Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φέρνει στη Βουλή την αποκάλυψη για τον «Γολγοθά μετά τη ΜΕΘ»: Θα πληρωθεί η αποκατάσταση όσων νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ με Covid-19;
Την αποκάλυψη της εφημερίδας Documento για τον «Γολγοθά μετά τη ΜΕΘ»
Ο γολγοθάς μετά τη ΜΕΘ - Documento
που αφορά στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι νόσησαν με Covid-19 και χρήζουν αποκατάστασης μετά τη νοσηλεία τους σε ΜΕΘ, φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή του.Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του αν. τομεάρχη Οικονομικών και βουλευτή Β’ Πειραιά Τρύφωνα Αλεξιάδη, 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας να δώσουν λύση στο Γολγοθά που δεν έχει τέλος για όσους έμειναν πολλές μέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας και τα κατάφεραν. Το μαρτύριο συνεχίζεται για τους ίδιους καθώς, άνθρωποι χωρίς αντίληψη, χωρίς ικανότητα να κινηθούν, ξυπνούν από την πολυήμερη καταστολή και επί πολλές μέρες δεν αναγνωρίζουν ούτε τους συγγενείς τους.
Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με δημοσίευμα πρώην ασθενείς, οι οποίοι χρήζουν μεταφοράς σε Κέντρα αποθεραπείας, συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, πρέπει να καταβάλλουν το 25% των νοσηλίων σαν συμμετοχή, ενώ άλλοι αναγκάζονται να πάρουν ειδικό κρεβάτι, συσκευές οξυγόνου, φυσιοθεραπευτή κ.λπ. Επίσης κάποια βαριά περιστατικά χρήζουν κινησιοθεραπείας και αν έχουν υποστεί τραχειοστομία και λογοθεραπείας, υπηρεσίες δηλαδή που κοστίζουν στον ασθενή αρκετά χρήματα.
Παράλληλα η έλλειψη δημόσιων Κέντρων αποκατάστασης οδηγεί ασθενείς, λόγω οικονομικής στενότητας, να παραμένουν στο νοσοκομείο ενώ θα μπορούσαν να είχαν βγει γρηγορότερα, με αποτέλεσμα την συμφόρηση των νοσοκομείων.
Με ερώτηση που υπογράφει ο Τρύφων Αλεξιάδης, και συνολικά 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:
Πώς προτίθενται να συνδράμουν στην οικονομική ελάφρυνση των πρώην ασθενών με COVID-19 που χρήζουν αποκατάστασης;
Προτίθενται να καλύψουν τη συμμετοχή (25%) του ασθενή που χρειάζεται περαιτέρω νοσηλεία σε Κέντρο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ;
Προτίθενται να νομοθετήσουν για το έτος 2020 και τα
επόμενα,έκπτωση φόρου για ιατρικά έξοδα που σχετίζονται με την νόσο
Covid-19 και άλλες σοβαρές ασθένειες για τις οποίες ο ασθενής καταβάλλει
τεράστια ποσά και στην ουσία φορολογείται σαν εισόδημα γι’ αυτά, ειδικά
για χαμηλά και μεσαία οικογενειακά εισοδήματα;
Προτίθενται να αυξήσουν τις δημόσιες δομές αποκατάστασης;
Αναλυτικά η ερώτηση:
Θέμα: “Θα αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα αποκατάστασης όσων νόσησαν με Covid-19 μετά την νοσηλεία σε ΜΕΘ;”
Σοβαρά είναι τα οικονομικά προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πρώην ασθενείς που προσβλήθηκαν από την νόσο Covid-19. Άνθρωποι που έμειναν πολλές μέρες στις ΜΕΘ καθώς και συγγενείς τους,περιγράφουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο ότι η αποσωλήνωση δεν ήταν δυστυχώς το τέλος του μαρτυρίου τους. Πολλές οικογένειες αναγκάζονται να μετατρέψουν το σπίτι τους σε μια μικρή ιδιότυπη κλινική, πληρώνοντας φυσιοθεραπευτές και επαναλαμβανόμενες εξετάσεις, μέχρι να επανέλθουν οι ασθενείς στην προηγούμενη κατάσταση.
