Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019

3d εκτυπωτές: επανάσταση ή άνοιγμα του ασκού του Αιόλου;

Αποτέλεσμα εικόνας για 3d printer dystopia

Οικιακή δυστοπία

Γιώργος Ι. Αλλαμανής

Ένας 26άχρονος φοιτητής, ο Τεντάι Μουσουέρε, είναι ο πρώτος πολίτης που καταδικάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο γιατί σκάρωσε κρυφά, στο σπίτι του, χρησιμοποιώντας τρισδιάστατο εκτυπωτή, ένα όπλο ικανό να σκοτώσει.
Η νέα οικιακή δυστοπία είναι εδώ. Γεννιέται παράλληλα με τη διευκόλυνση της μελλοντικής καθημερινής ζωής από τη χρήση των τρισδιάστατων εκτυπωτών. Ένα σπασμένο πιάτο θα αντικαθίσταται ταχύτατα, η οικογένεια θα κατασκευάζει στο γκαράζ τα ποδήλατά της – μικροπράγματα και μικροχαρές, σύμφωνοι. Υπάρχουν όμως και τα μεγάλα.
Η ποιότητα ζωής θα ανέβει κατακόρυφα όταν σε ένα απλό νοσοκομείο η άρρωστη καρδιά θα αντικαθίσταται από μια τεχνητή, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του ασθενούς, τρισδιάστατα εκτυπωμένη, με τους ιστούς του ίδιου επάνω, πλήρως αναπτυγμένους και λειτουργικούς. Στη σκοτεινή πλευρά του μέλλοντος παραμονεύει ο κόσμος του Όργουελ.
Ένα ένταλμα έρευνας για μικροεμπόριο χασίς οδήγησε τη μητροπολιτική αστυνομία στο διαμέρισμα του φοιτητή στη γειτονιά Πίμπλικο, στο κέντρο του Λονδίνου. Ανάμεσα στα δενδρύλλια και τις ζυγαριές ακριβείας ένα πλαστικό μαραφέτι ανατρίχιασε τους αστυνομικούς. «Το έφτιαξα για μια φοιτητική ταινία» είπε ο νεαρός. Δεν εξήγησε γιατί έβαλε και μη ορατά μεταλλικά μέρη, γιατί ήταν έτοιμο, με λίγες σφαίρες, να απειλήσει ή να δολοφονήσει. Ούτε θυμόταν όνομα σκηνοθέτη, υπόθεση, πότε έγιναν τα γυρίσματα κ.λπ. Δεν έφταιγε η χρήση ουσιών.
Πίσω από κάθε καινοτομία παραμονεύουν δίκοπα μαχαίρια. Οταν κάθε σπίτι αποκτήσει τον τρισδιάστατο εκτυπωτή του, κόλαση και παράδεισος θα ξαναγίνουν ένα. Όπως συνέβη κάποτε με τους οικιακούς υπολογιστές και τη διαδικτύωση. Τότε που τα υπέροχα πολύχρωμα παράθυρα στον κόσμο άφησαν χώρο (και) για νέες εξαρτήσεις, νέες ψευδαισθήσεις, νέες μεθόδους ατομικής και μαζικής υποταγής.
Αποτέλεσμα εικόνας για 3d printer dystopia

See: "London student convicted for making gun using 3D printer"  | Guardian..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Händel: Cantata "Delirio Amoroso" (HWV 99) / Kateryna Kasper, Freiburger Barockorchester, René Jacobs

Il delirio amoroso, George Frideric Handel René Jacobs(1946) Kateryna Kasper(1986)