Κυριακή, Σεπτεμβρίου 11, 2022

1. Έρχεται η «δίδυμη πανδημία» γρίπης και κορωνοϊού! 2. Τα νέα εμβόλια για την Όμικρον. Σενάρια για το αντιγριπικό

 

1. Έρχεται η «δίδυμη πανδημία» για την οποία προειδοποιούσε το ECDC

Υγειονομική βαρυχειμωνιά προοιωνίζεται, καθώς τα κρούσματα γρίπης στην Ελλάδα είναι πενταπλάσια σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019 και συμπίπτουν με τη συνεχιζόμενη έξαρση του κορωνοϊού

Η ξαφνική άνοδος των κρουσμάτων γρίπης το φετινό καλοκαίρι αποτελεί προπομπό ενός βαρύ χειμώνα, καθώς από την αρχή της πανδημίας οι επιστήμονες τρέμουν στην ιδέα της συνύπαρξης κορωνοϊού και γρίπης. Ήδη τα δεδομένα δεν είναι ευοίωνα. Τα μηνύματα από το νότιο ημισφαίριο δείχνουν υγειονομική… βαρυχειμωνιά, την ώρα που τα κρούσματα γρίπης στην Ελλάδα είναι πενταπλάσια σε σχέση με αυτά που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο το 2019. Συγκεκριμένα, από τις 7 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου δηλώθηκαν μέσω του Συστήματος Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων (ΣΥΔΝ) 174 κρούσματα γρίπης, ενώ το 2019 είχαμε 37 κρούσματα γρίπης. Το χρονικό διάστημα 2020-2021 δεν δηλώθηκε κανένα κρούσμα γρίπης την αντίστοιχη περίοδο. Από τα 174 δηλωθέντα κρούσματα γρίπης, τα 35 (20%) νοσηλεύτηκαν και 2 από αυτά εισήχθησαν σε ΜΕΘ. Κατά τη διάρκεια της επιδημιολογικής επιτήρησης για τη γρίπη από τον Οκτώβριο 2021 έως τον Μάιο 2022 στη χώρα μας καταγράφηκαν 5 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία εκτός ΜΕΘ. Από τους 5 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ απεβίωσαν οι τρεις. Η διαφορά των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ φέτος ήδη από το καλοκαίρι, σε σχέση με τον συνολικό αριθμό πέρυσι, είναι διαφωτιστική.

Ο Θεόδωρος Λύτρας, μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, τονίζει ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει, αλλά σίγουρα η συνύπαρξη κορωνοϊού και γρίπης τον επόμενο χειμώνα -δεδομένης της άρσης των μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας είναι ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο, το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει. Ήδη, πάντως, από πέρυσι, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Νοσημάτων (ECDC) έχει κάνει λόγο για «δίδυμη πανδημία» σε περίπτωση δυναμικής επιστροφής του ιού της γρίπης στην Ευρώπη. «Αν αρχίσουμε να χαλαρώνουμε όλα τα μέτρα, η μεγάλη ανησυχία που έχω για τη γρίπη είναι ότι ίσως απομακρυνθούμε από τα κανονικά εποχιακά μοτίβα» είχε δηλώσει τον περασμένο χειμώνα ο κορυφαίος ειδικός του ECDC για τη γρίπη Πάσι Πεντίνεν.

Σύμμαχος της γρίπης η άρση των μέτρων

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Δημόσιας Υγείας, με δεδομένο ότι δεν είδαμε αξιόλογη δραστηριότητα της γρίπης τα

προηγούμενα δύο χρόνια και ότι η τωρινή έξαρση συμπίπτει με την άρση των μέτρων οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η συνύπαρξη με την πανδημία οφείλεται στα πολλά κρούσματα γρίπης. Επίσης, και ο τουρισμός είναι μια σημαντική μεταβλητή. Μάλιστα, επισημαίνει ότι υπάρχει η ανησυχία πως η φετινή σεζόν γρίπης θα είναι χειρότερη από ό,τι συνήθως και σίγουρα χειρότερη από τις δύο προηγούμενες. «Αλλά αυτό δεν είναι κάτι ασύνηθες, η γρίπη πάντα προκαλούσε νοσηρότητα» διευκρινίζει. Ξεκαθαρίζει δε ότι για την έξαρση της γρίπης δεν οφείλεται η κλιματική αλλαγή (έχει ακουστεί αρκετές φορές ως πιθανή αιτία), καθώς «γρίπη υπάρχει κάθε χρονιά, εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Είναι ένας ενδημικός ιός, που κάνει εποχικές εξάρσεις. Κάποιες χρονιές είναι χειρότερες, κάποιες πιο ήπιες» εξηγεί.

Σε αυτό συμφωνεί και η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ιωάννα Παυλοπούλου. «Τις δύο προηγούμενες χρονιές δώσαμε τη σύσταση για εμβολιασμό επειδή φοβόμασταν τη συνύπαρξη κορωνοϊού και γρίπης. Δεν επιβεβαιωθήκαμε γιατί είχαμε την εφαρμογή μέτρων. Φέτος, όμως, υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα» δηλώνει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής προτρέποντας όσους πρέπει να κάνουν τα δύο εμβόλια.

