Θλίψη: πέθανε ο ηθοποιός Μάκης Πανώριος
Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο, καθώς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο Μάκης Πανώριος. Ήταν λογοτέχνης, ποιητής, εικαστικός και ηθοποιός.
Την δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή o Σπύρος Μπιμπίλας μέσα από τον λογαριασμό του στο facebook.
«Έφυγε ένας αξιόλογος άνθρωπος του θεάτρου και των γραμμάτων. Ηθοποιός, συγγραφέας, εικονογράφος και κριτικός θεάτρου. Πολυσχιδής, υπηρέτησε το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση πλάθοντας ποικίλους ρόλους! Γεννημένος το 1935 θα ταφεί στην πατρίδα του την Κεφαλλονιά… «Καλό ταξίδι, αγαπημένε συνάδελφε Μάκη Πανώριε!» έγραψε ο πρόεδρος του ΣΕΗ.
Ποιος ήταν ο Μάκης Πανώριος
Ο Μάκης Πανώριος
γεννήθηκε το 1935 στην Κεφαλλονιά. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Σχεδίου
και Ζωγραφικής ABC και θέατρο στη Δραματική Σχολή Θεάτρου και
Σκηνοθεσίας του Πέλου Κατσέλη.
Εργάστηκε ως ηθοποιός για δεκαοχτώ χρόνια στο ελεύθερο θέατρο και δέκα χρόνια στο Εθνικό Θέατρο, καθώς και στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Ως συγγραφέας έγραψε μυθιστόρημα, νουβέλα, διήγημα, θέατρο, κριτική βιβλίου και κινηματογράφου. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από πεντακόσια βιβλία, έχει επιμεληθεί και προλογίσει περί τα εκατό. Πρώτη θεατρική του εμφάνιση στο έργο “Το τραγούδι του νεκρού αδερφού” του Mίκη Θεοδωράκη, στο ρόλο του Χάρου, το 1962, με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη. Πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα με το μυθιστόρημα “Η κατάκτηση”, το 1970.
Είχε βραβευτεί με τα βραβεία Karel (1993) για την προσφορά του στην επιστημονική φαντασία και τη φανταστική λογοτεχνία και Χρυσό Ικαρομένιππο (1996) για το διήγημά του «Ηθοποιός».
Η Έμυ Ντούρου έγραψε χαρακτηριστικά: «Θα θέλαμε ωστόσο να σταθούμε στην προσφορά του στη λογοτεχνία του φανταστικού.
Ο Μάκης Πανώριος ήταν από εκείνους που ανέδειξαν το ρεύμα εκείνο της λογοτεχνίας που για δεκαετίες θεωρούνταν παραλογοτεχνία. Όπως λέει ο εκδότης του Αίολου Γιάννης Κουτσαφτής εκείνη την εποχή είχαν ήδη γίνει μικρές εκδοτικές προσπάθειες για να κυκλοφορήσουν στα ελληνικά βιβλία του φανταστικού, ωστόσο το είδος θεωρούνταν μάλλον περιθωριακό.
Τα έργα του Μάκη Πανώριου είναι επηρεασμένα από την ελληνική μυθολογία και την αγγλοσαξονική λογοτεχνία του φανταστικού. Ουσιαστική ωστόσο είναι η συμβολή του στην ανάδειξη του είδους μέσα από τα εμβριθή θεωρητικά του κείμενα τα οποία υπήρξαν όαση κυρίως στη δεκαετία του 1980 για ένα τότε μικρό αλλά φανατικό κοινό που διψούσε να αποκτήσει πρόσβαση στο είδος.
Σημαντικός σταθμός στην προσφορά του Μάκη Πανώριου θεωρείται το εξάτομο έργο «Το ελληνικό φανταστικό διήγημα», ο πρώτος τόμος του οποίου κυκλοφόρησε το 1987 κάνοντας μεγάλη αίσθηση, καθώς μέσα από αυτό αναδείχθηκαν διηγήματα που μέχρι τότε είχαν περάσει στη λήθη.
Όπως σημειώνει ο Γιάννης Κουτσαφτής, ο Μάκης Πανώριος ήταν εκπρόσωπος της παλιάς στόφας των διανοουμένων, που ήταν μεθοδικός και μαχητικός σε ό,τι αφορά τις ιδέες και τις απόψεις του.» (documento.gr)
Διαβάστε =>1. Μάκης Πανώριος, ο συγγραφέας του Φανταστικού
2. GreekSciFi | Μάκης Πανώριος3. Μάκης Πανώριος - ΠΡΟΣΩΠΟ – Βιβλιοnet
*Ο Μάκης Πανώριος μιλά στην παρουσίαση του του ορειβατικού θρίλερ του Παναγιώτη Παναγόπουλου "Το Πέρασμα του Ιγνάτιου".-
(21-12-11 στο βιβλιοπωλείο Shakespeare, στο κέντρο της Αθήνας).
***********************
ΔΕΙΤΕ
«Θέατρο της Δευτέρας»
«Αν ο κόσμος μας έβλεπε μαζί», του Κλωντ Μπαλ.
Προλογίζει και σκηνοθετεί ο Κώστας Ρηγόπουλος.
Το συγκλονιστικό αυτό θεατρικό έργο αφηγείται τον έρωτα μιας λευκής
τυφλής γυναίκας,της Σεσίλια και ενός μαύρου άντρα,του Ντέιβιντ.Ο
ρατσισμός και τα σχόλια του κόσμου θα τους φέρουν πολλά εμπόδια.Θα
καταφέρει το ζευγάρι να παραμείνει μαζί ως το τέλος;Αυτό μένει να το
δείτε στη μεταφορά του έργου για τη μικρή οθόνη της ΕΡΤ.
Παίζουν με αλφαβητική σειρά Κάκια Αναλυτή, Νίκος Γαλανός, Δημήτρης
Ιωακειμίδης, Αγγέλικα Καπελαρή, Βασίλης Μαυρομάτης, Νίκος Παγκράτης,
Μάκης Πανώριος, Μάκης Ρευματάς, Κώστας Ρηγόπουλος. Πρώτη προβολή 9 Μαΐου
1977.
Ο Μάκης Πανώριος συμμετείχε στο έργο ερμηνεύοντας το ρόλο ενός ρατσιστή δημοσιογράφου, που δρα με ύπουλο τρόπο και στο τέλος αναδεικνύεται ο μοιραίος άνθρωπος που θα οδηγήσει τον Ντέιβιντ στην αυτοκτονία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου