Πέμπτη, Φεβρουαρίου 12, 2015

Χαίρε, ω φιλτάτη Συρία!

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Βίλα Καπαντζή - Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 108
ταχ. δνση: Τ.Θ. 50742, 54014 Θεσσαλονίκης 22
τηλ. 2310 295 170
 
 
Αγαπητοί φίλοι του ΜΙΕΤ, σας ενημερώνουμε για τις επόμενες διαλέξεις, που θα δοθούν στο πλαίσιο της έκθεσης «Χαίρε, ω φιλτάτη Συρία! Φωτογραφίες του Θεόφιλου Προδρόμου από έναν κόσμο οριστικά χαμένο», η οποία παρουσιάζεται για τους επόμενους περίπου τρεις μήνες στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Όλγας 108), σε συνεργασία με το Αρχείο της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα. Επισυνάπτουμε επίσης το πλήρες πρόγραμμα των διαλέξεων.
 
  1. Την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 19:15 θα πραγματοποιηθεί στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11) η πρώτη διάλεξη, από την ιστορικό Μαριάννα Κορομηλά, υπεύθυνη του Αρχείου της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα, με θέμα:
 
«Ιστορική  Γεωγραφία  της  Μέσης  Ανατολής».
 
Διάρκεια: περίπου 2 ώρες. Η διάλεξη θα επαναληφθεί την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015, ώρα 19:15, στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, (Λεωφόρος Στρατού 2).
 
Από τις κιλίκιες Πύλες της Συρίας έως τη Λωρίδα της Γάζας στην είσοδο του Σινά και τον κόλπο της Άκαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα κι από τα παράλια της Μεσογείου και τα φοινικικά λιμάνια έως τον Ευφράτη και τη Μεσοποταμία: μέρος του οικοσυστήματος του άγονου ασιατικού τόξου, με έντονες γεωμορφολογικές διαφοροποιήσεις που διαμόρφωσαν την ανθρωπογενή φυσιογνωμία της κάθε περιοχής, η «Μέση Ανατολή», σύμφωνα με τον βρετανικό γεωπολιτικό όρο, εξακολουθεί να κυριαρχείται από τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητές της και τη στρατηγική της θέση στον παγκόσμιο χάρτη – που, για άλλη μια φορά, ξαναγράφεται ερήμην.
 
 
  1. Την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 16:00 θα πραγματοποιηθεί στη Βίλα Καπαντζή (Βασιλίσσης Όλγας 108) η δεύτερη διάλεξη, από τον Αναστάσιο Τάντση, λέκτορα Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, με θέμα:
 
«Χριστιανική  Αρχαιολογία  στη  Συρία: από  τους  περιηγητές  ως  τον  21ο  αιώνα».
 
Διάρκεια: περίπου 2 ώρες. Η διάλεξη θα επαναληφθεί την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015, ώρα 19:15 στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11).
 
Η Συρία αποτελεί περιοχή της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην οποία η Χριστιανική Τέχνη και κυρίως η Αρχιτεκτονική άφησαν μια πλούσια παρακαταθήκη. Η μελέτη των καταλοίπων της εποχής αυτής –για χρόνια ενσωματωμένη στη γενική ιστορία της Βυζαντινής Τέχνης και Αρχιτεκτονικής– αποκτά, με όλο και μεγαλύτερη ευκρίνεια, τη θέση της ως μια ιδιαίτερη περίπτωση στο πλαίσιο ενός γενικού φαινομένου: την ένταξη του Χριστιανισμού στην όψιμη ρωμαϊκή κοινωνία. Παραμένει όμως ένα πεδίο επιστημονικής έρευνας με πολλά ερωτηματικά ακόμη αναπάντητα, η αντιμετώπιση των οποίων απαιτεί μια φρέσκια ματιά. Η διάλεξη θα εστιάσει στις εδραιωμένες αντιλήψεις για τη Χριστιανική Αρχιτεκτονική της Συρίας και τη διερεύνηση νέων ερωτημάτων που τίθενται από τη σύγχρονη έρευνα.
 
Άλλες εκδηλώσεις που συμπληρώνουν την Έκθεση
 
Ξεναγήσεις σχολείων και ομάδων (μετά από συνεννόηση με τη Γραμματεία) έως τριάντα άτομα
Για τα σχολεία: το πρωί της Τρίτης, Τετάρτης και Παρασκευής
Για ομάδες: νωρίς το απόγευμα των ημερών που λειτουργεί η Έκθεση (εκτός από τις τρεις Κυριακές που υπάρχει διάλεξη στον χώρο)
 
Την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015 θα πραγματοποιηθούν δύο ξεναγήσεις για όποιον θέλει να ακολουθήσει. Η πρώτη αρχίζει στις 10.45 και η επόμενη στις 11.45 (διάρκεια περίπου μιάμιση ώρα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: