Σάββατο, Αυγούστου 31, 2019

Η γοητεία του ασπρόμαυρου και στη ζωγραφική

https://www.contemporarytoday.com/uploads/default/original/2X/d/dfa87876b47723eaaeb78468aa45433fe30f4788.jpgΟ Tomoo Gokita είναι ένας σύγχρονος Ιάπωνας  καλλιτέχνης γνωστός για τις μονόχρωμες αφηρημένες εικονιστικές ζωγραφιές και εκτυπώσεις. Οι υπογραφές του σε γκρι χρώματα βασίζονται συχνά σε φωτογραφίες που βρέθηκαν και σε παλιές εικονογραφήσεις περιοδικών με κεντρική φιγούρα, της οποίας   το πρόσωπο έχει εξαλειφθεί.  
Οι στιλιστικές αναφορές του Γκοκίτα στο σουρεαλισμό και την αφαίρεση δεν είναι εσκεμμένες, «απλώς αυτοσχεδιάζω και, τελικά, μοιάζουν με αυτές τις κατηγορίες, αλλά δεν το σκέφτομαι ποτέ», είπε ο καλλιτέχνης.
Ο Γκοκίτα  επηρεάστηκε περισσότερο από τη γενιά των νεο-εξπρεσιονιστών της Νέας Υόρκης, όπως ο Julian Schnabel , ο Eric Fischl και ο David Salle .
  Γεννήθηκε το 1969 στο Τόκιο της Ιαπωνίας και σύντομα συμμετείχε σε τοπικό κολέγιο τέχνης το 1988, όπου πειραματίστηκε με την ελαιογραφία. Μετά από δύο χρόνια, αποχώρησε και έγινε γραφίστας, δημιουργώντας φυλλάδια για νυχτερινά κέντρα στην Ιαπωνία ακολουθώντας το σχεδιασμό CD και LP καλύψεων για ανερχόμενους μουσικούς.  
Παρά την επιτυχία του στη μουσική βιομηχανία, ο καλλιτέχνης επέστρεψε στη ζωγραφική στα μέσα της δεκαετίας του '90.  
Τα έργα του έχουν προβληθεί σε σημαντικά  ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων το Μουσείο Τέχνης του Kawamura Memorial DIC στο Sakura της Ιαπωνίας, η Gallery Mary Boone, η Blum & Poe στη Νέα Υόρκη, μεταξύ άλλων. Ο καλλιτέχνης εργάζεται και ζει στο Τόκιο της Ιαπωνίας.
Πηγή: 

Tomoo Gokita | artnet

 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Μα γίνονται καταλήψεις και στο Columbia; Γιάννης Αλμπάνης NEWS 24/7 Κοίτα να δεις τι γίνεται στην Αμε...