Το ζήτημα ανέδειξε η εφημερίδα Documento στις 30.05.2021 σε άρθρο της με τίτλο ‘’Ο Γολγοθάς μετά τις ΜΕΘ’’. (*) Το θέμα αφορά όλους αυτούς τους ασθενείς, που μετά την έξοδό τους από τις ΜΕΘ χρειάζονται αποκατάσταση. Συγκεκριμένα κάποιοι ασθενείς χρειάζονται να μεταφερθούν σε κέντρα αποθεραπείας στα οποία, ενώ είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ πρέπει να καταβάλλουν το 25% των νοσηλίωνσαν συμμετοχή. Σύμφωνα με μαρτυρία πρώην ασθενούς της νόσου, γι’ αυτόν σήμαινε 400 ευρώ μηνιαίως συν τις επιπλέον εξετάσεις, για 3 μήνες χρειάστηκαν 1350 ευρώ που στην ουσία αν δεν τα είχε δεν θα μπορούσε να επανέλθει ομαλά στην πρότερη κατάσταση. Κάποιοι άλλοι ασθενείς αναγκάστηκαν να πάρουν ειδικό κρεββάτι, οξυγόνο, φυσιοθεραπευτή, ενώ από τις φυσιοθεραπείες κάποιες μόνο καλύπτονται από τα ταμεία.Επίσης έχει αναφερθεί ότι υπηρεσίες συγκεκριμένων κέντρων είναι ελλιπείς ακόμη και στη σίτιση του ασθενή. Σύμφωνα με την άποψη γιατρών που έχουν εξειδικευτεί στην αποθεραπεία ασθενών μετά την νόσο, εκτός από την φυσιοθεραπεία, κάποια βαριά περιστατικά χρήζουν κινησιοθεραπείας και αν έχουν υποστεί τραχειοστομία και λογοθεραπείας , υπηρεσίες δηλαδή που κοστίζουν στον ασθενή αρκετά χρήματα.
Η έλλειψη δημόσιων Κέντρων αποκατάστασης δημιουργεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα όσον αφορά την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Ασθενείς θα μπορούσαν να βγουν πιο γρήγορα από το νοσοκομείο, ελλείψει όμως οικονομικής δυνατότητας παραμένουν εκεί, λόγω της αδυναμίας των συγγενών να τους πάρουν σπίτι.
Στην Ελλάδα τα βαριά περιστατικά έχουν τη δυνατότητα μέσω ΕΟΠΥΥ να φιλοξενηθούν δύο μήνες σε κέντρα αποκατάστασης, χρονικό διάστημα όμως που δεν είναι αρκετό.Οι ειδικοί από τα Κέντρα, όσο και οι ίδιοι οι ασθενείς συμφωνούν ότι σεδιάστημα δύο μηνών φτάνουν περίπου στο 50% της αποκατάστασης, με συνέπεια να χρειάζεται μετά να συνεχίζουν μόνοι τους ιδιωτικά. Γίνεται σαφές ότι για το υπόλοιπο 50% της θεραπείας θα πρέπει οι ασθενείς να πληρώσουν από την τσέπη τους το κόστος.
Επειδή η αποκατάσταση των σοβαρών περιστατικών της νόσου είναι χρονοβόρα, κοστοβόρα και πολυσύνθετη
Επειδή η αποκατάσταση μετά τη νοσηλεία στη ΜΕΘ παρουσιάζει όλα τα συμπτώματα πολυδαίδαλων γραφειοκρατικών διαδικασιών και ελλιπούς μέριμνας από πλευράς της πολιτείας
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Πώς προτίθενται να συνδράμουν στην οικονομική ελάφρυνση των πρώην ασθενών με COVID-19 που χρήζουν αποκατάστασης;
Προτίθενται να καλύψουν τη συμμετοχή (25%) του ασθενή που χρειάζεται περαιτέρω νοσηλεία σε Κέντρο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ;
Προτίθενται να νομοθετήσουν για το έτος 2020 και τα επόμενα,έκπτωση
φόρου για ιατρικά έξοδα που σχετίζονται με την νόσο Covid-19 και άλλες
σοβαρές ασθένειες για τις οποίες ο ασθενής καταβάλλει τεράστια ποσά και
στην ουσία φορολογείται σαν εισόδημα γι’ αυτά, ειδικά για χαμηλά και
μεσαία οικογενειακά εισοδήματα;
Προτίθενται να αυξήσουν τις δημόσιες δομές αποκατάστασης;
Πηγή: documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου