καταδικάζουν την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να θεσμοθετήσει την εξαήμερη εργασία.

Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει την εξαήμερη εργασία, με εκατοντάδες χρήστες των social media να σχολιάζουν επικριτικά την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας πως πρόκειται για μια “ελληνική πρωτοτυπία” τη στιγμή που η παγκόσμια αγορά αλλά και δεκάδες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο στρέφονται προς την τετραήμερη εργασία.

Πολλοί σχολιάζουν ότι πρόκειται για μια τρομερά αρνητική εξέλιξη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήρθε για να βλάψει, μάλλον ανεπανόρθωτα, τα εργασιακά δικαιώματα στη χώρα. “Ήδη οι πέντε ημέρες φαίνονται πολλές στους περισσότερους εργαζομένους της ΕΕ. Τώρα στην Ελλάδα θα πρέπει να δουλεύουν έξι”, αναφέρουν σοκαρισμένοι δεκάδες χρήστες στο TikTok, συμπληρώνοντας πως μετά από αυτό σίγουρα δεν θα αναζητήσουν ποτέ εργασία στη χώρα μας.

Τι προβλέπεται

Η εξαήμερη εργασία ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου με την κυβέρνηση να επιχειρηματολογεί πως πρόκειται για ένα αναγκαίο μέτρο λόγω της συρρίκνωσης του πληθυσμού και της έλλειψης εξειδικευμένων εργατών.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, προβλέπεται πως η εργοδοτική πλευρά μπορεί να εφαρμόζει τις διατάξεις για έκτη ημέρα εργασίας ακόμη και στις περιπτώσεις που υφίστανται κλαδικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις, παρακάμπτοντας τυχόν προβλέψεις για 8ωρο – 5νθήμερο που έχουν συμφωνηθεί.

Στην ίδια εγκύκλιο, με την επίκληση ενός προεδρικού διατάγματος του 1932 στις βιομηχανικές επιχειρήσεις το βασικό 8ωρο απασχόλησης γίνεται …9ωρο, αφού δεν συνυπολογίζεται στο εργάσιμο χρόνο το διάστημα που απαιτείται για έναν εργαζόμενο, ώστε να ετοιμαστεί για την εργασία του (στολές, φόρμες ασφάλειας, κράνη κ.λ.π).

Η εξαήμερη εργασίας αφορά μέχρι στιγμής:

  • Επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας από τη φύση τους, που λειτουργούν όλες τις ημέρες της εβδομάδας επί 24ωρου βάσεως με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους, καθώς και
  • Επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας που λειτουργούν 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα επί 24ωρου βάσεως με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους, σε περίπτωση αυξημένου φόρτου εργασίας, με υποχρέωση σχετικής δήλωσης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι περιλαμβάνεται ο χώρος της βιομηχανίας, κλάδοι υψηλής έντασης, όπως π.χ τα super markets, όμως θα μπορούν να προστίθενται σταδιακά και κλάδοι όπως ο τουριστικός.

Χρήστες του TikTok “κράζουν” την Ελλάδα για την εξαήμερη εργασία:

@roterotemedia Greece begins the Six Day Work Week July 1 2024. It is an absolute decimation of workers rights and makes trade unionism punishable by imprisonment. Greek people need to stand up to their rights being stripped away. This cannot stand in the European Union, or else EU workers will all suffer. #politics ♬ original sound – roterote

Εκτός από χρήστες του διαδικτύου αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν επίσης με έκπληξη στην παραπάνω είδηση.

Σκρολάρετε εδώ και δείτε μερικά TikToks από διεθνή ΜΜΕ που σχολιάζουν την επιλογή της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει την εξαήμερη εργασία:

Είχαν προηγηθεί μία σειρά από άρθρα στον διεθνή Τύπο, που στρέφονταν κατά της εξαήμερης εργασίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της βρετανικής εφημερίδας TheGuardian.

“Μπορεί οι εταιρείες σε χώρες ανά τον κόσμο να επεξεργάζονται την ιδέα εφαρμογής συντομότερων εβδομάδων εργασίας, αλλά στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι, εφεξής, μπορούν να εργάζονται και μια έκτη ημέρα, σε ένα ανορθόδοξο βήμα με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας” επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, συμπληρώνοντας πως “οι Έλληνες εργάζονται ήδη τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη, κατά μέσο όρο 41 ώρες την εβδομάδα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat, ενώ έρευνες έχουν επίσης αποδείξει ότι αμείβονται πολύ λιγότερο”.

Για “fake news” μιλά η Κεραμέως

Από την πλευρά της και στον απόηχο των έντονων αντιδράεων, το πρωί της Παρασκευής (5/7), η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ πως “το πενθήμερο είναι ο κανόνας. Είναι η δυνατότητα για μια έξτρα ημέρα εργασίας” , χαρακτηρίζοντας το θέμα της εξαήμερης εργασίας ως άλλο ένα fake news και υποστηρίζοντας ότι το νέο μέτρο αφορά πολύ συγκεκριμένες επιχειρήσεις που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, όπως εργοστάσια με κυλιόμενες βάρδιες που δουλεύουν ακόμη και 7 ημέρες συνεχόμενα.

Όπως είπε αυτή η επιπλέον ημέρα εργασίας θα αμείβεται συν 40%, συν 115% αν είναι Κυριακή και αργία. “Όλα αυτά είναι μέτρα που έρχονται να θωρακίσουν τον εργαζόμενο” ανέφερε, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας». Μάλιστα, όπως είπε «δεν πρέπει να μιλάμε για 6ημερη εργασία αλλά για έκτακτη μέρα εργασίας».

Τα οφέλη της τετραήμερης εργασίας

Στον αντίποδα της εξαήμερης εργασίας βρίσκεται η πολιτική περί μείωσης της εργασιακής εβδομάδας στις τέσσερις ημέρες, χωρίς μείωση των αποδοχών.

Ας δούμε μερικά από τα οφέλη της:

Βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας:

  • Μείωση του άγχους: Με περισσότερες ημέρες για ανάπαυση, οι εργαζόμενοι έχουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να αποφορτιστούν, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα άγχους και επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout)​
  • Καλύτερη ισορροπία εργασίας-ζωής: Η προσθήκη μιας επιπλέον ημέρας ανάπαυσης επιτρέπει στους εργαζόμενους να περνούν περισσότερο χρόνο με τον κοινωνικό τους περίγυρο και να ασχολούνται με δραστηριότητες που προάγουν την ευεξία τους

Αύξηση της παραγωγικότητας:

  • Περισσότερη συγκέντρωση και αποδοτικότητα: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι είναι πιο παραγωγικοί όταν εργάζονται λιγότερες ώρες. Η βραχύτερη εργασιακή εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη συγκέντρωση και αποδοτικότητα κατά τις ημέρες εργασίας​
  • Μείωση των απουσιών: Οι εργαζόμενοι που απολαμβάνουν περισσότερη ανάπαυση τείνουν να είναι λιγότερο επιρρεπείς σε ασθένειες και απουσίες από την εργασία

Περιβαλλοντικά οφέλη:

  • Μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος: Με λιγότερες ημέρες μετακινήσεων προς και από την εργασία, μειώνεται η κατανάλωση καυσίμων και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, λιγότερη χρήση κτιριακών εγκαταστάσεων οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας.

Οικονομικά οφέλη για τις επιχειρήσεις:

  • Εξοικονόμηση κόστους: Η μείωση της λειτουργίας των γραφείων για μία ημέρα την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα, όπως αυτά που σχετίζονται με την ενέργεια και τη συντήρηση.
  • Ελκυστικότητα εργοδότη: Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τετραήμερη εργασία μπορεί να θεωρηθούν πιο ελκυστικές για τους υποψήφιους εργαζόμενους.

Κοινωνικά οφέλη:

  • Ενίσχυση της οικογενειακής και κοινωνικής συνοχής: Με περισσότερο ελεύθερο χρόνο, οι εργαζόμενοι έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν πιο ενεργά στις οικογενειακές και κοινωνικές τους δραστηριότητες, ενισχύοντας έτσι την κοινωνική συνοχή.
  • Βελτίωση της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων: Οι εργαζόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον επιπλέον χρόνο τους για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους ή να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, κάτι που μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις τόσο για τους ίδιους όσο και για τις επιχειρήσεις τους.
  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ=>Εξαήμερη εργασία: Απορεί ο διεθνής Τύπος με την πρωτοβουλία της Ελλάδας ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σοβαρά ερωτήματα για να μην επαναληφθεί το τρισάθλιο «φαινόμενο Κασσελάκη» στον ΣΥΡΙΖΑ

  Πόθεν η... στεφανιαία του ΣΥΡΙΖΑ; Το «γιατί» έχει εδώ πολύ μεγαλύτερη σημασία από το ποιοι ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΤΕΡΟΣ  avgi.gr Στέφανος ο κατακτητ...