Κοντά στο Γιανίτσι της Εύβοιας, μετά από έναν χωματόδρομο 10 περίπου χιλιομέτρων, είναι εγκατεστημένο το πιο «πολυγεγονός» που διακρίνεται μέσα σε όλα τα «πολυγεγονότα» αυτής της χώρας. Πρόκειται για μια υπαίθρια έκθεση ζωγραφικής, φωτογραφίας και γλυπτικής, που έχει χώρους θεατρικούς, αλώνια, στιγμιότυπα της υπαίθρου και μικρά αμφιθέατρα για διάλογο. Τα ζωγραφικά εκθέματά της, που είναι συχνά διπλής όψεως, προστατεύονται από τους καιρούς χάρη σε ειδικά βερνίκια, τα δε γλυπτικά της εκθέματα συγκρατώνται από τους αέρηδες και τις άλλες περιπέτειες μιας φύσης πολύ τραχιάς και αστάθμητης με ειδικούς ιμάντες.
Ο χώρος, διαμορφωμένος από τον Γιώργο Τσιντανέλη, μετράει μια ιστορία 19 χρόνων, κατά τη διάρκεια της οποίας οργανώθηκε στο μέγιστο δυνατόν:
Οι κεκλιμένες επιφάνειές του έγιναν αναβαθμοί που επικοινωνούν μεταξύ τους με σκαλιά ή μονοπάτια. Στους αναβαθμούς είναι τοποθετημένα τα αγάλματα που δονούν τη φαντασία με την ευρηματικότητά τους: Είναι το άγαλμα της Γαίας, είναι το άγαλμα του ανθρώπου που επιχειρεί την υπέρβαση, είναι ένα φίδι μεγαλύτερο κι από τις δενδρογαλιές της περιοχής, μέσα από το σώμα του οποίου περνάει νερό. Και όλα αυτά εμφανίζονται πλαισιωμένα από ελαιόδενδρα, που, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ξεπερνούν σε ηλικία τα 200 χρόνια...
Το Grecoact, οργανισμός αξιοποίησης και «διάχυσης» των καλλιτεχνικών θησαυρών του Vivart, προχωράει για δεύτερη χρονιά σε πρωτοβουλίες που φέρνουν κοντά τους λαούς, ενώ εκπέμπουν μια «ελληνικότητα» κάθε άλλο παρά αυτιστική. Το 2018 έδωσε ως κορυφαίο δείγμα ένα συνδυασμό καβοντορίτικου χορού και τοπικής «γλώσσας των σφυριγμάτων», με τη συνεργασία Ισπανών κυρίως. Στο λεγόμενο καβοντορίτικο αλώνι, η ισπανική κιθάρα συνδυάστηκε με το ελληνικό λαγούτο για να αποδώσει ποιήματα της υπαίθρου του Lorca και του Κρυστάλλη.
To 2019, με τη συνεργασία 5 χωρών -της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Αλγερίας και της Ιταλίας- το Grecoart δημιούργησε το δρώμενο «Μεσόγειος: Καινοτόμους γέφυρες», ασκώντας μια υπόγεια διπλωματία φιλίας και συνδυάζοντας τη σύγχρονη τέχνη με τη φύση και την παράδοση.
Στο κοντινό «ιδιωτικό δάσος» διαπλέκονται οι μύθοι με τα έργα τέχνης: 30 στρέμματα μιας έκτασης όπου μπαίνεις σιωπηλός και όπου φαντάζουν οι δημιουργίες των μουσών.
Πολλά τα ελέη του Vivart, πολλά τα προγράμματά του. Ας ελπίσουμε ότι για το 2020 θα οργανωθεί η ειδική ορειβατική διαδρομή -Ακταίον, Φρούριο Φυλάγρας, Γιανίτσι, Vivart και φαράγγι του Αγίου Δημητρίου- που θα αποδείξει ότι η Ελλάδα έχει τον εναλλακτικό τουρισμό που της αξίζει....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου