Ο Άλκης Αλκαίος ( πραγματικό όνομα :Βαγγέλης Λιάρος) γεννήθηκε στην Κοκκινιά Θεσπρωτίας
και μεγάλωσε στην Πάργα, την πόλη που αγάπησε και στην οποία τελείωσε το
Γυμνάσιο. Αναφέρει ο ίδιος ο Άλκης Αλκαίος σε επιστολή του προς το
Σύλλογο Παργινών Αθήνας: «Στους φίλους μου καλλιτέχνες, όταν με ρωτούν
για την καταγωγή μου, απαντώ ότι ο μεν Βαγγέλης είναι γέννημα
Κοκκινιώτης και θρέμμα Παργινός, ο δε Άλκης είναι γέννημα και θρέμμα
Παργινός. Την Πάργα άλλωστε “περιέχουν” όλα μου τα τραγούδια κι ας είναι
μόνο ένα απ’ αυτά που την αναφέρει ρητά (είναι η “Άνοιξη της Πάργας”),
γιατί επί 45 χρόνια απ’ αυτήν φεύγω και σ’ αυτήν επιστρέφω κάθε
καλοκαίρι. Γιατί η Πάργα μας είναι η νιότη μου, ο έρωτάς μου, το ταξίδι
μου και η Ιθάκη μου».
Ο Άλκης Αλκαίος σπούδασε Νομική. Τα χρόνια της Χούντας συνελήφθη και υπέστη για μήνες φρικτά βασανιστήρια που του δημιούργησαν σοβαρότατα προβλήματα υγείας που οξύνθηκαν στα χρόνια λόγω και ενός αυτοάνοσου που του παρουσιάστηκε. Ο Μίλτος Πασχαλίδης αποκαλύπτει: «Τους δυο βασανιστές του ο Αλκαίος τους συνάντησε κάποτε. Τον ένα στην Ευελπίδων, έξω απο μια αίθουσα δικαστηρίου. Ήταν αστυνομικός. Ο Άλκης τον γνώρισε αμέσως. Του λέει “Με θυμάσαι;” Ο άλλος δεν τον κατάλαβε. “Κάτι μου θυμίζεις αλλά δεν είμαι σίγουρος. Μήπως υπηρετήσαμε μαζί φαντάροι;” Ο Άλκης χαμογέλασε και του είπε: “Έχεις δίκιο. Μαζί υπηρετήσαμε. Μόνο που εσύ ήσουν από πάνω και εγώ από κάτω”. Έκανε μεταβολή και έφυγε. Τον άλλο τον πέτυχε στο καράβι. Ήταν μαζί με τον αδελφό του Γρηγόρη ο οποίος του λέει: “Δειξ τον μου τον να τον σκίσω”. Δεν του τον έδειξε. Έκανε μόνο μια κίνηση με το δεξί χέρι. “Προχώρα, δεν έχει σημασία”».
Από το 1978 μέχρι και το βιαστικό του αντίο στις 10 Δεκέμβρη του 2012 ο Άλκης Αλκαίος συμπορεύτηκε δημιουργικά με το Θάνο Μικρούτσικο. Καρπός της σχέσης τους, που ξεπερνάει τα τραγουδιστικά όρια, πολλά όμορφα, μεγάλα και διαχρονικά τραγούδια. Λέει χαρακτηριστικά ο Μικρούτσικος: «Είμαι περήφανος που πριν 38 χρόνια ανακάλυψα έναν σπουδαίο ποιητή που παριστάνοντας τον στιχουργό, άλλαξε τη ροή του ελληνικού τραγουδιού και εξέφρασε την προσωπική αγωνία ενός εκάστου εξ ημών αλλά και την καθολική αγωνία της γενιάς μου. Κι αν η Ιστορία έγινε σιωπή, ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος, σ΄ αυτό τον τόπο που θα μας ακολουθεί όπου κι αν πάμε...»
ΑΛΚΗΣ ΑΛΚΑΙΟΣ
Πατησίων και παραμυθιού γωνία
Ξημερώνει στο γαλάζιο σου το στρώμαλιώμα ξύπνησα μα σ’ αγαπώ ακόμα
στάξε εύθυμο φαρμάκι για το γλέντι
με μισή μεζούρα τζιν και λίγο αψέντι.
Με ακόρντα λα μινόρε προς το γκρίζο
καμηλιέρικα τραγούδια σου σφυρίζω
σαν μικρός λαχειοπώλης ώρα μία
Πατησίων και παραμυθιού γωνία.
Θέλω σήμερα παιχνίδι με το Χάρο
στο καζίνο της καρδιάς σου να ρεστάρω
να ενωθώ μ’ όλης της γης τα κατακάθια
να γευτώ όλα τα ρόδα και τ’ αγκάθια.
Με ακόρντα λα μινόρε προς το γκρίζο
καμηλιέρικα τραγούδια σου σφυρίζω
σαν μικρός λαχειοπώλης ώρα μία
Πατησίων και παραμυθιού γωνία.
Με ακόρντα λα μινόρε προς το γκρίζο
καμηλιέρικα τραγούδια σου σφυρίζω
σαν μικρός λαχειοπώλης ώρα μία
Πατησίων και Παραμυθιού γωνία
σαν μικρός λαχειοπώλης ώρα μία
Πατησίων και παραμυθιού γωνία.
Άλκης Αλκαίος: «Πατησίων και Παραμυθιού γωνία. Μελοποιημένοι στίχοι»
Μια νέα έκδοση με μελοποιημένους στίχους του Άλκη Αλκαίου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μετρονόμος με τίτλο «Πατησίων και Παραμυθιού γωνία. Μελοποιημένοι στίχοι».
Ο Άλκης Αλκαίος, ο ποιητής που παρίστανε τον στιχουργό –σύμφωνα με τον Θάνο Μικρούτσικο–, υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές-στιχουργούς των τελευταίων δεκαετιών στο ελληνικό τραγούδι. Οι στίχοι του, διαρκώς ταλαντευόμενοι μεταξύ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας, συμπλέκουν αρμονικά το ερωτικό με το κοινωνικό, ενώ δεσπόζουσα θέση δίνεται –ειδικά κατά την πρώτη στιχουργική του περίοδο, αυτή του Εμπάργκο– στην ιστορία και τη μυθολογία. Ορισμένα διαρκώς επανερχόμενα μοτίβα, ένα «εσύ» κυρίαρχο και παντοδύναμο, καθώς και η σύζευξη ρεαλισμού και παραμυθικού/παραμυθιακού στοιχείου είναι μερικά ακόμη από τα χαρακτηριστικά της ποίησης του Αλκαίου.
Μέχρι τον θάνατο του ποιητή τον Δεκέμβριο του 2012, υπήρχαν δισκογραφημένα 153 τραγούδια σε στίχους του, ενώ από το 2013 έως σήμερα έχουν κυκλοφορήσει ακόμη 34. Το σύνολο του μέχρι τώρα δημοσιευμένου έργου του Αλκαίου αποτελείται από 187 τραγούδια και περιλαμβάνονται στην παρούσα έκδοση του Μετρονόμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου