Σάββατο, Αυγούστου 04, 2018

"Έφυγε" και ο Νίκος Βαρδιάμπασης

Αποτέλεσμα εικόνας για Νίκος Βαρδιάμπασης
Ξεκουκίζοντας το τεράστιο κομπολόι του θανάτου των ημερών , σταματούμε στη χάντρα του Νίκου Βαρδιάμπαση, της γοητευτικής αναγεννησιακής περσόνας ,που συνδύαζε με άνεση εν ταυτώ τους τρεις μεγάλους έρωτες της ζωής του : την  Ιατρική (δρ Παθολογίας, λέκτορας στο ΕΚΠΑ), την Ελληνική γλώσσα και την  Ιστορία.  Ο εραστής της ελληνικής γλώσσας και της Ιστορίας, ο πολλαπλώς ωφέλιμος πανεπιστημιακός γιατρός και δημοσιογράφος, Νίκος Βαρδιάμπασης, "έφυγε" διακριτικά απ’ τη ζωή την περασμένη εβδομάδα, μετά από σύντομη νοσηλεία στο νοσοκομείο του «Ερυθρού Σταυρού». Ήταν 71 ετών.
Όσοι ελλόγιμοι προοδευτικοί κατέφευγαν  για παρηγοριά στις "Ιστορίες μιας λέξης" του από συχνότητες της ΕΡΑ ή στις σελίδες της Ελευθεροτυπίας της παλιάς καλής εποχής για τα περίφημα Ιστορικά της  αντιλαμβάνονται την απώλεια που έχει  για τον τόπο η απουσία ενός  ανθρώπου που είχε κάνει πράξη ζωής τη ρήση του Γιάννη Ρίτσου :" Η κάθε λέξη είναι μια έξοδος για μια συνάντηση πολλές φορές ματαιωμένη και τότε είναι μια λέξη αληθινή, που επιμένει στη συνάντηση."
Για  μας που δεν τον γνωρίσαμε από κοντά είναι αρκετός ο ακροτελεύτιος αποχαιρετισμός των φίλων του από την Εφημερίδα των Συντακτών:
«Ήταν ευγενής, εντιμότατος, απολαυστικός συνομιλητής, ευχάριστος άνθρωπος και δημοκράτης ώς το κόκαλο. Λόγω της ευθύτητάς του ίσως παρεξηγήθηκε από πολλούς. Όσοι τον γνώρισαν, όμως, έχουν μόνο καλές αναμνήσεις.
Καλό σου ταξίδι, Νικόλα!»

BiblioNet : Βαρδιάμπασης, Νίκος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Angela Gheorghiu - Paei efige to traino by Manos Hadjidakis - Athens 2002

Opera Gala - Angela Gheorghiu & Roberto Alagna Athens Festival - Odeon of Herodes Atticus, 06.09.2002 Symphony Orchestra of ERT Co...