Πέμπτη, Φεβρουαρίου 02, 2023

Φεβρουάριος 2023 στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης (Οδηγός)

 


Φεβρουάριος στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης



Πλούσιο είναι το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης για τον μήνα Φεβρουάριο.

Αναλυτικά:

Την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 11:00 και 13:00 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει περιηγήσεις στη Ροτόντα. Πρόκειται για τον τέταρτο από έναν κύκλο Κυριακάτικων Περιπάτων, κατά τη διάρκεια των οποίων γνωρίζουμε όψεις της πόλης και της ιστορίας της μέσα από επισκέψεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης. Μέχρι τον Ιούνιο του 2022 την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα αρχαιολόγοι της Εφορείας θα υποδέχονται ομάδες επισκεπτών σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους – τοπόσημα της σύγχρονης πόλης που καθορίζουν τη φυσιογνωμία της.

Η δήλωση συμμετοχής στους περιπάτους είναι απαραίτητη και γίνεται  αποκλειστικά και μόνο τηλεφωνικά. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Κατά την επίσκεψη τηρούνται όλα τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και όλα τα μέλη της ομάδας πρέπει να διαθέτουν τα απαιτούμενα από το νόμο πιστοποιητικά. Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία επιτρέπεται σε όσους/ες διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Η δήλωση συμμετοχής για τη συγκεκριμένη περιήγηση ολοκληρώθηκε σε προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο που ανακοινώθηκε στη σελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στο Facebook.

Συνεχίζεται στο Palazzo Pretorio της Cittadella στο Veneto της Ιταλίας η έκθεση με τίτλο «Mura che uniscono. Salonicco a Cittadella (Τείχη που ενώνουν. Η Θεσσαλονίκη στην Cittadella)», που συνδιοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης με το MOMus, την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων και τον Δήμο της Cittadella. Η έκθεση απαρτίζεται από δύο μέρη. Στο πρώτο, που επιμελήθηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, μέσα από 55 αντικείμενα και πλούσιο εποπτικό υλικό, παρουσιάζεται η Βυζαντινή και Οθωμανική Θεσσαλονίκη. Η έκθεση επικεντρώνεται στην οχύρωση της πόλης, στην Ακρόπολη και στο φρούριο του Επταπυργίου. Στο δεύτερο μέρος, που επιμελήθηκε το ΜΟΜus, η Θεσσαλονίκη και η Cittadella συνομιλούν μέσα από το σύγχρονο καλλιτεχνικό έργο του φωτογράφου Πάρη Πετρίδη και της εικαστικού Γεωργίας Δαμοπούλου. Το σύνολο της έκθεσης αποτυπώθηκε σε συνοπτικό κατάλογο.

Διάρκεια έκθεσης: 19.11.2021-31.3.2022.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει δύο φορές τον μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές  αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο.

Τον Φεβρουάριο θα παρουσιαστούν οι ιστορίες «Invitatio ad munera gladiatoria – Πρόσκληση σε μονομαχικούς αγώνες» και «Δίζωνα κιονόκρανα με προτομές κριών από το Επταπύργιο».

H πρώτη ιστορία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022 και παρουσιάζει μία εικονογραφημένη ενεπίγραφη μαρμάρινη πλάκα που βρέθηκε σε δεύτερη χρήση στο δάπεδο του Ωδείου της Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης και χρονολογείται στο 259 μ.Χ. Πρόκειται για σπανιότατο δείγμα αρχαίας αφίσας με εξαγγελία αγώνων μονομάχων και άγριων ζώων, εμπλουτισμένη με απεικονίσεις σχετικών σκηνών, με χρήση τετραχρωμίας σε τεχνική a secco.

Στη δεύτερη ιστορία, η οποία θα αναρτηθεί την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022, παρουσιάζονται δύο δίζωνα κιονόκρανα πρωτοβυζαντινών χρόνων με προτομές κριών που εντοπίστηκαν ανασκαφικά και εκτίθενται στο φρούριο του Επταπυργίου.                                                                            

Τον Ιανουάριο

… πραγματοποιήσαμε περίπατο στον Μακεδονικό τάφο του Φοίνικα, στο πλαίσιο των Κυριακάτικων Περιπάτων (16.01.22).  Ευχαριστούμε τους συμμετέχοντες και σας ενημερώνουμε ότι λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος η δράση θα επαναληφθεί. Λεπτομέρειες για την επόμενη συνάντηση θα ανακοινωθούν στη σελίδα της ΕΦΑΠΟΘ στο Facebook.

… ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στην περιοδική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο «ΚΑΛΛΟΣ. Η υπέρτατη ομορφιά» (https://cycladic.gr/page/kallos-i-ipertati-omorfia, 29.09.2021-16.01.2022), με τον δανεισμό τριών αντικειμένων από τις συλλογές της και συγκεκριμένα, μία πήλινη γυναικεία προτομή από το νεκροταφείο του οικισμού της Τράπεζας της Πολίχνης, ένα ειδώλιο Ταναγραίας από τον σταθμό Σιντριβάνι του Μετρό και μία κυλινδρική πυξίδα από φαγεντιανή από το δυτικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης (16.01.2022).

… συνεχίστηκε στο Palazzo Pretorio της Cittadella στο Veneto της Ιταλίας η έκθεση με τίτλο «Mura che uniscono. Salonicco a Cittadella (Τείχη που ενώνουν. Η Θεσσαλονίκη στην Cittadella)», που συνδιοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης με το MOMus, την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων και τον Δήμο της Cittadella (έως 31.3.2022).

… στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης» (facebook/Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης) παρουσιάστηκαν οι ιστορίες «Τάφος νεαρής γυναίκας με χρυσά κοσμήματα από το νεκροταφείο της Σταυρούπολης» και «S. Rosi. Ένας Ιταλός ζωγράφος στη Ροτόντα».

H πρώτη ιστορία αφορούσε τάφο που βρέθηκε στην οδό Λαγκαδά κοντά στο Δημόσιο Ψυχιατρείο και περιείχε τα κατάλοιπα καύσης ενός κοριτσιού, τρία αγγεία και πολλά χρυσά κοσμήματα που χρονολογήθηκαν στα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ. (14.01.22).

Η δεύτερη ιστορία αναφερόταν στον S. Rosi, ο οποίος

ανακαίνισε τον ζωγραφικό διάκοσμο της Ροτόντας το 1888-1889, όσο το μνημείο λειτουργούσε ως μουσουλμανικό τέμενος. Το έργο του, μολονότι για τα δεδομένα της εποχής συνέβαλε σημαντικά στον ευπρεπισμό του διακόσμου του μνημείου, υπέστη κακή κριτική λόγω άστοχων ζωγραφικών επεμβάσεων στα ψηφιδωτά (28.01.2022).                             

Για την ασφαλή λειτουργία, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του COVID-19, τηρούνται οι προβλεπόμενες οδηγίες για τους επισκέπτες, το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του κοινού.

Οι επισκέπτες πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α.

Ωράριο λειτουργίας μνημείων αρμοδιότητας ΕΦΑΠΟΘ:

Αρχαία Αγορά: 8:30-15:30, Τρίτη: κλειστά

Ροτόντα: 8:30-15:30, Τρίτη: κλειστά

Επταπύργιο: 8:30-15:30, Τρίτη: κλειστά

Κρύπτη Αγίου Δημητρίου: Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη: 8:00-15:00, Παρασκευή: 8:00-13:30 & 19:00-22:00 (τελείται Λειτουργία), Σάββατο – Κυριακή: 7:30-14:30, Τρίτη: κλειστά

Βυζαντινό Λουτρό: Τετάρτη & Παρασκευή: 10:00-13:00, Δευτέρα, Τρίτη & Πέμπτη: κατόπιν ραντεβού, Σάββατο & Κυριακή: κλειστά

Άγιος Νικόλαος Ορφανός: Δευτέρα & Πέμπτη: 10:00-13:00, Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: κατόπιν ραντεβού, Σάββατο & Κυριακή: κλειστά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Τρίτη Πόρτα : Μαρία Φαραντούρη-Λένα Πλάτωνος- Θεόδωρος Ποάλας /Πέντε συν ένα τραγούδια

«Η τρίτη πόρτα» της Λένας Πλάτωνος με Φαραντούρη & Νταλάρα... Μουσική Λένα Πλάτωνος *  Στίχοι Θεόδωρος Ποάλας( Ψευδώνυμο : Αλέξανδρος Αλ...