Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 21, 2022

21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

https://www.moh.gov.gr/photos/w_930px/articles/201109/7727da_alzheimer2.jpg

Η νόσος Alzheimer

Η νόσος Alzheimer είναι μια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου και χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, όπως της μνήμης, σκέψης, αντίληψης, υπολογισμού, γλώσσας, ικανότητας μάθησης και κρίσης.

Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της αύξησης του μέσου όρου ζωής αλλά και της ευαισθητοποίησης προς τα συμπτώματά της, η διάγνωση της νόσου εμφανίζει σημαντική αύξηση. Σήμερα, πάσχουν από Alzheimer 160.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, 6.000.000 στην Ευρώπη και 26.000.000 σ' όλο τον κόσμο. H νόσος εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ είναι πολύ σπάνια σε ηλικίες μικρότερες των 50 ετών.

Η νόσος περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1906, από τον Alois Alzheimer και έκτοτε η επιστημονική κοινότητα καταβάλει προσπάθειες για να βρεθεί ριζική θεραπεία. Αν και κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί εφικτό μέχρι στιγμής, μεγάλη πρόοδος έχει σημειωθεί στη διάγνωση της νόσου σε πολύ αρχικά στάδια και, συνεπακόλουθα, στην καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών της.

Άνοια και Alzheimer

Με τον όρο άνοια εννοούμε την έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων του ατόμου: της μνήμης, της κρίσης, του λόγου, της προσωπικότητας αλλά και της καθημερινής λειτουργικότητας. Επιπλέον, οι ασθενείς που πάσχουν από άνοια χαρακτηρίζονται από ανικανότητα συγχρονισμένων κινήσεων παρά την ακεραιότητα κινητικών λειτουργιών, αδυναμία αναγνώρισης αντικειμένων και διαταραχές στην ικανότητα εκτέλεσης λειτουργιών όπως ο σχεδιασμός, οι αριθμητικές πράξεις κ.α.

Άνοια μπορούν να προκαλέσουν τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, μεγάλα και μικρά, οι όγκοι του εγκεφάλου, το AIDS, διάφορες εγκεφαλίτιδες, μεταβολικά νοσήματα, νοσήματα του θυρεοειδούς, διάφορα φάρμακα κ.ά. Όμως, η νόσος Alzheimer αποτελεί τη συχνότερη μορφή άνοιας (60% του συνόλου).

Ποια είναι τα αίτια της νόσου;

Τα αίτια της νόσου παραμένουν άγνωστα. Η νόσος Alzheimer είναι μια πολυπαραγοντική νόσος που συνδέεται με τον σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία, την υπερχοληστερολαιμία, το κάπνισμα αλλά και με γενετικούς, περιβαλλοντικούς και μεταβολικούς παράγοντες, καθώς και με την έλλειψη νοητικής και σωματικής άσκησης. Πιθανοί παράγοντες που μπορεί να δηλώνουν προδιάθεση στη νόσο είναι οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, το ιστορικό καρδιακών ή / και εγκεφαλικών επεισοδίων, η παρουσία αρτηριακής υπέρτασης και η ύπαρξη συγγενούς με σύνδρομο Down.

[....................................]

Πρώιμο στάδιο

Συνήθως ένα άτομο στην πρώιμη φάση ανάπτυξης της νόσου Alzheimer:

- Έχει σταδιακά αυξανόμενη σύγχυση σχετικά με το πού βρίσκεται, ενώ παρουσιάζει επίσης την τάση να χάνεται εύκολα.
- Χάνει την ικανότητα να ξεκινάει δραστηριότητες με δική του πρωτοβουλία και χωρίς καθοδήγηση.
-Αποφεύγει να αντιμετωπίσει νέες, μη οικείες καταστάσεις, όπως να κάνει ένα ταξίδι.
- Παρουσιάζει καθυστερημένες αντιδράσεις και μειωμένη ικανότητα εκμάθησης.
- Αρχίζει να μιλά με πολύ αργότερο ρυθμό σε σχέση με το παρελθόν.
- Δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα οικονομικά του και να τακτοποιήσει τους λογαριασμούς του.
- Παρουσιάζει «φτωχή» κριτική ικανότητα και λαμβάνει λανθασμένες αποφάσεις.
- Μπορεί να είναι κυκλοθυμικό και να έχει ενδείξεις κατάθλιψης, ενόχλησης και νευρικότητας.
Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως πιο έντονα όταν το άτομο βρίσκεται σε ένα καινούριο μέρος ή καλείται να αντιμετωπίσει ένα ασυνήθιστο ή πρωτόγνωρο γι' αυτό περιστατικό.