Επίσης, το ECDC έχει τονίσει στο παρελθόν ότι τα lockdown, η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας «εξαφάνισαν» τη γρίπη, «παροπλίζοντας» προσωρινά έναν ιό που σκοτώνει περίπου 650.000 παγκοσμίως ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθώς, όμως, τα εμβόλια κατά της Covid-19 και οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων οδήγησαν στη χαλάρωση και σήμερα στη συνύπαρξη με τον κορωνοϊό, ο ιός της γρίπης κυκλοφορεί και πάλι στην Ευρώπη με υψηλότερο από τον αναμενόμενο ρυθμό.

Εμβόλια και μέτρα για την αναχαίτιση

Οι τρόποι αντιμετώπισης της διπλής απειλής δεν είναι πρωτάκουστοι. Ο Θ. Λύτρας προτείνει στους πολίτες να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης και του κορωνοϊού σύμφωνα με τις συστάσεις που ισχύουν από την Πολιτεία. Επίσης, τονίζει τη σημασία της εφαρμογής μέτρων υγιεινής όσο είναι δυνατόν και τη χρήση μάσκας. «Είμαι από τους ανθρώπους που θεωρώ ότι όπου υπάρχει συνωστισμός θα έπρεπε να βλέπουμε τη χρήση μάσκας ως μια κίνηση υπευθυνότητας και όχι περιορισμού. Υπευθυνότητα απέναντι στους συνανθρώπους μας, είτε είμαστε εμείς ευπαθείς είτε όχι. Και νομίζω ότι δεν είναι ένα βαρύ μέτρο» υπογραμμίζει.

Απαραίτητος ο αερισμός στα σχολεία

«Από κει και πέρα, σαφώς υπάρχει η κοινωνική διάσταση, η οποία αφορά τη βελτίωση του αερισμού στους κλειστούς χώρους» τονίζει ο καθηγητής στην ΑΥΓΗ της Κυριακής. Με αφορμή την παραπάνω δήλωση και σε συνδυασμό με το αυριανό άνοιγμα των σχολείων η συζήτηση με τον Θ. Λύτρα πήγε στις συνθήκες επιστροφής των μαθητών στις αίθουσες.

Όπως επισημαίνει, θεωρεί λάθος να στεκόμαστε τόσο στη χρήση μάσκας και ο σωστός αερισμός των αιθουσών είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε ήδη συζητηθεί. «Δεν είμαι ειδικός στον αερισμό, γιατρός είμαι» ξεκαθαρίζει, αλλά «θα έπρεπε να δούμε αν υπάρχει νόημα να εγκαταστήσουμε συσκευές αερισμού ή μετρητές διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει ήδη και όχι να το συζητάμε ή να το παρακάμπτουμε συζητώντας για τις μάσκες λίγες ώρες πριν ανοίξουν τα σχολεία» καταλήγει.

 ___________________________________

2. Τα νέα εμβόλια για την Όμικρον. Σενάρια για το αντιγριπικόScientists are working on combo flu and COVID-19 shot, but don't expect one  this fall - ABC NewsSome flu shot shipments will be delayed

Τα εμβόλια προσφέρουν προστασία από τη σοβαρή νόσο και βέβαια λιγότερο από τη μόλυνση, όπως εξηγεί στην ΑΥΓΗ της Κυριακής η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ιωάννα Παυλοπούλου

και εμείς να έχουμε μεγαλύτερη δραστηριότητα τον χειμώνα. Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που το βλέπουμε αυτό, καθώς κι άλλες φορές έχουμε δει κρούσματα γρίπης το καλοκαίρι. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε πανικό» συστήνει η Ι. Παυλοπούλου. Προσθέτει ότι «στην Ελλάδα ο εμβολιασμός κατά της γρίπης ξεκινά συνήθως στα τέλη Οκτωβρίου, διότι η κορύφωση είναι μετά τα Χριστούγεννα. Αν υπάρξει κάποια ένδειξη, μπορεί να το μεταφέρουμε λίγο νωρίτερα». Πάντως, προσώρας, δεν συντρέχουν λόγοι τροποποίησης ούτε υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι ανησυχίας. Ειδικά από τη στιγμή που έχουμε αρκετές δόσεις, ενώ και η συμμόρφωση με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης είναι αρκετά καλή.

Επίσης, όπως έχει επισημανθεί πολλάκις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο ταυτόχρονος εμβολιασμός δεν προκαλεί παρενέργειες. Φέτος υπάρχει η πιθανότητα να συμπέσουν χρονικά οι δύο διαδικασίες, ο εμβολιασμός με τα νέα εμβόλια κατά της Covid-19 και ο αντιγριπικός, αλλά οι πολίτες δεν έχουν να φοβηθούν κάτι για την υγεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: