Δευτέρα, Φεβρουαρίου 12, 2024

Η Δίκη: Μπροστά στο Νόμο (απόσπασμα)

Πολιτισμός και Τέχνες στην Εκπαίδευση » Βασιλική ΑρβανιταντώνηΗ Βασιλική Αρβανιταντώνη διαβάζει το  αφήγημα του Φραντς Κάφκα "Μπροστά στο νόμο" .Το μικρό αυτό αφήγημα είναι η αλληγορία παγίδευσης και υποταγής του ατόμου σε κάθε μορφή εξουσίας. Ένας χωρικός έρχεται αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία και την απρόσιτη εξουσία που υποτίθεται ότι λειτουργεί προς όφελος των πολιτών.
 
Ο Καφκα (1883-1924), Τσέχος εβραϊκής καταγωγής που έγραψε στα γερμανικά, είναι από τους σημαντικότερους συγγραφείς. Το έργο του, αγχώδες και εφιαλτικό (στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί: Η Δίκη, Ο Πύργος, Η Μεταμόρφωση, η Αμερική κ.ά.), έχει ως επίκεντρο το παγιδευμένο άτομο που προσπαθεί μάταια να βρει διέξοδο και λύτρωση. Για το έργο του Κάφκα έχουν δοθεί διάφορες ερμηνείες. Άλλοι το ερμηνεύουν μεταφυσικά ή θρησκευτικά με βάση την απουσία και την αναζήτηση του Θεού. Άλλοι ψυχολογικά με βάση την ανασφάλεια, την ασυνεννοησία ή το πλέγμα ενοχής. Άλλοι κοινωνιολογικά με βάση τη μοναξιά και την αλλοτρίωση του ανθρώπου μέσα στο λαβύρινθο της γραφειοκρατίας ή της τεχνοκρατίας. Γενικά το έργο του Κάφκα εκφράζει τη μοίρα του ανθρώπου που βρίσκεται σε διάσταση με τον κόσμο που τον περιβάλλει, με την παράλογη λογική του και με τις μορφές εξουσίας που κυριαρχούν (Θεός, πατέρας, νόμος, διευθυντής, γραφειοκρατία) και που αξιώνουν απόλυτη υποταγή συντρίβοντας την ατομικότητα. Το μικρό αφήγημα που ακολουθεί το βρίσκουμε και στη Δίκη, το πιο αντιπροσωπευτικό έργο του Κάφκα, και είναι ένα είδος παραβολής που εκφράζει συνοπτικά το πνεύμα του συγγραφέα (πηγή: Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ' Λυκείου).

Πηγή ανάγνωσης κειμένου: Διαδραστικά σχολικά βιβλία http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/85.Η Δίκη: Μπροστά απ' τον Νόμο - Orson Welles (1962)Απόσπασμα της προσαρμογής της "Δίκης" του Κάφκα, από την ομώνυμη ταινία του Όρσον Γουέλς (The Trial - 1962).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ S11E06: ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν έχουμε χούντα. Δεν έχουμε χούντα. Δεν έχουμε χούντα. Επειδή ξέρουμε ότι θα μας υπενθυμίσετε πολλές φορές ότι δεν έχουμε χούντα, το λέμε ...