Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2019

Επειδή και οι Έλληνες γράφουν καλό αστυνομικό μυθιστόρημα


Σύγχρονη ελληνική αστυνομική λογοτεχνία: Προτάσεις για τέσσερα  βιβλία

 ΞΕΝΟΦΩΝ Α. ΜΠΡΟΥΝΤΖAΚΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2078,  στις 20-6-2019

Σύγχρονη ελληνική αστυνομική λογοτεχνία: Προτάσεις για βιβλία - MediaΜιμή Φιλιππίδη
Έγκλημα στη Φωκυλίδου
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Σελ.: 173
Αθήνα, Νοέμβριος του 1966. Σ’ ένα έκρυθμο πολιτικό και κοινωνικό τοπίο, ο διοικητής της Εθνικής Τραπέζης Στέφανος Σοφιανός βρίσκεται νεκρός. Για τον φόνο του κατηγορείται η δεκαεξάχρονη μοναχοκόρη του, η Φρίντα, που καταδικάζεται και κλείνεται σε αναμορφωτήριο. Η μητέρα της Ισμήνη, από καιρό ερωτευμένη με τον Ελληνοαμερικανό Τομ Δαβέρις, μετακομίζει και εγκαθίσταται στις ΗΠΑ, όπου γεννάει τον γιο του. Επτά χρόνια αργότερα, η Φρίντα αποφυλακίζεται. Έπειτα από ένα πέρασμα από τη Γενεύη, καταλήγει κι αυτή στην Αμερική, ξανασμίγοντας τελικά με τη μητέρα της. Φτάνοντας πια στο σήμερα, η Φρίντα ζει βυθισμένη σε κατάθλιψη. Λαχταρά να γυρίσει στην Ελλάδα, αλλά τη βαραίνει το στίγμα της δολοφόνου. Με ηθικό κίνητρο να αποκαταστήσει την υπόληψή της, ο ετεροθαλής αδελφός της Άντριου έρχεται στην Αθήνα, σε μια πόλη που έχει να δει από μικρός και που βρίσκεται ξανά σε κρίση. Συναντά την παιδική του φίλη Αλεξάνδρα και προσπαθεί μαζί της να ξετυλίξει το νήμα του παλιού εκείνου εγκλήματος. Για να συμβεί αυτό, όμως, πρέπει να συνδυάσει τα φανερά με τα κρυμμένα στοιχεία μιας πολύ σκοτεινής ιστορίας, που μπορεί να γράφτηκε στο περίφημο «σπίτι του φονικού», αλλά ο «συγγραφέας» της παραμένει άγνωστος.
Γιάννης Μόσχος
Τοκορόρο
Εκδόσεις: Τόπος
Σελ.: 286
Μαϊάμι, παραμονή Πρωτοχρονιάς 1961. Λίγες ώρες πριν ο Τζον Φ. Κένεντι αναλάβει την Προεδρία των ΗΠΑ, μέσα σε ένα κλίμα διαφθοράς και εξάρτησης της αστυνομίας από τη μαφία, ο αρχηγός του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Τέρι Φρίμαν ενημερώνεται για τη δολοφονία του Μπαντ Στόουν, μικροεγκληματία και στελέχους της Κου Κλουξ Κλαν. Η ειδεχθής φύση του εγκλήματος – το θύμα μεταμορφώνεται με άγριο τρόπο σε κλόουν – ωθεί τον Φρίμαν να αναθέσει την υπόθεση στον πλέον αμφιλεγόμενο αλλά αποτελεσματικό επιθεωρητή Τσαντ Λιρόι και τον βοηθό του Κερτ. Σύντομα ακολουθούν παρόμοιες δολοφονίες. Τα στοιχεία οδηγούν στους παίκτες μιας παρτίδας πόκερ, μέχρι να καταλήξουν στον άνθρωπο φάντασμα με το όνομα Στίνγκερ, ενορχηστρωτή μιας επικείμενης επιχείρησης εισβολής στην Κούβα.
Το Τοκορόρο είναι ένα θρίλερ νουάρ που θέτει σε αμφισβήτηση τις βεβαιότητες πάνω στις οποίες έχει δομηθεί η κοινωνία μας και αποδεικνύει ότι ο μεγαλύτερος δαίμονας δεν είναι άλλος από το είδωλό μας στον καθρέφτη.

Ανδρέας Αποστολίδης
Μονομαχία στην Ιερά οδό
Εκδόσεις: Άγρα
Σελ.: 189
Δεκαεπτά χρόνια μετά την επιχείρηση «Λοβοτομή», μια νέα κλοπή ιατρικών μηχανημάτων θα σταθεί αφορμή για μια συναρπαστική ανάλυση των εξελίξεων στον ελληνικό υπόκοσμο, όπου το Συνδικάτο του Εγκλήματος συναντά τη Μίζα των Εξοπλιστικών, ενώ ένας επιμελητής - λογοτεχνικός ατζέντης προσπαθεί να βάλει σε τάξη τα χειρόγραφα ενός επίδοξου μυθιστοριογράφου, που αποκτούν μορφή σύγχρονου τηλεοπτικού σίριαλ: παίζουν μεταξύ άλλων διπλοί πράκτορες της ΕΥΠ, λαθρέμποροι πετρελαίου, απόστρατοι των ΟΥΚ, σύμβουλοι της Αρχιεπισκοπής, φίλοι των «Πυρήνων», μπουκαδόροι Ρομά, κρατικά λαμόγια και δημοσιογράφοι του Κίτρινου Τύπου.

Πέτρος Μάρκαρης
Η εποχή της υποκρισίας
Εκδόσεις: Γαβριηλίδης
Σελ.: 352
Η γιορτινή διάθεση του αστυνόμου Κώστα Χαρίτου για το πιο χαρούμενο γεγονός της ζωής του επισκιάζεται με την είδηση του φόνου ενός άμεμπτου επιχειρηματία με φιλανθρωπική δράση. Κατά τη διάρκεια της έρευνας για την εξιχνίαση του εγκλήματος έχει να αντιμετωπίσει κι άλλους φόνους: ενός διευθυντικού στελέχους της Ελληνικής Στατιστικής Εταιρείας, ενός διευθυντικού στελέχους της Δημοσιονομικής Υπηρεσίας, ενός στελέχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενός στελέχους του ΔΝΤ.
Το καινούργιο μυθιστόρημα του Πέτρου Μάρκαρη ρίχνει φως, για άλλη μια φορά, στα παρασκήνια των κέντρων αποφάσεων που η φιλολαϊκή πολιτική τους στην πραγματικότητα είναι βιτρίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Armand Guillaumin (1841-1927) - Της μεγάλης των Γάλλων ιμπρεσιονιστών σχολής

Αρμάν Γκιγιομέν(1841-1927) ****************************************   Μορέ – Αρμάν Γκιγιομέν Κατερίνα Βασιλείου ...