Μεσαίο στάδιο

Κατά το μεσαίο στάδιο της νόσου ο πάσχων:

- Δυσκολεύεται να αναγνωρίσει στενούς φίλους, ακόμη και μέλη της οικογένειάς του.
- Είναι ανήσυχος και περιπλανιέται.
- Έχει πρόβλημα σε απλές δραστηριότητες όπως την ανάγνωση, τη γραφή και την αριθμητική.
- Αντιμετωπίζει πρόβλημα με την οργάνωση των σκέψεών του σε λογική σειρά.
- Δυσκολεύεται να ντυθεί.
- Νευριάζει εύκολα, ενώ μπορεί να γίνει εχθρικό και μη διαθέσιμο για συνεργασία.
- Πιστεύει παράλογα πράγματα (παρακρούσεις), είναι καχύποπτο προς τους άλλους και ευερέθιστο.
- Χρειάζεται συνεχή επίβλεψη.
- Χάνει την αίσθηση του χρόνου.

Τελικό στάδιο

Στα τελικά στάδια της Νόσου Alzheimer ο ασθενής παρουσιάζει τα εξής συμπτώματα:

- Δεν μπορεί πλέον να κάνει μόνο του μπάνιο, να φάει, να ντυθεί ή να πάει τουαλέτα.
- Ενδέχεται να καθηλωθεί στο κρεβάτι ή σε αναπηρικό καροτσάκι.
- Χάνει την ικανότητα μάσησης της τροφής.
- Χάνει εύκολα την ισορροπία του και μπορεί να πέφτει συχνά.
- Παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλη σύγχυση κατά τις βραδινές ώρες και έχει αϋπνίες.
- Δεν μπορεί να επικοινωνήσει λεκτικά.
- Έχει ακράτεια ούρων.

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ =>Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ -

Μπορεί να είναι καρτούν 5 άτομα και κείμενο που λέει "Σωματική αδράνεια 2 Κάπνισμα 3 Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ 5 ραυματισμός στο κεφάλι Ατμοσφαιρική ρύπανση 6 Χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης Κοινωνική απομόνωση 12x6=60 12 Παράγοντες Κινδύνου για την Άνοια 8 Υπέρταση Παχυσαρκία 10 Διαβήτης 11 Κατάθλιψη 12 Απώλεια ακοής m Source: Livingston et al.A et al. Dementia prevention, intervention, and care: 2020 report the Lancet Commission www.alz.co.uk Az Alzheimer's Diseas Thglob/vdement"

ΠΗΓΗ: alzheimercenter.gr

 

Ένα μικρό ποσοστό ατόμων με νόσο Alzheimer (λιγότερο από 1 τοις εκατό) έχει έναν τύπο πρώιμης εμφάνισης που συνδέεται με γενετικές μεταλλάξεις. Τα άτομα που έχουν αυτές τις γενετικές μεταλλάξεις είναι σίγουρο ότι θα αναπτύξουν την ασθένεια. Μια συνεχιζόμενη κλινική δοκιμή που διεξάγεται από το Κυρίαρχο κληρονομικό δίκτυο Alzheimer (DIAN), εξετάζει κατά πόσο αντισώματα στο β-αμυλοειδές μπορούν να μειώσουν τη συσσώρευση β-αμυλοειδούς πλάκας στους εγκεφάλους ανθρώπων με τέτοιες γενετικές μεταλλάξεις και έτσι να μειώσουν, να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν τα συμπτώματα. Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή λαμβάνουν αντισώματα (ή εικονικό φάρμακο) προτού αναπτύξουν συμπτώματα και η ανάπτυξη πλάκας β-αμυλοειδούς παρακολουθείται μέσω εγκεφαλικών εξετάσεων και άλλων εξετάσεων.

Μια άλλη κλινική δοκιμή, γνωστή ως δοκιμή Α4 (Αντι-Αμυλοειδής Θεραπεία σε ασυμπτωματικό Αλτσχάιμερ), ελέγχει εάν τα αντισώματα έναντι του β-αμυλοειδούς μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο νόσου του Αλτσχάιμερ σε ηλικιωμένους (ηλικίας 65 έως 85 ετών) με υψηλό κίνδυνο για τη νόσο. Η δοκιμή Α4 διεξάγεται από την Alzheimer’s Disease Cooperative Study.

Παρόλο που η έρευνα εξακολουθεί να εξελίσσεται, τα στοιχεία είναι ισχυρά ότι οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο τους κάνοντας τις βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής τους σε τακτική δραστηριότητα και της διατήρησης καλής καρδιακής υγείας. Με βάση αυτή την έρευνα, η Ένωση Αλτσχάιμερ προσφέρει 10 τρόπους για να αγαπήσει τον εγκέφαλό σας – μια συλλογή συμβουλών που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της γνωσιακής παρακμής.

φυσική άσκηση

Η σχέση της καρδιάς με τον Εγκέφαλο

Νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο της ήπιας γνωστικής εξασθένησης και της άνοιας.

Αρκετές παθήσεις που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου – όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και υψηλή χοληστερόλη – αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης του Alzheimer’s.

Ορισμένες μελέτες αυτοψίας δείχνουν ότι το 80% των ατόμων με νόσο του Αλτσχάιμερ έχουν επίσης καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ένα μακροχρόνιο ερώτημα είναι γιατί μερικοί άνθρωποι ενώ έχουν εναπόθεση στον εγκέφαλο τους των δύο παθολογικών πρωτεϊνών, του β-αμυλοειδούς και της πρωτεΐνης Tau, δεν αναπτύσσουν τα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η αγγειακή νόσος ισως είναι το κλειδί ωστε οι ερευνητές να βρουν τελικά μια απάντηση.

Ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι στον εγκέφαλο μπορεί να έχουμε εναπόθεση των παραπάνω πρωτεινών χωρίς να προκαλούνται συμπτώματα γνωστικής ύφεσης εκτός εάν ο εγκέφαλος παρουσιάζει επίσης ενδείξεις αγγειακής νόσου.

Απαιτούνται περισσότερες έρευνες για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ της αγγειακής υγείας και της νόσου του Alzheimer.

Φυσική άσκηση και διατροφή

Η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να είναι μια ωφέλιμη στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου της νόσου του Alzheimer και της αγγειακής άνοιας. Η άσκηση μπορεί να ωφελήσει άμεσα τα κύτταρα του εγκεφάλου αυξάνοντας τη ροή αίματος και οξυγόνου στον εγκέφαλο. Λόγω των γνωστών καρδιοαγγειακών οφελών του, ένα ιατρικά εγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης αποτελεί πολύτιμο μέρος οποιουδήποτε συνολικού σχεδίου ευεξίας.

Σημαντική είναι επίσης η πρόσληψη διαφόρων βιταμινών όπως C, Ε, Β6, Β12, φυλικου οξέως, ενώ το κάπνισμα σαφως αυξάνει την πιθανότητα νόσησης.

Τα τρέχοντα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η υγιεινή διατροφή στην καρδιά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου. Η υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει τον περιορισμό της πρόσληψης ζάχαρης και κορεσμένων λιπών και φροντίζοντας να τρώμε πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Καμία δίαιτα δεν φαίνεται να υπερτερεί κάποιας άλλης.

