Πέμπτη, Ιουνίου 27, 2019

Όταν η «Η ψευδοεπιστήμη συναντά την Ακροδεξιά Ελλάς Ελλήνων Μεταφυσικών»


Μαζί με τη Νέα Δημοκρατία έρχεται και η ψευδοεπιστήμη!

Κώστας Ζαφειρόπουλος

Μαζί με τη Νέα Δημοκρατία έρχεται και η ψευδοεπιστήμη!

Την ώρα που η ηγεσία του Δ.Σ. της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών («Η ψευδοεπιστήμη συναντά την Ακροδεξιά Ελλάς Ελλήνων Μεταφυσικών», «Εφ.Συν.» 23.3.2019) αδημονεί για τον ερχομό της Δεξιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία και δεν το κρύβει, μια σημαντική εκδήλωση με αντικείμενο την ψευδοεπιστήμη και την αντιμετώπισή της πραγματοποιείται σήμερα στις 9 το βράδυ στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου στον Λόφο Νυμφών, στην κορυφή του οποίου υπάρχει το Εθνικό Αστεροσκοπείο της Αθήνας.
Στη συζήτηση, που είναι ανοιχτή στο κοινό, θα συμμετέχουν ο καθηγητής Αστρονομίας ΑΠΘ και διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μανώλης Πλειώνης,Αποτέλεσμα εικόνας για διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μανώλης Πλειώνης ο καθηγητής Φυσικής Στέφανος Τραχανάς, διευθυντής του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis, Αποτέλεσμα εικόνας για Στέφανος Τραχανάς,και ο Γιώργος Τόμπρας, πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του Αποτέλεσμα εικόνας για Γιώργος Τόμπρας, πρόεδρος του Τμήματος ΦυσικήςΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση.
Η σημερινή εκδήλωση φυσικά δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα αλλά επιστημονικό ως προς τη θεσμική ευθύνη και την αντιμετώπιση της αυξανόμενης διείσδυσης της ψευδοεπιστήμης στον δημόσιο λόγο και στα σχολεία της χώρας.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται το «παρών» να δώσουν και στελέχη της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών, η οποία, ύστερα και από τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.», ήρθε πρόσφατα σε ανοιχτή ρήξη τόσο με το υπουργείο Παιδείας και τον Κώστα Γαβρόγλου όσο και με την επιστημονική κοινότητα και τα περισσότερα Τμήματα Φυσικής της χώρας.

Δεν κρατιέται!

«Σε λίγο καιρό έχουμε εκλογές. Για να μπούνε τα κεφάλια μέσα! Και τότε...», ανέφερε προ ημερών με νόημα ο Παναγιώτης Φιλντίσης, Αποτέλεσμα εικόνας για Παναγιώτης Φιλντίσηςo επί σχεδόν δύο δεκαετίες αντιπρόεδρος της ΕΕΦ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει όσους διαφωνούσαν με την έκδοση από την ΕΕΦ του βιβλίου της Μαρίας Τσαρούχα για τον... «Συμπαντικό ηθοποιό» ως «σκοταδιστές και αριστερά καθίκια που με τις ιδέες τους έχουν πάει την ανθρωπότητα 200 χρόνια πίσω».Αποτέλεσμα εικόνας για βιβλίου της Μαρίας Τσαρούχα για τον... «Συμπαντικό ηθοποιό»
Ο ίδιος ο κ. Φιλντίσης αναρτά συνεχώς στο δημόσιο προφίλ του στο facebook προωθητικά κείμενα, διαφημίσεις και φωτογραφίες υποψήφιων βουλευτών της Ν.Δ. (Κ. Χατζηδάκης, Θ. Φορτσάκης κ.ά.) και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Εδώ και χρόνια, το μενού της ΕΕΦ έχει απ’ όλα: βρισιές, διαδικτυακές προσβολές, τσάκρα, συσκευές άπειρης ενέργειας, ψηφιδωτά όντα, κβαντικούς μέντορες ζωής, Ακροδεξιά, απόψεις περί αθάνατου ελληνικού DNA, ελληνοχριστιανικές απόψεις και δωδεκάθεο.
Πριν από λίγο καιρό, εμφανίστηκαν και ψεύτικοι λογαριασμοί στο facebook υποστηρικτών της ηγεσίας της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών. Ενας εξ αυτών, υπερασπιζόμενος τα πεπραγμένα της Ενωσης, έγραψε ότι σε δύο βδομάδες με την πιθανή κυβερνητική αλλαγή θα γίνει κάθαρση των ΑΕΙ από ΓαβρολοΤραχανάδες! (σ.σ.: Κώστας Γαβρόγλου, Στέφανος Τραχανάς).
Βασικό μέλος της ΕΕΦ είναι όμως και ο Κωνταντίνος Βουρλιάς, υποψήφιος με τον Νίκο Ταχιάο στη Θεσσαλονίκη, Αποτέλεσμα εικόνας για Κωνσταντίνος Βουρλιάςστέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που συμμετέχει, κατά δήλωσή του, στην επιτροπή παιδείας, έρευνας και θρησκευμάτων της Ν.Δ. Ο ίδιος, πολέμιος της Συμφωνίας των Πρεσπών, είχε συμπαρουσιάσει και το επίμαχο βιβλίο της ηθοποιού Μαρίας Τσαρούχα.
Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος πως πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, που δεν αξίζουν δημόσια προσοχή, ακόμα και αν η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται ότι αγκαλιάζει τέτοιες απόψεις.
Όμως η αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας, φοιτητών και καθηγητών, σχεδόν όλων των Τμημάτων Φυσικής της χώρας και εκδηλώσεις σαν τη σημερινή στο Αστεροσκοπείο δείχνουν πως αν πράγματι επιθυμούμε συνειδητούς πολίτες με ορθολογισμό, με αναπτυγμένη κριτική σκέψη και με γνώση των κατακτήσεων της επιστήμης, επομένως πολίτες που δεν χειραγωγούνται εύκολα από ΜΜΕ ή υπόγεια κέντρα εξουσίας, οφείλουμε να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο τον ορθό λόγο και την επιστημονική δεοντολογία.
Ειδάλλως μπορούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Ξενοφώντα Μουσά, πανεπιστημιακού αστροφυσικού και μέλους της ΕΕΦ, ο οποίος εκτός από το αθάνατο ελληνικό DNA πρόσφατα εντόπισε κάποιον... επιστήμονα ο οποίος μιλούσε για την πολλαπλάσια εξυπνάδα των Ελλήνων που έχουν διπλάσιες συνάψεις νευρικών κυττάρων από άλλους λαούς.
**********************


 

Πέτρου Λυμπερόπουλου« Ενάντια στην ψευδοεπιστήμη | Alfavita


Δεν υπάρχουν σχόλια: