Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2023

Απεχθής διπροσωπία

 

Ο ύμνος του ΕΑΜ και οι δύο προεκλογικές στολές του Κυριάκου Μητσοτάκη…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης SOOC

Οι εκλογές έρχονται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να φοράει δύο στολές. Με τη μια, τη "φιλελεύθερη", απευθύνεται στους "κεντρώους" ψηφοφόρους. Με την άλλη, την ούλτρα δεξιά, απευθύνεται στους ακροδεξιούς.

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο πληθαίνουν τα σημάδια ότι ο πρωθυπουργός και οι συν αυτώ ανησυχούν για το αποτέλεσμα και καταφεύγουν σε αντιφατικές αποφάσεις και συμπεριφορές. Τη μια χαϊδεύουν το δημοκρατικό Κέντρο, την άλλη στέλνουν σήματα στην Ακροδεξιά.

Αυτό που προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η «ενόχληση» του πρωθυπουργού επειδή, κατά την έναρξη της προεκλογικής συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα, ακούστηκε ο ύμνος του ΕΑΜ. «Εάν θέλετε να πείσετε ότι δεν επενδύετε συνειδητά στους διχασμούς του παρελθόντος, διαλέξτε τουλάχιστον άλλη μουσική εισαγωγή στις ομιλίες σας από τον ύμνο του ΕΑΜ», είπε από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Τι ήταν το ΕΑΜ που ο ύμνος του ενόχλησε τον κ. Μητσοτάκη; Και γιατί θεωρεί ότι η ανάκρουση του ύμνου αυτού αποτελεί «επένδυση στους διχασμούς του παρελθόντος»;

Το ΕΑΜ ήταν η μεγαλύτερη(αριστερή) αντιστασιακή οργάνωση στην Κατοχή. Πολέμησε τους κατακτητές, δεν συνεργάστηκε μαζί τους, όπως αρκετές δωσιλογικές (δεξιές) οργανώσεις.

Η Εθνική Αντίσταση αναγνωρίστηκε το 1982 με νόμο της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η τότε ΝΔ αποχώρησε από τη Βουλή και ο αρχηγός της Ευάγγελος Αβέρωφ «απείλησε» ότι, όταν το κόμμα του θα επανερχόταν στην κυβέρνηση, θα καταργούσε το νόμο. Όμως, οι επόμενες κυβερνήσεις της ΝΔ(το 1990 με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, το 2004 με τον Κώστα Καραμανλή και το 2012 με τον Αντώνη Σαμαρά) δεν ακολούθησαν τη «συμβουλή» του Αβέρωφ. Και δεν περιποιεί τιμή στο σημερινό πρωθυπουργό να επαναφέρει στην πολιτική ζωή τη διχαστική λογική του Αβέρωφ από το 1982. Και επειδή ο λογογράφος του, που του έγραψε το συγκεκριμένο απόσπασμα της ομιλίας του, αλλά και ο ίδιος(ο πρωθυπουργός), που το ανέγνωσε υιοθετώντας το, μάλλον δεν γνωρίζουν τα ιστορικά γεγονότα, ας τα διαβάσουν εδώ.

Ο κ. Μητσοτάκης εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα. Από τη μια απαγορεύει-και σωστά- στους νεοναζιστές του Κασιδιάρη να πάρουν μέρος στις εκλογές. Από την άλλη εκφράζει δυσφορία για τη μεγαλύτερη αντιστασιακή οργάνωση, η οποία πολέμησε τους ιδεολογικούς προγόνους των σημερινών χρυσαυγιτών, που είχαν καταλάβει την Ελλάδα.

Πώς συμβαδίζουν αυτά τα δύο; Η εξήγηση είναι απλή και…προεκλογική:

  1. Η απαγόρευση του «κόμματος Κασιδιάρη» γίνεται γιατί ενδεχόμενη είσοδός του στη Βουλή θα καταστήσει την αυτοδυναμία αδύνατη. Γι’ αυτό δεν έγινε, όπως έπρεπε, σε ουδέτερο χρόνο, αλλά γίνεται τις παραμονές των εκλογών.
  2. Η ΝΔ απειλείται από τα δεξιά της. Η «επιστράτευση» του κλασικότερου ακροδεξιού Γ. Καρατζαφέρη αποσκοπεί στον περιορισμό αυτού του κινδύνου. Το ίδιο και η χτεσινή παρελθοντολογία του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. Με την αναφορά του στον ύμνο του ΕΑΜ επιχειρεί να συγκρατήσει τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους στους κόλπους της ΝΔ.

Οι εκλογές έρχονται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να φοράει δύο στολές. Με τη μια, τη «φιλελεύθερη», απευθύνεται στους «κεντρώους» ψηφοφόρους. Με την άλλη, την ούλτρα δεξιά, απευθύνεται στους ακροδεξιούς. Γι’ αυτό «ανακάλυψε» τον «διχαστικό» ύμνο του ΕΑΜ.

Ο κ. Μητσοτάκης επιδίδεται σε ασκήσεις προεκλογικής ισορροπίας, κατά τη γνωστή ρήση «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ». Μόνο που καμιά φορά αυτή τακτική(«πατάω σε δύο βάρκες») μπορεί να τον κάνει να πέσει στο «νερό»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γάλλοι σεφ μαγειρικής: εκπαιδευτές και συνεργάτες ή σαδιστές που κάνουν εφιαλτική τη ζωή των εκπαιδευομένων και των υφισταμένων τους;

  Εφιάλτες στην κουζίνα Από τα μικρά μπιστρό ώς τα φημισμένα πολυτελή εστιατόρια, οι...