Δύο δίαιτες που έχουν μελετηθεί και μπορεί να είναι επωφελείς είναι :

  • H διατροφή DASH (Διαιτητική προσέγγιση για τη διακοπή της υπέρτασης) και η μεσογειακή διατροφή. Η διατροφή DASH δίνει έμφαση στα λαχανικά, τα φρούτα και τα λιπαρά ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. περιλαμβάνει ολόκληρους κόκκους, ψάρια, πουλερικά, φασόλια, σπόρους, καρπούς με κέλυφος και φυτικά έλαια. και περιορίζει το νάτριο, τα γλυκά, τα ζαχαρούχα ποτά και τα κόκκινα κρέατα.
  • Μια μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει σχετικά μικρό κόκκινο κρέας και δίνει έμφαση σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, ψάρια και οστρακοειδή, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και άλλα υγιή λίπη.

πρόληψη

Κοινωνικές σχέσεις και πνευματική δραστηριότητα

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η διατήρηση ισχυρών κοινωνικών σχέσεων και η διατήρηση ψυχικής ενεργητικότητας με την ηλικία μας θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο της γνωσιακής παρακμής και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για το λόγο της σύνδεσης αυτής. Μπορεί να οφείλεται σε άμεσους μηχανισμούς μέσω των οποίων η κοινωνική και ψυχική διέγερση ενισχύει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο.

Τραύμα στο κεφάλι

Φαίνεται να υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ του μελλοντικού κινδύνου του Αλτσχάιμερ και του σοβαρού τραυματισμού της κεφαλής, ειδικά όταν ο τραυματισμός συνεπάγεται απώλεια συνείδησης. Μπορείτε να βοηθήσετε να μειώσετε τον κίνδυνο του Alzheimer προστατεύοντας το κεφάλι σας.

Τι μπορείτε να κάνετε τώρα

Ενώ η έρευνα δεν έχει καταλήξει σε τελικά συμπεράσματα, ορισμένες επιλογές τρόπου ζωής, όπως η σωματική άσκηση και η διατροφή, μπορεί να συμβάλουν στην υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου και στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Πολλές από αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης, οι οποίες έχουν συνδεθεί με το Αλτσχάιμερ.

Με λίγα μειονεκτήματα και πολλά γνωστά οφέλη, οι επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής μπορούν να βελτιώσουν την υγεία σας και ενδεχομένως να προστατεύσουν τον εγκέφαλό σας.

Πηγή : The Alzheimer’s Association

ΔΥΟ ΧΡΗΣΙΜΟΤΑΤΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ 


 

1. Alzheimer Hellas

Αλτσχάιμερ Ελλάς, Θεσσαλονίκη.
Η «ΕΞΥΠΝΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ ΓΗΡΑΤΕΙΑ»

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών συνδιοργάνωσε  με την  Αλληλεγγύη Ηρακλείου, Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Υγιούς Γήρανσης διαδικτυακή εκδήλωση, την Πέμπτη 20-1-2022, με θέμα: «ΕΞΥΠΝΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ ΓΗΡΑΤΕΙΑ».

Τσολάκη Μάγδα: Νευρολόγος- Ψυχίατρος και Θεολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών
Χαιρετισμός

Κορτσιδάκη  Ιωάννα: Πρόεδρος Δ.Σ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Χαιρετισμός   

Ομιλητές:

1) Κουντή Ζαφειροπούλου Φωτεινή: Νευροψυχολόγος, μέλος Επιστημονικής Επιτροπής της Αλληλεγγύης Ηρακλείου  και επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος «Προώθηση της ενεργού και υγιούς Γήρανσης»

Τίτλος: Πρόγραμμα για την Ενεργό και Υγιή Γήρανση στην κοινότητα -με την στήριξη του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος  


2) Ποτουρίδης Παύλος: Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής της Αλληλεγγύης Ηρακλείου

Τίτλος: Η ηλικία δεν είναι εμπόδιο για Γυμναστική και Ψυχαγωγία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Mam (artist)

Mam France «Κάθε καμβάς είναι μια πρόσκληση να ονειρευτείς και να εφεύρεις τη δική σου ιστορία. »  Η Μαμ είναι μια βραβευμένη ζωγράφος από ...